Εντοπίστηκε αρχαίο νεκροταφείο με τους τάφους 54 παιδιών – Τα ερωτήματα των αρχαιολόγων

Στη διάρκεια της αρχαιολογικής ανασκαφής που πραγματοποιείται στην περιοχή στην περιοχή Kulp του Ντιγιαρμπακίρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, αποκαλύφθηκε νεκροταφείο με τους τάφους 54 παιδιών, ηλικίας 0 έως 6 ετών.

Στην περιοχή που γίνονται οι ανασκαφές πιστεύεται ότι υπήρχε ένα παλιό λατομείο. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν νομίσματα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αναστάσιου Α’ σε διάφορες περιοχές στη γειτονιά İnkaya το 2021.

Πέρσι, η επιστημονική ομάδα 35 ατόμων, ανακάλυψε μία εκκλησία που χρονολογείται πριν από 1.500 χρόνια. Έτσι ξεκίνησαν οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή που θεωρείται ότι υπήρχε το αρχαίο λατομείο.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου Ντιγιαρμπακίρ, Müjdat Gizligöl, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu: «Μέχρι στιγμής, έχουμε βρει 50 τάφους στις ανασκαφές εδώ. Σήμερα, φτάσαμε σε άλλους 4 τάφους. Η διαδικασία της ανασκαφής βρίσκεται σε εξέλιξη. Επομένως, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συνολικά 54 τάφοι. Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα για εμάς».

Και πρόσθεσε: «Πιθανότατα αφού αυτό το μέρος χρησιμοποιήθηκε ως λατομείο, μετατράπηκε σε νεκρόπολη (σ.σ. νεκροταφείο, που ανήκε σε αρχαία πόλη) και εδώ θάφτηκαν μόνο παιδιά».
Μάλιστα αποκάλυψε ότι εντοπίστηκαν περισσότερα από ένα παιδιά να είναι θαμμένα σε ορισμένους τάφους. «Σχηματίστηκε μια κυψέλη από ασβεστόλιθο γύρω από τους τάφους και τους έκλεισαν με ασβεστόλιθο. Οι τάφοι είναι στην κατεύθυνση ανατολής-δύσης. Δεν είναι καμία τυχαία ταφή», τόνισε ο Müjdat Gizligöl.

Πηγή: Bestami Bodruk/AA

Τα ερωτήματα των αρχαιολόγων

Ένα νεκροταφείο μόνο με παιδιά θεωρείται ένα αρκετά ασυνήθιστο αρχαιολογικό εύρημα. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πραγματοποιηθεί λεπτομερής μελέτη για την ηλικία, το φύλο και την αιτία θανάτου των οστών των παιδιών. Έτσι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να απαντήσουν ερωτήματα για την προέλευση των παιδιών αυτών και κυρίως γιατί θάφτηκαν όλα μαζί σε εκείνο το σημείο.

Ο Nazlı Akbaş, βοηθός ερευνητής και ανθρωπολόγος στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γκαζιαντέπ, σημείωσε ότι τα ερείπια της εκκλησίας είχαν βρεθεί στην προηγούμενη ανασκαφή και οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατασκευάστηκε πριν από περίπου 1.500 χρόνια.

Ο Akbaş είπε τα εξής σχετικά με τον εντοπισμό των παιδικών τάφων στην εκκλησία: «Εφόσον υπήρχε μία κουλτούρα αγίου – μάρτυρα στο πρώιμο Βυζάντιο, οι ταφές στον οικισμό μπορούν να γίνουν σε εκκλησίες. Στην περιοχή αυτή, που ονομάζουμε λατομείο, βρέθηκαν μόνο τάφοι που ανήκουν σε βρέφη και παιδιά ηλικίας από 0 έως 6 ετών».

Επιπλέον εξήγησε ότι με βάση την προκαταρκτική εξέταση, οι αρχαιολόγοι δεν πιστεύουν ότι τα μωρά και τα παιδιά πέθαναν λόγω κάποιας επιδημίας. «Θεωρούμε ότι η ταφή των βρεφών στην εν λόγω περιοχή σχετίζεται με τον βαπτιστική κουλτούρα του χριστιανισμού στην πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Στην παλαιοχριστιανική περίοδο, όσοι βαπτίζονταν ήταν γενικά ενήλικες. Μετά τον 10ο αιώνα, έγινε νόμιμη η βάπτιση των παιδιών. Νομίζουμε ότι αυτά ανήκουν στην παλαιοχριστιανική περίοδο. Επομένως, μωρά και παιδιά που δεν έχουν βαπτιστεί, δηλαδή που δεν είναι ακόμη Χριστιανοί. Δεδομένου ότι δεν βαφτίστηκαν, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ενταφιάστηκαν έξω από την εκκλησία και όχι μέσα σε αυτήν», υπογράμμισε ο ερευνητής.

Τέλος αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός νεκροταφείου παιδιών που εντοπίστηκε στις ανασκαφές Amorium στο Αφιόν Καραχισάρ. Ο Nazlı Akbaş είπε ότι στις ανασκαφές αποκαλύφθηκε ότι μόνο μωρά και παιδιά θάβονταν σε εκείνη την περιοχή του νεκροταφείου, το οποίο χρονολογείται στο διάστημα του 10ου και του 11ου αιώνα μ.Χ. Μία κολυμβήθρα εντοπίστηκε κοντά σε αυτό το νεκροταφείο. Ωστόσο δεν έχει συμβεί το ίδιο με τις ανασκαφές στο Kulp.

Πηγή: Bestami Bodruk/AA

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ