Χανιά: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν – «Πολύ σημαντική βραδιά» είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά διήρκησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά.

Λίγο πριν αναχωρήσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, είπε ότι είναι μία πολύ σημαντική βραδιά. Η συνάντηση φάνηκε ότι ήταν σε πολύ θερμό κλίμα και επισραγίστηκε με τα θετικά λόγια τόσο του πρωθυπουργού όσο και του Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι υποδέχθηκε στο σπίτι του στα Χανιά τον Άντονι Μπλίνκεν καθώς είναι το καλύτερο μέρος που συμβολίζει το βάθος της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. «Βεβαίως ζούμε σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές που βρίθουν προκλήσεων και είναι πάρα πολύ σημαντικό να στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου και να ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις ως σύμμαχοι, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια θα επιστρέψουν στην περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που ευχαρίστηκε τον πρωθυπουργό για την πρόσκληση. «Είναι μεγάλη τιμή -και προσωπική τιμή- να με υποδέχεστε εδώ στο σπίτι σας». Όπως εξήγησε ο Άντονι Μπλίνκεν έχει Έλληνες φίλους και γνωρίζει πόσο μεγάλη τιμή είναι όταν τον φιλοξενούν στο σπίτι τους.

«Θα ήθελα να συμφωνήσω πολύ με αυτό που είπατε για τις διμερείς σχέσεις μας. Δεν θυμάμαι καμία άλλη εποχή που η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ να ήταν πιο ισχυρή», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι αυτό το έχει εκφράσει και στον Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη. «Και βεβαίως αυτό οφείλεται στην εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στη δική σας ηγεσία κυρίως και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό», ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Και πρόσθεσε:«Αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι, είτε πρόκειται για την Ουκρανία, είτε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, είτε για τον πόλεμο στη Γάζα, αυτό μας προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον», πρόσθεσε.

Κλείνοντας τη σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ότι είναι πολλά τα θέματα που θα συζητήσουν στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό. «Η συνεργασία σας και η συμμαχία σας σημαίνουν πάρα πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Λίγο πριν τις 18:00 έφτασε στο αεροδρόμιο των Χανίων

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης υποδέχθηκαν τον Άντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο στα Χανιά.

Λίγα λεπτά πριν τις 18:00 το απόγευμα η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο σπίτι του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περίμενε στην είσοδο και υποδέχθηκε δια χειραψίας τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ξεκίνησε το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον Άντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ.






Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ