Μαρινάκης για Βαρβιτσιώτη: Όλοι αξιολογούνται διαρκώς

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτηση για την δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, όλους μας, μας απασχολεί η διαχείριση της πρωτοφανούς κατάστασης, αυτού του πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας. Από εκεί και πέρα, ο ίδιος αντιλήφθηκε τη δήλωση αυτή και επανόρθωσε με νεότερη δήλωσή του» προσθέτοντας ότι όλοι αξιολογούνται συνεχώς.

Blue Horizon: Πυρά κατά Βαρβιτσιώτη από την αντιπολίτευση – «Απάνθρωπη δήλωση»

«Έχω πει και στο παρελθόν ότι όλοι αξιολογούνται διαρκώς» τόνισε.

Για τον εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων είπε: «Μιλάμε για το δυσκολότερο καλοκαίρι με βάση τα επίσημα στοιχεία, ως προς το κομμάτι των πυρκαγιών, και σε μια τέτοια πολύ δύσκολη περίοδο ο κρατικός μηχανισμός κυρίως οι γυναίκες και οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας υπερέβαλαν εαυτούς ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες πολιτών. Η κυβέρνηση βλέποντας αυτό το φαινόμενο να αυξάνεται ραγδαία και να δυσκολεύει χρόνο με τον χρόνο φροντίζει να αυξάνονται τα μέσα, και τα αύξησε, φροντίζει να αυξάνεται το διαθέσιμο προσωπικό και στο πυροσβεστικό σώματα το οποίο έχει αυξηθεί, και κάνει όσο το δυνατόν περισσότερη προετοιμασία και σε επίπεδο πρόληψης. Από εκεί και πέρα όσο δυναμώνει ένα φαινόμενο και εμείς οφείλουμε να τρέχουμε πιο γρήγορα».

«Το να προβώ σε υποκειμενικές κρίσεις και να πω αν είμαστε ευχαριστημένοι ή όχι δεν προέχει αυτή τη στιγμή» σημείωσε προσθέτοντας ότι: «όπως οφείλουμε να είμαστε, είμαστε πάνω από κάθε τέτοιο πρόβλημα, με κυρίαρχη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Για την προετοιμασία της τοπικής αυτοδιοίκησης αφού είπε ότι όλοι έχουν την ευθύνη και το ρόλο που τους αναλογεί υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την προετοιμασία έχει και η τοπική αυτοδιοίκηση. «Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή στη φάση να αποδώσουμε προσωποπαγώς ευθύνες ούτε να βάλουμε σε ένα τσουβάλι όλους του δημάρχους και τους περιφερειάρχες και να πούμε ότι δεν έκαναν τη δουλειά τους. Άπαντες αξιολογούνται από τους πολίτες και τον κρατικό μηχανισμό κάθε μέρα για κάθε τους ενέργεια ή παράλειψή» είπε.

Τέλος τόνισε ότι δεν θα μείνει κανένας αβοήθητος και είπε ότι δεν πρόκειται καμία τέτοια καταστροφή οικείας ή επαγγελματικού χώρου να μείνει έτσι από την κυβέρνηση. «Θα γίνει άμεση καταγραφή και θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία για την αποκατάσταση. Το κράτος είναι και θα είναι εκεί όπως έχει καθήκον» είπε υπογραμμίζοντας ότι το τεκμήριο της αξιοπιστίας έχει προκύψει από τις προηγούμενες περιπτώσεις.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Η χώρα μας βρίσκεται για τρίτη ημέρα αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που όμοιό του δεν έχουμε αντικρίσει στο παρελθόν.

Αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα είναι εστιασμένο στο βορειοανατολικό τμήμα της Καρδίτσας, με όλους τους νομούς της Θεσσαλίας να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό μαζί με τη συνδρομή του στρατού είναι στο πεδίο, δρώντας σύμφωνα με τα σχέδια «Ξενοκράτης» και «Δάρδανος 2».

Παράλληλα, έντονα φαινόμενα μικρής ή μεγαλύτερης έντασης παρατηρούνται και σε άλλα σημεία της χώρας. Οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού επεμβαίνουν αμέσως όπου υπάρχει ανάγκη.

Προσωπικό και μέσα έχουν διατεθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και χώρος φιλοξενίας πολιτών στις εγκαταστάσεις της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Από χθες μέχρι και σήμερα το πρωί 5 μηνύματα του 112 εστάλησαν στην ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων για απομάκρυνση των πολιτών από υπόγειους και ισόγειους χώρους λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων.

Τα πυροσβεστικά οχήματα λόγω της μεγάλης στάθμης νερού είναι δύσκολο να προσεγγίσουν γι’ αυτό οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τις ομάδες ορμητικών νερών και δύτες της 1ης, 2ης, 4ης, 5ης, 6ης και 8ης ΕΜΑΚ προσπαθούν με λέμβους να διασχίσουν τα λιμνάζοντα νερά και να επιχειρήσουν.

Τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσέγγισης των πλημμυρισμένων περιοχών λόγω των κεραυνών που προκαλεί η καταιγίδα Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να πούμε ότι αν και είναι όλα άμεσα διαθέσιμα για αυτές τις δυόμισι μέρες που επικρατούν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αδύνατο μέχρι να δοθεί η σχετική άδεια να πετάξουν.

Η Πυροσβεστική έχει από την Τρίτη δεχθεί περίπου 5000 κλήσεις. Προτεραιοποιούνται οι επεμβάσεις σε περιπτώσεις ευπαθών ατόμων, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. 750 συμπολίτες μας έχουν απεγκλωβιστεί στην Θεσσαλία. Ο αριθμός των απεγκλωβισμών σε όλη την επικράτεια είναι 820.

Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν από σήμερα το απόγευμα και να μειωθεί η στάθμη των υδάτων, τα οποία σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας υπερβαίνουν τα δύο μέτρα, ώστε να υπάρχει ευκολότερη δυνατότητα επέμβασης των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αναφορικά με το ζήτημα της ηλεκτροδότησης, ο ΔΕΔΔΗΕ ήδη πριν την εκδήλωση της κακοκαιρίας είχε μετακινήσει εξοπλισμό και προσωπικό στις περιοχές που αναμένονταν να πληγούν από την κακοκαιρία.

Παρά τα εκτεταμένα ζητήματα στο νομό Μαγνησίας το 86% πήρε ρεύμα εντός του πρώτου 24ωρου. Στην Καρδίτσα, την Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Λαμία έχουν αποκατασταθεί σε ένα τμήμα τους οι ζημιές. Οι εργασίες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσουν, πάντοτε, ανάλογα με τις εκδηλώσεις της κακοκαιρίας σε αυτές τις περιοχές. Οι δυνάμεις για την αποκατάσταση του δικτύου σε Σκιάθο και Νότιο Πήλιο ενισχύονται, με υλικά και προσωπικό να είναι καθ’ οδόν. Στο Ν. Πήλιο υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης στο σύνολο του οδικού δικτύου και παραμένουν εκτός τάσης ορεινοί και παραλιακοί οικισμοί να αντιστοιχούν σε 1.800 καταναλωτές .

Στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου παραμένουν εκτός τάσης περίπου δεκαέξι (16) υποσταθμοί οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου σε 2.000 καταναλωτές. Γίνονται ενέργειες για να ηλεκτροδοτηθούν έως το μεσημέρι 6 υποσταθμοί, ενώ εκτιμάται ότι το σύνολο των υποσταθμών θα ηλεκτροδοτηθεί εντός της ημέρας, είτε από το δίκτυο είτε με Ηλεκτροπαραγωγικά Ζεύγη.

Στην Καρδίτσα είμαστε σε διαδικασία αποστολής 2-3 αντλητικών από το Βόλο για συνδρομή, στα Τρίκαλα παραμένει εκτός τμήμα του δικτύου λόγω εισροής υδάτων σε υποσταθμό και βρίσκονται καθ’ οδόν 2 μεγάλα αντλητικά από Λαμία κι θα ενημερωθεί και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων για επιπλέον εντατικοποίηση της συνδρομής από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στην Αττική σημειώθηκαν ελάχιστα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Η απόλυτη προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού αυτή τη στιγμή είναι η διάσωση και ο απεγκλωβισμός πολιτών από τις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία και η προστασία των κρίσιμων υποδομών.

Σίγουρα, η συνολική αποτίμηση θα γίνει όταν αποκλιμακωθεί η κακοκαιρία.

Αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας μαζί με τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, και τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Ενημερώνεται για την εξέλιξη του φαινομένου, τις ζημιές που έχουν σημειωθεί σε περιουσίες, την αποτίμηση των πλημμυρικών φαινομένων και την δράση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα στήνεται συντονιστικό κέντρο όπου θα βρίσκονται οι συναρμόδιοι υπουργοί (που είτε είναι ήδη είτε μεταβαίνουν στην περιοχή), στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπρόσωποι υπηρεσιών (ΔΕΔΔΗΕ κλπ).

Το Σαββατοκύριακο, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές, να πραγματοποιήσει αυτοψία στις περιοχές και να ενημερωθεί για τις ανάγκες και διαδικασίες άμεσης αποκατάστασης. Αυτό προέχει αυτή τη στιγμή και εκεί είναι προσανατολισμένος όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Η προγραμματισμένη ομιλία του Πρωθυπουργού και η καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ενόψει της έναρξης της 87ης ΔΕΘ αναβάλλονται για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής.

Την Τρίτη το βράδυ γίναμε μάρτυρες μιας φρικαλέας, απάνθρωπης συμπεριφοράς, μιας εγκληματικής ενέργειας που οδήγησε στο θάνατο έναν νέο άνθρωπο. Τον Αντώνη.

Είναι ακόμα και σήμερα αδύνατον, έχοντας δει τόσες φορές τις εικόνες αυτές να πιστέψουμε ότι συνέβη όντως κάτι τέτοιο. Είδαμε εικόνες που ξεπερνούν τα όρια της απανθρωπιάς και γεμίζουν οργή τον καθένα μας.

Εκφράζουμε την οδύνη και τη θλίψη μας στην οικογένεια του Αντώνη.

Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν άμεσα από την ΕΛΑΣ και έχουν λάβει προθεσμία να απολογηθούν. Όσοι ευθύνονται πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά για τις αποτρόπαιες πράξεις τους.

Η απόδοση ευθυνών δεν θα σταματήσει στο επίπεδο της ποινικής ευθύνης. Θα ερευνηθούν όλα όσα συνέβησαν και θα ελεγχθούν σε όλα τα επίπεδα όσοι είχαν ή θα έπρεπε να έχουν εμπλοκή για τυχόν πράξεις ή παραλείψεις τους.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ