Ο Μπλίνκεν άνοιξε τον δρόμο για F-35, LCS, C-130 και Bradley

H ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άντονι Μπλίνκεν δεν περιλάμβανε μόνο το θέμα της έγκρισης πώλησης των μαχητικών της γενιάς αλλά και μία σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων από το απόθεμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

του Χρήστου Μαζανίτη

Η επί 1 ώρα και 20 λεπτά κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε με τον Άντονι Μπλίνκεν δεν είχε στην ατζέντα των συζητήσεων μόνο τα F-35. Υπάρχει σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων, που έχει αιτηθεί η Ελλάδα είτε έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο όμως πρέπει είτε να ξεπεραστεί η δαιδαλώδης αμερικανική γραφειοκρατία για να προχωρήσουν είτε να υπάρξει πολιτική βούληση για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Εκτός από τα F-35, όπως έχουμε λεπτομερώς αναλύσει προσφάτως στο enikos.gr, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενδιαφέρονται και για σειρά άλλων αμυντικών συστημάτων, που ζητούν να προμηθευτούν από το απόθεμα των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τα μεταγωγικά C-130, τις φρεγατο – κορβέτες LCS αλλά και τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley M2A2.

Σε ότι αφορά την προμήθεια μεταχειρισμένων μεταγωγικών C-130, όπως είχαμε γράψει πρόσφατα στο enikos.gr, το ΓΕΕΘΑ με ταχύτατες ενέργειες και πρωτοβουλίες του ίδιου του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου κατάφερε να φέρει εναλλακτική μέχρι να ληφθεί η απόφαση αγοράς νέων C-130J. Οι ΗΠΑ είπαν «ναι» στην παραχώρηση 2 μεταγωγικών C-130H με Glass Cockpit ενώ εστάλη LOR για PnA (Letter of Request για Price and Availability) για 4 ολοκαίνουρια C-130J.

Για τα πλοία LCS, τις φρεγατο-κορβέτες του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, που αποσύρονται στο πλαίσιο εξοικονόμησης κονδυλίων – παρότι πλοία που δεν υπερβαίνουν τα 10 έτη από την ημερομηνία ναυπήγησης, η Ελλάδα έχει επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες.

Εάν τελικά δοθούν τα LCS – έναντι συμβολικού ποσού, περίπου τα 500 εκατ. εύρω – υπάρχει η σκέψη τα χρήματα που περισσεύουν από τα 1,7 τα 1,2 δισ. – που είχαν προϋπολογιστεί για την εγχώρια ναυπήγηση κορβετών – να διοχετευθούν για συμμετοχή στην φρεγάτα Constellation των ΗΠΑ, με την πρώτη να έρχεται στην Ελλάδα περίπου το ’30-’32.

Για την υπόθεση προμήθεια των ΤΟΜΑ Bradley M2A2, πρόσφατα αποκαλύψαμε λεπτομέρειες στο enikos.gr για την έγκριση παραχώρησης 62 οχημάτων, που το ΓΕΣ πιέζει να αυξηθούν κατά 18, ώστε με 80 να μπορέσουν να εξοπλίσουν 2 τάγματα.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την αποδέσμευση συνολικά 500 Bradley από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε μετ’ επιτάσεως όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να δίνει διαβεβαιώσεις ότι όλα θα δρομολογηθούν με ταχείς ρυθμούς.

Παράλληλα, τέθηκε και το θέμα της χρηματοδότησης των F-35 μέσω FMF (Foreign Military Financing – Ξένη Στρατιωτική Χρηματοδότηση), για το οποίο η Ελλάδα επιθυμεί πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη εξέλιξη του προγράμματος των F-35.

Με αυτά κατά νου εξηγείται και η εκτίμηση των κυβερνητικών πηγών, αμέσως μετά τη συνάντηση Μπλίνκεν – Μητσοτάκη στα Χανιά ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ