Κουτσούμπας στη Βουλή: Αναγκαίο ένα «δίχτυ ασφαλείας» σε όλα τα παιδιά

Όσα εθνικά σχέδια δράσης και να φέρετε δεν καταφέρνετε να εξασφαλίσετε ολοκληρωμένο σχέδιο με άξονες την πρόληψη, την προστασία και στήριξη παιδιών και γυναικών, και σχέδιο ριζικές αντιμετώπισης των αιτιών, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής για το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση».

Κι αυτό γιατί, όπως πρόσθεσε “στην κοινωνία της εκμετάλλευσης, το αστικό κράτος, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα διακηρυγμένα δικαιώματα όλων των παιδιών, καθώς τα καταδικάζει στη φτώχεια, την ανέχεια ακόμα και την κακοποίηση”.

«Είναι στο χέρι κάθε ανθρώπου του μόχθου, που οργίζεται και αγανακτεί με την πολύμορφη βία κατά των παιδιών, των γυναικών, να παλέψει μαχητικά για την ανατροπή του καπιταλιστικού βούρκου, για να ανάψει τελικά εκείνη η σπίθα που «θα κάνει τα σκοτάδια φως» τόνισε ακόμη ο κ. Κουτσούμπας.

Για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε:

«Τι εξασφαλίζει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση;

Κάποια επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών, άλλων δημόσιων λειτουργών, παιδαγωγών του αθλητισμού και του πολιτισμού, αλλά καμία πρόσληψη επιστημονικού μόνιμου προσωπικού. Μάλιστα, σχεδόν το 1/3 του Σχεδίου Δράσης αφορά στον αθλητισμό και σε καμπάνιες ενημέρωσης.

Κώδικες για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, αλλά αφήνοντας όπως είναι, ως δεδομένη την υποβάθμιση και τις τραγικές ελλείψεις σε υπηρεσίες και υποδομές για την ολόπλευρη προστασία των παιδιών-θυμάτων, όπως και των γυναικών. Όλα τα παραπάνω, όσο αναγκαία και αν είναι, δεν εξασφαλίζουν εκείνο το αναγκαίο δίχτυ ασφαλείας καθολικά σε όλα τα παιδιά.

«Τα στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών καθηλώνουν. Μέχρι τέλη Αυγούστου καταγράφηκαν 294 περιστατικά, από τα οποία τα 244 αφορούν κορίτσια.
Βέβαια αποτροπιασμό έχει προκαλέσει και η «κάλυψη» της υπόθεσης από Μέσα Ενημέρωσης. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως όλη η προβολή, αλλά και η δημόσια συζήτηση, έτσι όπως στήνεται στα τηλεοπτικά παράθυρα, και μετατρέπουν σε “θέαμα” τον ανθρώπινο πόνο, προσπαθούν να εκτρέψουν από κάθε προβληματισμό για τις πραγματικές αιτίες τέτοιων αποκρουστικών εγκλημάτων» επεσήμανε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ