Λαφαζάνης: Δεν εκβιάζεται μια κυβέρνηση της αριστεράς

Λαφαζάνης: Δεν εκβιάζεται μια κυβέρνηση της αριστεράς

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τις αντιδράσεις της τρόικας, την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που δεχθεί εκβιασμούς αλλά και τη διατήρηση ή όχι, του ΤΑΙΠΕΔ.

«Οι πιστωτές έχουν καλομάθει με αυτή την κυβέρνηση και νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Να συμπεριφέρονται απέναντι στην Ελλάδα σαν να είναι ένα κανονικό προτεκτοράτο τους και να την χρησιμοποιούν σαν πειραματόζωο. Αυτός είναι δυστυχώς ο ρόλος που έχουν επιφυλάξει σε αυτή τη χώρα με τις παραδομένες κυβερνήσεις. Νομίζω ότι πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας παροτρύνουν ακόμα περισσότερο να αλλάξουμε πορεία με μία κυβέρνηση αποφασισμένη», σχολίασε αρχικά ο κ. Λαφαζάνης και συνέχισε:

«Δεν θα πω προκαταβολικά ότι θα εκβιάσουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και αν υποστούμε εκβιασμούς, να είναι βέβαιοι ότι μια κυβέρνηση αριστεράς στην Ελλάδα, δεν θα υποκύψει και ότι το πρόγραμμά της, θα εφαρμοστεί πλήρως».

«Εμείς όπως έχουμε δηλώσει, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε συμφωνίες για το χρέος οι οποίες δεν είναι ευνοϊκές για τη χώρα και τις προοπτικές της. Εμείς θα διαπραγματευθούμε το χρέος και θα το διαπραγματευθούμε σε μία κατεύθυνση διαγραφής μέρους του χρέους», πρόσθεσε.

«Είναι πολύ πιο εφικτό από το να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση. Είναι πολύ πιο εφικτό, από το να έχουν πρόεδρο τον κ. Γιούνκερ και να μας κάνουν μαθήματα για την φοροδιαφυγή, την ώρα που το Λουξεμβούργο, όπου ο κ. Γιούνκερ ήταν Πρωθυπουργός, να είναι πλυντήριο μαύρου χρήματος και πλυντήριο φοροδιαφυγής. Η υποκρισία περισσεύει. Η διαγραφή του μεγαλύτερου χρέους για την Ελλάδα θα σημάνει μια πολύ μεγάλη ανακατάταξη σε όλη την Ευρώπη, διότι θα υπάρξει ντόμινο εξελίξεων στην ίδια κατεύθυνση και για άλλες χώρες. Αν συνεχίσει η ευρωζώνη αυτόν τον δρόμο που ακολουθεί, το μέλλον της είναι δυσοίωνο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Τώρα περισσότερο από ποτέ καταλαβαίνουν πόσο είναι αναγκαία η παρουσία της Ελλάδας και στην Ευρωζώνη και στον Ευρωπαϊκό χώρο. Οι μεγάλες αλλαγές ξεκινάνε από μία χώρα η οποία είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει το δίκιο της και έχει δίκιο. Εμείς συνήθως υποτιμάμε τη χώρα μας, τις δυνατότητές της. Υποτιμάμε αυτά που μπορούμε να αντιπαλέψουμε», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και αναφέρθηκε στα διαπραγματευτικά όπλα του ΣΥΡΙΖΑ:

«Το διαπραγματευτικό μας όπλο είναι πάνω από όλα το δίκιο μας. Ότι θα είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε όλα αυτά που λέμε, και αυτό επομένως να είναι άκρως επιζήμιο για τους πιστωτές και για τα κατεστημένα τα Ευρωπαϊκά, όπως αντιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή την πορεία της Ευρώπης τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό, εφόσον συνειδητοποιηθεί πλήρως είναι ένα πολύ μεγάλο ατού για την χώρα μας να προχωρήσει. Η άλλη επιλογή που έχει η Ελλάδα, είναι να βλέπουμε αυτή την καταθλιπτική εικόνα των διαταγών, των e-mail και μια κατεύθυνση η οποία λέει εξαρθρώστε τα πάντα σε αυτή τη χώρα. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό».

Σε ερώτηση σχετική με το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Λαφαζάνης σχολίασε μεταξύ άλλων, ότι «δεν θα διατηρήσουμε κανένα ΤΑΙΠΕΔ. Αν το είπε κάποιο από τα στελέχη μας μπορεί να είναι η προσωπική του άποψη. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι όργανο ξεπουλήματος της χώρας. Αυτά να τα ξεχάσουν. Αυτά πρέπει να τα αξιοποιήσει το δημόσιο, σε όφελος της ανάπτυξης και της χώρας. Από όλες τις επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς, το δημόσιο είχε ένα τεράστιο όφελος που με τις ιδιωτικοποιήσεις σιγά σιγά το έχανε. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτή τη λογική της εκποίησης. Το ΤΑΙΠΕΔ για μας δεν έχει κανένα μέλλον».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ