Μαρινάκης: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάζει τη νομοθεσία, ειδικά εν μέσω της εισαγόμενης ακρίβειας

Η Κυβέρνηση παρεμβαίνει σε τρεις άξονες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης, είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως είπε ο κ. Παύλος Μαρινάκης ο πρώτος άξονας είναι οι αυξήσεις των εισοδημάτων όλων των πολιτών (αυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο κατά 10,5% και η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά).

Ο δεύτερος άξονας είναι στοχευμένα μέτρα όπως η «Μόνιμη μείωση τιμής» και η υποχρέωση ανακοίνωσης των λιανικών τιμών και των ανατιμήσεων.  «Στο πρόγραμμα για τη μόνιμη μείωση τιμής έχουν ήδη ενταχθεί πάνω από 233 κωδικοί προϊόντων με εκπτώσεις που ξεκινούν από 5% και φτάνουν ως το 23%. Ο τρίτος άξονας είναι οι εντατικοί έλεγχοι και τα πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβάσεων. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάζει την νομοθεσία, ειδικά εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς, εισαγόμενης ακρίβειας», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Το βοήθημα για το ρεύμα

Ερωτηθείς για την εξαγγελία περί βοηθήματος για όσους  ζεσταίνονται με ρεύμα τον χειμώνα,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «στις επόμενες ημέρες, μέσα στην εβδομάδα, θα έχουμε τις σχετικές ανακοινώσεις, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη στήριξη των καταναλωτών που χρησιμοποιούν τον ηλεκτρισμό, το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή τους,  κατ΄ αναλογία της διαδικασίας για τους υπόλοιπους πολίτες. Ο τρόπος κάθε φορά εξετάζεται και ανακοινώνεται με βάση και το ύψος των αυξήσεων και τα δεδομένα της χώρας. Αλλά η ουσία, αυτό το οποίο ενδιαφέρει τους πολίτες είναι ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν ενδεχόμενες, γιατί πρέπει να δούμε και πώς θα πάνε οι τιμές, αυξήσεις στο ρεύμα», κατέληξε.

Η βοήθεια στους πλημμυροπαθείς

Αναφορικά με τους πλημμυροπαθείς, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι 82 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 20.000 πλημμυροπαθείς, ως τώρα.
Από το συνολικό ποσό, τα 62,3 εκατομμύρια ευρώ αφορούν πρώτη αρωγή για την οικοσκευή, τις πρώτες ανάγκες και την στεγαστική συνδρομή. Τα 19,8 εκατ. ευρώ αφορούν πρώτη αρωγή προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ περίπου τα 14 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν σε περισσότερους από 6.500 αγρότες και κτηνοτρόφους, είπε ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε:
«Επιπλέον, με τροπολογία που κατατέθηκε από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη δρομολογείται η διαδικασία για την άμεση πληρωμή προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας. Κατατέθηκαν συνολικά, 30.088 δηλώσεις για ζημιές που αφορούν στη φυτική παραγωγή και 2.366 δηλώσεις που αφορούν σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

Οι αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου

Η τροπολογία διασφαλίζει τον τρόπο χρηματοδότησης των αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου και φυτικής παραγωγής προς τους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας, καθώς και το ακατάσχετο των ποσών που θα λάβουν οι δικαιούχοι.

Η τροπολογία αφορά, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και γεωργούς της Θεσσαλίας και των λοιπών περιοχών που επλήγησαν από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias και η δαπάνη για τις αποζημιώσεις βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Προβλέπεται επίσης ότι «για την υλοποίηση της δράσης με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μεταφέρονται πιστώσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στον Προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες που επλήγησαν από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε την διάθεση αποζημιώσεων με ταχύτητα», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ