Λιβύη: Το διπλωματικό επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια και οι επιπτώσεις στο τρίγωνο Αθήνας, Άγκυρας,Τρίπολης

Περιπλέκεται το τρίγωνο των σχέσεων Ελλάδας, Τουρκίας, Λιβύης, μετά το διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη και την “παγίδα” που αποπειράθηκε να στήσει η προσωρινή λιβυκή κυβέρνηση στον Νίκο Δένδια, τον οποίον πήγε να υποδεχτεί η υπηρεσιακή υπουργός εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς, την υπογραφή της οποίας φέρουν τα παράνομα και άκυρα τουρκολιβυκά μνημόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αναλυτή διεθνών σχέσεων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνου Φίλη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, με τον Νίκο Χατζηνικολάου, Τουρκία και Λιβύη την είχαν στημένη στον Έλληνα υπουργό εξωτερικών, τον οποίον περίμενε η κ. Νανγκούς στο αεροδρόμιο της Τρίπολης για να εκβιάσει μία δημόσια χειραψία μαζί του. Ο κ. Δένδιας αναχώρησε από την Τρίπολη, χωρίς την πολυπόθητη για την υπηρεσιακή λιβυκή κυβέρνηση χειραψία. Η Λιβύη, σε συνεννόηση με την Τουρκία, επιχειρεί, όπως είπε ο κ. Φίλης να εμφανίσει την Ελλάδα ως ταραξία συγκρουσιακή και αδιάλλακτη χώρα, χαρακτηριστικά που ως γνωστό έχει η Τουρκία.

Είναι προφανές ότι ο κ. Δένδιας δεν ήθελε να έχει ούτε χειραψία με τους ανθρώπους που υπέγραψαν το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και με τον τρόπο αυτό να τους  δώσει την πολύτιμη γι’  αυτούς νομιμοποίηση. Στο θέμα της Λιβύης η Ελλάδα όπως και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας ζητεί να γίνουν εκλογές στη Λιβύη για να συνάψει σχέσεις με την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

Ο Δένδιας πέταξε στη Βεγγάζη όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης με τον οποίον καταδίκασαν από κοινού τα τουρκολιβυκά μνημόνια, μετά την αιφνίδια τροπή που είχε το ταξίδι του στην Τρίπολη.  Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνάντηση με τον Αγκίλα Σάλεχ Ίσα,με τον οποίον συζήτησε τις σχέσεις Ελλάδας Λιβύης και με τον οποίον είχε την ευκαιρία να καταδικάσουν από κοινού τα παράνομα τουρκολιβυκά μνημόνια, τα οποία έχει υπογράψει η Νάιλα Μανγκούς με την τουρκική κυβέρνηση.

«Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Βουλής Αντιπροσώπων της Λιβύης & εκπρόσωπο της πόλης Al Qubbah, Aguila Saleh Issa. Του εξέφρασα την ελληνική ικανοποίηση για την καταδίκη των τουρκο-λιβυκών «μνημονίων» (2019, 2022). Είχα μαζί του εποικοδομητική συζήτηση για κοινοβουλευτικά ζητήματα και για τις διμερείς σχέσεις», έγραψε ο Έλληνας υπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο κ. Δένδιας, στην Τρίπολη,  δεν κατέβηκε καν από το αεροπλάνο.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου, η πόρτα του αεροπλάνου δεν άνοιξε. Από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών κάνουν λόγο για διπλωματικό unfair εκ μέρους της κ. Μανγκούς, η οποία θέλησε να εκβιάσει μία δημόσια χειραψία με τον κ. Δένδια στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Η Αθήνα επιμένει ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης δεν δικαιούται να δεσμεύει την χώρα με μακροπρόθεσμες συμφωνίες, όπως είναι το παράνομο και άκυρο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που έχει υπογράψει η κ. Μανγκούς με τον κ. Τσαβούσογλου. Μάλιστα η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης επιχείρησε να εμποδίσει την μετάβαση του κ. Δένδια να ταξιδέψει στη Βεγγάζη, απαγορεύοντάς του απευθείας πτήση. Οι Έλληνες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν τελικά στον προορισμό τους, μέσω Μάλτας.

 

«Η Ελλάδα θέλει να έχει συνομιλίες με τη Λιβύη», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Βεγγάζη, «αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης». «Με αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω θα καταλήξουμε και σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον καθαρό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και προσέθεσε: «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έχει υποχρέωση να συνεργαστεί απόλυτα, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές».

 

Κατά την επίσκεψή του στην Βεγγάζη, ο κ. Δένδιας προχώρησε στη δωρεά 30.000 εμβολίων,  σε τελετή που πραγματοποιήθηκε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης.  Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τον λιβυκό λαό στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19, δωρίζοντας επιπλέον εμβόλια, σε συνέχεια δωρεάς 200.000 εμβολίων τον Αύγουστο του 2021.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δωρίσει ακόμα περισσότερα εμβόλια, όσα μπορεί να απορροφήσει η Λιβύη», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι μια κίνηση για το κοινό καλό και ένα αγαθό στο οποίο όλοι οι πολίτες στον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση», είπε. Επεσήμανε δε ότι η πραγματικότητα στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχε συναντήσει στην πρώτη του επίσκεψη.

Στη Βεγγάζη, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).  Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ανάγκη σταθεροποίησης της Λιβύης και η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Όπως επεσήμαναν διπλωματικές πηγές, ο στρατάρχης Χαφτάρ μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ μίλησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τις σχέσεις της Βεγγάζης με την Αθήνα, καθώς και για τον συντονισμό των διπλωματικών ενεργειών και με το Κάιρο.  Στη συνέχεια, στο λιμάνι της Βεγγάζης ο κ. Δένδιας παραβρέθηκε  σε εκδήλωση παρουσίασης της συνεισφοράς της Ελλάδας στο πρόγραμμα WFP για την αποκατάσταση του λιμένα της πόλης, κρίσιμου σημείου εισόδου για τρόφιμα, ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και του Σαχέλ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ