Σάλος με γιατρό που χρησιμοποίησε κρυφά το σπέρμα του σε εξωσωματικές – Η αποκάλυψη 30 χρόνια μετά

Μια μητέρα καταγγέλλει ότι ένας γιατρός χρησιμοποίησε το δικό του σπέρμα στα κρυφά για να μείνει έγκυος, χωρίς τη συγκατάθεσή της πριν από 30 χρόνια.

Η Sharon Hayes, 67 ετών, από το Αϊντάχο κατέθεσε μήνυση κατά του Δρ David Claypool, αφού η κόρη της έστειλε δείγμα DNA σε έναν ιστότοπο που ειδικεύεται σε γενετικούς ελέγχους, με στόχο να βοηθήσει ανθρώπους να εντοπίσουν την γενεαλογική καταγωγή τους.

Το 2022, η Brianna Hayes, η οποία ήταν 32 ετών τότε, ανακάλυψε ότι ο πρώην μαιευτήρας και γυναικολόγος της μητέρας της ήταν ο βιολογικός της πατέρας, αφού έψαξε σε γενετικά αρχεία για να εξηγήσει τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει στη ζωή της.

«Ήταν μια κρίση ταυτότητας, σίγουρα», είπε η Brianna Hayes στο Associated Press. «Αυτό ήταν κρυφό από μένα σε όλη μου τη ζωή. Ένιωσα άσχημα για τη μαμά μου και το γεγονός ότι είμαι προϊόν των πράξεών του, είναι αποκρουστικό».

Είπε ότι η μητέρα της είχε «τεράστιες ενοχές», κατηγορώντας τον εαυτό της για την κατάσταση, είπε η Brianna. Της είπα, «Ήθελες να γίνεις μια στοργική μητέρα»».

Η καταγγελία της γυναίκας σε βάρος του γιατρού – «Έχω 16 αδέλφια»

Ανακάλυψε επίσης ότι είχε άλλα 16 ετεροθαλή αδέρφια στην περιοχή, που είχε γνωρίσει. Δεν είναι σαφές εάν και άλλες γυναίκες έχουν κινηθεί νομικά εναντίον του Claypool, σύμφωνα με το AP.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η Sharon Hayes πήγε στον Claypool για να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση το 1989, αναζητώντας έναν ανώνυμο δότη σπέρματος.

Ο Claypool της είπε ότι θα αποκτούσε γενετικό υλικό από φοιτητές κολεγίου και ιατρικής που μοιάζουν σωματικά με τον σύζυγό της.

Ο γιατρός είπε ότι το κόστος θα ήταν 100 δολάρια (σε μετρητά) για τη δωρεά σπέρματος σε κάθε εξωσωματική, και πλήρωσε αυτό το ποσό πολλές φορές, σύμφωνα με την καταγγελία.

Sharon Hayes via AP

Η μήνυση αναφέρει ότι τα φυσικά χαρακτηριστικά του Claypool ήταν πολύ διαφορετικά από εκείνα του συζύγου της Hayes, κάτι που είχε ζητήσει.

Η Hayes τον μήνυσε για απάτη, ιατρική αμέλεια και αποτυχία λήψης συγκατάθεσης, λέγοντας ότι ο Claypool απέκρυψε εν γνώσει του ότι χρησιμοποιούσε το δικό του σπέρμα χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Η καταγγελία αναφέρει ότι η Hayes έχει «βιώσει σοβαρή και τραυματική συναισθηματική δυσφορία, αϋπνία, άγχος και διαταραχές στη σχέση της με τις κόρες της, καθώς και άλλες βλάβες».

Ο Claypool αρνήθηκε ότι γνώριζε την Hayes και τους ισχυρισμούς της μιλώντας στους Seattle Times.

«Ξέρω ότι οι άνθρωποι είναι πολύ ευτυχισμένοι», είπε ο Claypool για τους προηγούμενους ασθενείς του, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούω κάτι εδώ και 40 χρόνια».

Η ιστορία του γιατρού που άφησε έγκυες δεκάδες γυναίκες

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές παρόμοιες ιστορίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας με πρωταγωνιστές γιατρούς που γονιμοποιούν δόλια ασθενείς με το δικό τους σπέρμα.

Το ντοκιμαντέρ του Netflix “Our Father” έχει θέμα την ιστορία ενός ειδικού σε θέματα γονιμότητας στην Ιντιάνα, ο οποίος γονιμοποίησε τουλάχιστον 94 ασθενείς με το δικό του σπέρμα, εν αγνοία τους, τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center, περίπου τέσσερις στους δέκα ενήλικες στις ΗΠΑ (42%) λένε ότι έχουν υποβληθεί θεραπείες γονιμότητας ή ότι γνωρίζουν προσωπικά κάποιον που το έχει κάνει.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ