LCS με κατευθυνόμενους πυραύλους Hellfire για το Πολεμικό Ναυτικό

To Πολεμικό Ναυτικό έχει ζητήσει την διάθεση με Hot Transfer των κορβετών LCS από τις ΗΠΑ, ζητώντας όμως και την τοποθέτηση εξτρά οπλισμού, που αναμένεται να κάνει την διαφορά σε σχέση με τις υπάρχουσες μονάδες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

του Χρήστου Μαζανίτη

Το enikos.gr δημοσίευσε πριν από την Δευτέρα εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με το σχέδιο του Πολεμικού Ναυτικού για την τάχιστη ανανέωση του Στόλου με μεγάλες μονάδες επιφανείας ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και σχέδιο για την συμμετοχή στο πρόγραμμα Constellation και την εξ ολοκλήρου ναυπήγηση φρεγατών στην Ελλάδα, σε ελληνικά ναυπηγεία.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην Realnews της Κυριακής στο φύλλο της 21ης Ιανουαρίου σχετικά με το σχέδιο απόκτησης ακόμη και 6 LCS από τις ΗΠΑ προκάλεσαν αίσθηση.

Σήμερα το enikos.gr επανέρχεται αποκαλύπτοντας και νέες λεπτομέρειες σχετικά με τον οπλισμό που θα φέρουν τα αμερικανικά πλοία, βάσει των απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού.

Η απόφαση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να αποσύρει τα πλοία LCS, εκτοπίσματος 3.600 τόνων, στο πλαίσιο αλλαγής του δόγματος για την ναυπήγηση μεγαλύτερων πλοίων και την εξοικονόμηση πόρων, έκανε την Ελλάδα να κινηθεί ταχύτητα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, τουλάχιστον σε ανεπίσημο επίπεδο. Κάτι το οποίο, όπως αποκαλύψαμε στο enikos.gr στις 8 Ιανουαρίου, μετουσιώθηκε ως προφορικό αίτημα στην συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στα Χανιά, όπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεσμεύθηκε για την θετική έκβαση του αιτήματος.

Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει, αν και πολλοί έχουν χαρακτηρίσει τις LCS φρεγάτες, στο ΠΝ τις αναφέρουν ως κορβέτες για δύο λόγους. Ο πρώτος γιατί είθισται πλέον οι φρεγάτες να είναι εκτοπίσματος άνω των 4.500 τόνων κι αυτό κατά συνέπεια έχει να κάνει και με την φύση των οπλικών συστημάτων που φέρει. Γι’ αυτό οι LCS δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν άμεσα τις “S” όσο το να δημιουργήσουν την ξεχωριστή δύναμη των 6 κορβετών.

Βάσει του σχεδίου που έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός, το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί την άμεση ένταξη με την μέθοδο του “Hot Transfer” (ταχείας μεταφοράς) 2+2+2 LCS, που αποσύρει το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Προϋπόθεση είναι τα πλοία να έχουν καινούριο κιβώτιο μετάδοσης (σ.σ. ένα θέμα που «πονούσαν» αλλά βρέθηκε λύση), να δοθούν έναντι συμβολικού ποσού (περίπου 100 εκατ. ευρώ ανά μονάδα) και να μπει η Ελλάδα σε πρώτη προτεραιότητα.

Τα πλοία θα έρθουν με την μέθοδο «as is where is», με αντιαεροπορικό σύστημα αυτοπροστασίας RAM 21 πυραύλων, με πλωραίο πυροβόλο των 57mm και δύο πυροβόλα των 30mm. To σχέδιο περιλαμβάνει την τοποθέτηση των Harpoon και εκτοξευτών τορπίλων από τις φρεγάτες “S”, που φαίνεται ότι θα αποσύρονται σταδιακά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης με μικρό κόστος συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου, κάτι που θα εκτοξεύσει τις δυνατότητες κατακόρυφα.

Σύμφωνα, ωστόσο, με νεότερες πληροφορίες του enikos.gr, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ζητήσει και κάτι επιπλέον από το US NAVY. Τα πλοία να έρθουν με το Antisurface Module που περιλαμβάνει και τα κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας – επιφανείας Hellfire.

Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αλλά και τις σχεδιαστικές καινοτομίες του πλοίου, όπως η άφεση αποβατικών σκαφών από την πρύμνη, και οι αυτοματισμοί θα προσθέσουν όχι μόνο στην διακλαδικότητα, που είναι επιθυμητή, αλλά και στην επάνδρωση, που «πονά» το ΠΝ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κάθε πλοίο μπορεί να είναι πλήρως επιχειρησιακό με 50 άτομα πλήρωμα εν σχέσει με μία φρεγάτα “S”, που χρειάζεται 160 άτομα.

Επιπλέον, σε δεύτερο χρόνο υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης του πλοίου με την τοποθέτηση συστήματος κάθετης εκτόξευσης πυραύλων MK41 αλλά και αντιαεροπορικού συστήματος laser.

*Φωτογραφίες του Ναυτικού των ΗΠΑ από τον Nicholas S. Tenorio

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ