Λοβέρδος στον Realfm 97,8: Όταν προκηρυχθούν εκλογές θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς απαντήσεις, δεν την γλιτώνεις με υπεκφυγές

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε στον Realfm 97,8 και τους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή για τα ελληνοτουρκικά, την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και τα σενάρια περί εκλογών. 

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μίλησε για “αλλοπρόσαλλη στάση ενός ανθρώπου που είναι στην παρακμή του, αντιμετωπίζει πάρα πολύ μεγάλα δημοσκοπικά προβλήματα, εμφανίζεται να χάνει απ’ οποιονδήποτε δήμαρχο κατέβει απέναντι του. Αυτό, δεν μπορεί ένας άνθρωπος που έκανε πρωθυπουργός και πρόεδρος επί δύο δεκαετίες να το χωνέψει”. Σύμφωνα με τον ίδιο, “ο Ερντογάν ηγείται ενός καθεστώτος που αμφιβάλει κανείς αν είναι εύκολο να πέσει και ο τρόπος με τον οποίο θα πέσει μετά από ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα γι’ αυτούς”.

Σημείωσε, επίσης, ότι “η ακατάστατη εξωτερική πολιτική είναι ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την έπαρση και την αλαζονεία που του δίνει η 20ετης άσκηση εξουσίας. Θεωρεί ότι μπορεί να λέει ό,τι νομίζει. Δεν είναι έτσι όμως. Προτρέπει τους Έλληνες τι επιλογή να κάνουν; Βγήκα αμέσως και το κατήγγειλα, όπως έκανε και ο κ. Κατρούγκαλος. Οι δεσποτικοί ηγέτες αυτό το ύφος έχουν“.

Απαντώντας σε ερώτημα για το εάν εκτιμά πως υπάρχει ενδεχόμενο κάποιου επεισοδίου, απάντησε: “τι εκτιμώ ότι θα μπορούσε να συμβεί; Ένα επεισόδιο με τη μορφή του υβριδικού πολέμου. Είναι ένας πόλεμος χωρίς τανκς και μπαζούκας, είναι αυτό που έγινε στον Έβρο, είναι μία κυβερνοεπίθεση… Είναι να σου κάνει ό,τι φαντάζεται ότι θα σε πλήξει… Δεν αποκλείω τίποτα. Εκείνο που θεωρώ πολύ δύσκολο, όπως είναι διαμορφωμένες οι συμμαχίες της Ελλάδας και η δεινή του θέση, είναι ένα πολεμικό γεγονός. Αυτό μόνο με ατύχημα μπορεί να προκύψει”.

Σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι “ο Πούτιν δεν δέχεται κουβέντα, όποια πρωτοβουλία κι αν πάρει η ΕΕ, δεν μπορούν -κατά τη γνώμη του Πούτιν- να μην συμπεριλαμβάνουν παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία” και συμπλήρωσε ότι τον Ρώσο πρόεδρο δεν τον ενδιαφέρει το κόστος.

Αναφορικά με τα σενάρια περί εκλογών και για το ενδεχόμενο να συμπιεστούν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι “όσο πλησιάζει προς τις εκλογές, όποιος είναι να συμπιεστεί, συμπιέζεται. Εκτιμώ ότι αυτό που λέτε είναι μέσα στη λογική των πραγμάτων, γιατί θα αρχίσουν να τίθενται τα διλήμματα και αυτά μπορεί να απαντηθούν με τρόπο αόριστο όταν δεν έχει προκηρυχθεί η εκλογική διαδικασία αλλά όχι όταν προκηρύσσεται. Θυμάμαι το ’19 πόσο πιεστήκαμε, να ξυπνάμε το πρωί και να μην ξέρουμε τι γραμμή έχουμε. Και λέω ότι αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Δηλαδή την μία ημέρα να λέμε ότι δεν θα αφήσουμε την χώρα ακυβέρνητη και την άλλη μέρα να λέμε ότι εμείς δεν δίνουμε χέρι βοηθείας σε κανέναν. Αυτό δημιουργούσε μία σύγχυση”.

“Στη φάση που συγκεντρώνεις δυνάμεις δεν είναι δυνατόν να ανοίξεις όλα σου τα χαρτιά. Κοιτάς τον εαυτό σου, τους ψηφοφόρους σου, τα προβλήματα του λαού… Κοιτάς να ακουστείς και να ευνοηθείς. Αν αυτό δεν το κοιτάς, δεν κάνεις κομματική πορεία, είσαι βοηθός των άλλων. Όταν όμως προκηρυχθούν οι εκλογές, εκεί δεν θα μπορώ να σας απαντάω έτσι, όπως σας απαντάω τώρα. Θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς απαντήσεις, αυτό είναι νομοτελειακό, δεν την γλιτώνεις με υπεκφυγές. Το ’19 μας κόστισε αυτό, να μην μας ξανακοστίσει”, σημείωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ