Μπλίνκεν: Κωνσταντινούπολη – Χανιά το κλίμα άλλαξε μέσα σε μερικά λεπτά – Οι συναντήσεις με Ερντογάν και Μητσοτάκη

Με θετικό πρόσημο κλείνει ο απολογισμός της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά. Το κλίμα φάνηκε από την αρχή ότι ήταν εγκάρδιο και στην συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, η αναταραχή στην Μέση Ανατολή, η ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα, έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Όσον αφορά στο θέμα του ελληνικού αιτήματος για προμήθεια των F-35, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί». Το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα είναι ότι η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ είναι αυτόνομη και δεν μπορεί κανείς να υπαγορεύσει στην Ουάσινγκτον ποια πολιτική θα ακολουθήσει για τις πωλήσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών.

Μητσοτάκης - Μπλίνκεν

Μάλιστα πριν από την Ελλάδα ο Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν. Το κλίμα, όπως φάνηκε από τα στιγμιότυπα της συνάντησης ήταν τυπικό. Γι’ αυτό όταν κυβερνητικά στελέχη ρωτήθηκαν ότι προηγήθηκε η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία απαντούσαν: «Η εικόνα μιλάει από μόνη της».

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός και ο κ. Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άντονι Μπλίνκεν αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.

Το θερμό κλίμα και η ξενάγηση

Από την αρχή της συνάντησης το κλίμα μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν φιλικό και θερμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περίμενε στην είσοδο του σπιτιού του στα Χανιά τον Άντονι Μπλίνκεν για να τον υποδεχθεί και να τον χαιρετίσει. Μόλις έφτασε ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας ο πρωθυπουργός τον προσκάλεσε στο σπίτι του και του έκανε μία μίνι ξενάγηση.

Μαζί με την σύζυγο του Μαρέβα και τον γιο του, Κωνσταντίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον υπουργό Εξωτερικών κάποια ιστορικά κειμήλια στο σπίτι του.

Στη συνέχεια τον οδήγησε στο μπαλκόνι του σπιτιού με την εντυπωσιακή θέα του Κόλπου Σούδας.

Ο πρωθυπουργός έδειξε στον Άντονι Μπλίνκεν την ναυτική βάση της Σούδας και υπογράμμισε τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.


Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι προσκλήθηκε στην οικία του πρωθυπουργού. Επιπλέον εξήγησε ότι έχει Έλληνες φίλους και γι’ αυτό γνωρίζει το πόσο σημαντικό είναι γι’ αυτούς να σε καλούν στο σπίτι τους.

Ισχυρή η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας, συμφώνησαν Μητσοτάκης και Μπλίνκεν

Στο διάλογο που είχαν λίγο πριν ξεκινήσουν το τετ-α-τετ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε με θερμά λόγια για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας.
«Κύριε υπουργέ, είναι πραγματική χαρά να σας καλωσορίζω στο σπίτι μου, στον κόλπο της Σούδας, και δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ ένα μέρος που να συμβολίζει καλύτερα το βάθος της εταιρικής μας σχέσης από αυτό εδώ, το νησί της Κρήτης. Είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω σε μια στιγμή που ειλικρινά αισθάνομαι ότι η διμερής μας σχέση είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας. Και πάλι, είναι πραγματική χαρά μου να σας υποδέχομαι εδώ».

Μητσοτάκης - Μπλίνκεν

Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν είπε προς τον πρωθυπουργό: «Πρέπει να σάς πω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, να με υποδέχεστε εδώ στο σπίτι σας. Έχω πολλούς Έλληνες φίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξέρω τι σημαίνει να καλωσορίζεις κάποιον στο σπίτι σου και αυτό σημαίνει πολλά, οπότε σας ευχαριστώ γι’ αυτό».

«Πρέπει επίσης να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των χωρών μας. Το κάνω αυτό εδώ και 30 χρόνια και έλεγα στον πρέσβη μας, στον υπέροχο πρέσβη μας Τζορτζ Τσούνης, ότι δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, αλλά έχει να κάνει επίσης με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Στεκόμαστε ενωμένοι, αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις ισχυρές προκλήσεις που έχουμε συναντήσει. Αλλά το γεγονός ότι στεκόμαστε μαζί, ότι συνεργαζόμαστε, είτε πρόκειται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, είτε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα, είτε με τόσους πολλούς άλλους τρόπους, αυτό αποτελεί τεράστια πηγή δύναμης και διαβεβαίωσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Ξέρω λοιπόν ότι έχουμε πολλά να συζητήσουμε και γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ. Η φωνή σας, οι απόψεις σας, οι συμβουλές σας και η συνεργασία σας, σημαίνουν πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Προβληματισμός και τυπικό κλίμα στην Τουρκία

Οι εικόνες από την Ελλάδα με την θετική σημειολογία που υπήρξε ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Άντονι Μπλίνκεν έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την ατμόσφαιρα στην Κωνσταντινούπολη. Από τις εικόνες της συνάντησης του Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Χακάν Φιντάν φάνηκε να υπάρξει ένα τυπικό κλίμα και ένας προβληματισμός.

Είναι άξιο αναφοράς ότι μετά τις συναντήσεις του Μπλίνκεν στην Τουρκία δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις ούτε ανακοινώσεις. Ο λόγος φαίνεται ότι είναι πώς δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα ή σημείο σύγκλισης στις συνομιλίες. Οι Αμερικανοί πιέζουν την Τουρκία να εγκρίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αντίθετα η Άγκυρα επιθυμεί πρώτα να «ξεμπλοκάρει» η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και μετά να δώσει το «πράσινο φως» στην Σουηδία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Χακάν Φιντάν στην συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ και πώς η τελική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εναπόκειται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Μπλίνκεν Φιντάν

Μπλίνκεν: Συνομίλησαν με τους ηγέτες Ελλάδας – Τουρκίας για το πώς να φέρουν τις χώρες τους πιο κοντά

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας για το πώς να φέρουν τις χώρες τους πιο κοντά, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι συζήτησε στην Τουρκία για τα τελικά βήματα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τις ερχόμενες εβδομάδες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τους συμμάχους τους για να δουν τι μπορεί να γίνει για την προστασία των αμάχων στη Γάζα καθώς συνεχίζεται η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν, καθοδόν προς τη νέα του εβδομαδιαία περιοδεία στη Μέση Ανατολή τόνισε ότι «θέλει να εξασφαλίσει ότι η σύγκρουση (στην περιοχή) δεν θα εξαπλωθεί». «Μία από τις πραγματικές ανησυχίες είναι τα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ