Ο τοίχος που βρήκε ο Μπλίνκεν στην Τουρκία, οι θερμοί εναγκαλισμοί στην Ελλάδα και τα F-35

O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας,’Αντονι Μπλίνκεν βρέθηκε χθες στα Χανιά, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη έχοντας όμως εισπράξει ακόμη μία ψυχρή αντιμετώπιση στην Κωνσταντινούπολη, λίγες ώρες νωρίτερα. Σε ό, τι αφορά ωστόσο τα ελληνικά ζητήματα φαίνεται ότι «κλείδωσαν» τα F-35.

Μπλίνκεν: Κωνσταντινούπολη – Χανιά το κλίμα άλλαξε μέσα σε μερικά λεπτά – Οι συναντήσεις με Ερντογάν και Μητσοτάκη

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε για δεύτερη φορά την Τουρκία τους τελευταίους μήνες, απ’ όπου εισέπραξε ξανά μία ψυχρή αντιμετώπιση, με την αμερικανική διπλωματία να βρίσκει… τοίχο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ξενάγηση στον Άντονι Μπλίνκεν στο σπίτι του στα Χανιά – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Στην υποδοχή στο αεροδρόμιο δεν ήταν ο Τούρκος ομόλογός του αλλά ο Διευθυντής Εξωτερικών Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μητσοτάκης και Μπλίνκεν υπογράμμισαν την δύναμη της διμερούς σχέσης

Είναι η δεύτερη φορά που ο Χακάν Φιντάν αρνείται επιδεικτικά να υποδεχθεί στο αεροδρόμιο τον Άντονι Μπλίνκεν. Η Τουρκία έστειλε με κάθε τρόπο μήνυμα ότι δεν υπολογίζει όπως κάποτε τις ΗΠΑ. Από τα παγωμένα χαμόγελα στη συνάντηση με τον Φιντάν μέχρι τη συνάντηση με τον Ερντογάν, που η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα μόνο μία φωτογραφία με τη χειραψία των «δυο».

Στον αντίποδα, η υποδοχή στην Σούδα ήταν εντελώς διαφορετική. Τον Άντονι Μπλίνκεν υποδέχθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος και συνόδευσε την αυτοκινητοπομπή μέχρι την οικία του Πρωθυπουργού στα Χανιά.

Εκεί, στον δρόμο έξω από το σπίτι τον περίμενε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια βρίσκονται στην Ελλάδα όχι για να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα αλλά για να συζητήσουν τον κοινό βηματισμό πάνω σε πολλά γεωστρατηγικά θέματα. 

Σε ό, τι αφορά ειδικότερα το θέμα προμήθειας των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, φαίνεται ότι πλέον το θέμα απεμπλέκεται από την έγκριση της Τουρκίας για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την πώληση 40 νέων μαχητικών F-16 Viper  μαζί με πακέτα αναβάθμισης γι’ ακόμη 80. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η ένταξη της Σουηδίας ίσως να μην έχει πραγματοποιηθεί ούτε μέχρι την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

Για το γεγονός ότι προηγήθηκε η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία κυβερνητικά στελέχη απαντούσαν: «Η εικόνα μιλάει από μόνη της». Πότε είναι το πιθανότερο να έρθει η πολυπόθητη απαντητική επιστολή για τα F-35 στην Αθήνα; Βάσει εκτιμήσεων ο Μάρτιος θεωρείται ως ο μήνας εξελίξεων. Από εκεί και πέρα θα ακολουθήσει περίπου ένα 6μηνο μέχρι η ελληνική κυβέρνηση να επιλέξει το τελικό πακέτο και να προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει αιτηθεί την αγορά 20+20 F-35.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ