ΗΠΑ: Παραιτείται η Νάνσι Πελόζι από την ηγεσία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων – Αποχωρεί μετά από 20 χρόνια

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, η Νάνσι Πελόζι, η πρώτη γυναίκα που κατέχει αυτό το ισχυρό αξίωμα, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της από την ηγεσία των Δημοκρατικών στο Σώμα, μετά από σχεδόν 20 χρόνια,  ενώ ήδη έχει προαλειφθεί  για τη θέση της ο Χακίμ Τζέφρις.

Η Πελόζι, 82 ετών σήμερα, από τους φιλελεύθερους πολιτικούς της Καλιφόρνια, έχει υπηρετήσει δύο θητείες ως πρόεδρος της Βουλής. Είπε ότι θα παραμείνει στο Κογκρέσο, εκπροσωπώντας το Σαν Φρανσίσκο όπως έκανε για 35 χρόνια. Έκανε την ανακοίνωση μια ημέρα αφότου οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης εβδομάδας. Η Πελόζι θα παραμείνει πρόεδρος της Βουλής, έως τον Ιανουάριο, οπότε ανανεώνεται η θητεία του Σώματος και πρόεδρος θα εκλεγεί ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν ΜακΚάρθι.

Ο Τζέφρις, από τη Νέα Υόρκη, θα είναι ο πρώτος μαύρος βουλευτής που θα ηγηθεί μεγάλης κοινοβουλευτικής ομάδας στο Κογκρέσο. Το Νο2 των Δημοκρατικών στη Βουλή, ο αρχηγός της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή, ο Steny Hoyer, συμφώνησε με την επιλογή του Τζέφρις και δήλωσε ότι ούτε αυτός θα διεκδικήσει μια ηγετική θέση στο επόμενο Κογκρέσο.

Ο Μπάιντεν

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την Πελόζι «τον πιο σημαντικό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ιστορία μας».  Η Πελόζι καταχειροκροτήθηκε από τους συναδέλφους της Δημοκρατικούς, μπαίνοντας στην αίθουσα για να κάνει την ανακοίνωση. Αποκάλεσε την αίθουσα της Βουλής «ιερό έδαφος», και θυμήθηκε ότι επισκέφτηκε το Καπιτώλιο για πρώτη φορά ως παιδί όταν ο πατέρας της ορκίστηκε ως μέλος της Βουλής.  Διηγήθηκε τη συνεργασία με τρεις Αμερικανούς προέδρους – τον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους και τους Δημοκρατικούς Μπαράκ Ομπάμα και Μπάιντεν – αλλά δεν ανέφερε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παραπέμφθηκε δύο φορές από τη Βουλή υπό την ηγεσία της. Αναφέρθηκε όμως στην επίθεση που έγινε στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του Τραμπ.

“Η αμερικανική Δημοκρατία είναι μεγαλειώδης, αλλά είναι εύθραυστη. Πολλοί από εμάς εδώ έχουμε δει πόσο τραγικά εύθραυστη είναι και το έχουμε δει σε αυτή ςεδώ την αίθουσα. Και γι αυτό η Δημοκρατία πρέπει να προστατεύεται για πάντα από δυνάμεις που επιθυμούν το κακό της”, είπε η Πελόζι.
Η Νάνσι Πελόζι έπαιξε κεντρικό ρόλο στο να περάσει η νομοθετική ατζέντα του Δημοκρατικού Μπάιντεν μέσω του Κογκρέσου, όπως είχε κάνει και με τον Ομπάμα. Βοήθησε στην ψήφιση του υπογραφόμενου νόμου για την υγειονομική περίθαλψη του Ομπάμα το 2010, καθώς και σε σημαντικές επεκτάσεις των δαπανών για υποδομές και για το κλίμα υπό τον Μπάιντεν. Υπήρξε σχεδόν μόνιμος στόχος κριτικής από τους συντηρητικούς των ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια πάντως δεχόταν πιέσεις από τη νέα γενιά των Δημοκρατικών στη Βουλή, οι οποίοι της ζητούσαν να παραδώσει την εξουσία. Ήταν η πλέον υψηλόβαθμη και πιο ισχυρή, εκλεγμένη, γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ, έως ότου η Καμάλα Χάρις έγινε αντιπρόεδρος της Βουλής, τον Ιανουάριο του 2021. Ο πρόεδρος της Βουλής είναι ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής του Προέδρου των ΗΠΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ