Κουτσούμπας: Ο πυρήνας τόσο του νομοσχεδίου όσο και της αστυνομικής βίας είναι ουσιαστικά ο ίδιος

Με αναφορά στην υπόθεση του πυροβολισμού του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη, η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά στην ΕΥΠ με τίτλο: «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως «ο πυρήνας τόσο του νομοσχεδίου όσο και της αστυνομικής, κρατικής βίας κι αυθαιρεσίας είναι ουσιαστικά ο ίδιος» και εξήγησε πως είναι «η ένταση της καταστολής, είναι η αντιμετώπιση του εχθρού-λαού, είναι το ίδιο το σάπιο διεφθαρμένο αστικό κράτος, που γίνεται ολοένα πιο εχθρικό, πιο αντιδραστικό, πιο εγκληματικό σε όλα τα επίπεδα απέναντι στις ανάγκες του λαού και της νεολαίας». «Καμία ανοχή δεν πρέπει να υπάρξει στην κρατική βία, καμία συγκάλυψη», τόνισε.

Σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι δεν επιχειρείται μόνο συγκάλυψη «για να μπει οριστική ταφόπλακα στις υποκλοπές, στις συνεχείς παρακολουθήσεις, να θαφτούν όλες οι βαριές σας ευθύνες», αλλά «προσπαθείτε να ‘μετατρέψετε την κρίση σε ευκαιρία’!» και εξήγησε ότι πρόκειται για ευκαιρία «να φέρετε νέα, και άλλα αντιδραστικά μέτρα».

Αναλυτικά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως «το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου άσχετο με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και με τον σοκαριστικό εν ψυχρώ πυροβολισμό στο κεφάλι ενός 16χρονου, επειδή προέβη στο “στυγερό έγκλημα” να μην πληρώσει 20 ευρώ σε ένα βενζινάδικο» και προσέθεσε: «Φτάσαμε στο σημείο η φτώχεια, η ανέχεια, η κοινωνική περιθωριοποίηση να θεωρούνται εγκλήματα που επισύρουν μάλιστα και ποινή εκτέλεσης από έναν -πώς να τον ονομάσεις, “κτήνος”;- που μάλιστα φοράει στολή “προστασίας του πολίτη”. Ε, κύριε Θεοδωρικάκο;».

«Ο πυρήνας τόσο του νομοσχεδίου όσο και της αστυνομικής, κρατικής βίας κι αυθαιρεσίας είναι ουσιαστικά ο ίδιος. Είναι η ένταση της καταστολής, είναι η αντιμετώπιση του εχθρού-λαού, είναι το ίδιο το σάπιο διεφθαρμένο αστικό κράτος, που γίνεται ολοένα πιο εχθρικό, πιο αντιδραστικό, πιο εγκληματικό σε όλα τα επίπεδα απέναντι στις ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Αυτή είναι η μήτρα όλων των αποκρουστικών προσώπων της καταστολής, και των παρακολουθήσεων, και του αυταρχισμού. Και του κράτους – διαρρήκτη που μπουκάρει στα σπίτια φτωχών ανθρώπων για να τα βγάλει στο σφυρί. Και των φαινομένων αστυνομικής βίας κι αυθαιρεσίας, που αυξάνονται» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.  Δεν είναι θέμα «κακιάς στιγμής» όπως λέει η κυβέρνηση ή «ανεκπαίδευτων αστυνομικών» όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, «αλλά ακριβώς το αντίθετο, καθώς «είναι η εκπαίδευση στην καταστολή, είναι η καλλιέργεια απ’ αυτή την εκπαίδευση του μίσους απέναντι στον λαό και σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, είναι η περιβόητη “κανονικότητα” της βίας του κράτους των λίγων σε βάρος των πολλών».

Είναι τελικά το ίδιο κράτος, που από τη μία στέλνει έναν μικροπαραβάτη να χαροπαλεύει και από την άλλη κλείνει τα μάτια μπροστά στον θάνατο ενός μικρού παιδιού στο σχολείο, επειδή το ίδιο είναι απών από την “αυτονομία” της σχολικής μονάδας, όπως θρασύτατα δήλωσε ο πρωθυπουργός» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Θα το πούμε για ακόμη μια φορά. Καμία ανοχή δεν πρέπει να υπάρξει στην κρατική βία, καμία συγκάλυψη. Αντί η ΕΛΑΣ και το Υπουργείο να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πουν έστω την αλήθεια και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι και οι εντολείς τους, έχουμε την ΕΛΑΣ να λέει χονδροειδή ψέματα με ανακοινώσεις της, οι οποίες διαψεύδονται από τα γεγονότα».

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να φέρει νέα, και άλλα αντιδραστικά μέτρα

Σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο, σημείωσε πως η κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει τη συγκάλυψη για να μπει οριστική ταφόπλακα στις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις και να «βγει λάδι» η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, αλλά βρίσκει την ευκαιρία να «φέρει νέα, και άλλα αντιδραστικά μέτρα». Είπε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ενισχύει «τις δυνατότητες του κράτους να παρακολουθεί, να καταστέλλει αλλά και να χειραγωγεί τον λαό, ώστε να δέχεται αδιαμαρτύρητα την καταπάτηση των ελευθεριών και δικαιωμάτων του».

Οι αλλαγές του νομοσχεδίου, όπως είπε, «αποτελούν συνέχεια, επέκταση και εμπλουτισμό του άθλιου θεσμικού πλαισίου που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, έχουν διαμορφώσει και εφαρμόσει όλα αυτά τα χρόνια, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση» ενώ κοινή τους επιδίωξη είναι η διαμόρφωση ενός ακόμα πιο αποτελεσματικού οπλοστασίου μαζικής και προληπτικής κρατικής παρακολούθησης, στόχο που υπηρετεί το νομοσχέδιο της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως παρά τους «υψηλούς τόνους» οι επιμέρους διαφορές και διαφωνίες τους «δεν αφορούν την ουσία, τη βασική κατεύθυνση που υλοποιεί η κυβέρνηση» καθώς «συγκλίνουν σε όλα τα σοβαρά, τα κρίσιμα, τα πραγματικά επικίνδυνα μέτρα, που παίρνονται και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Επισημαίνοντας ότι τα κόμματα αυτά μπορεί να έχουν διαφορές «στο αν και στο πόσα “φύλλα συκής” θα υπάρχουν στη σημερινή δυσώδη νομιμότητα» χωρίς να αμφισβητούν την ουσία της και το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, προσέθεσε: «Δεν υποτιμάμε την ανάγκη και δικαστικής διερεύνησης των ζητημάτων, όμως λέμε ξεκάθαρα, ότι δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε αυτή τη Δικαιοσύνη. Αντίθετα με ό,τι λέτε εσείς. Και αυτό δεν αφορά τόσο τα πρόσωπα -που βεβαίως είναι τα πρόσωπα που επιλέγονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, γιατί κανένας σας δεν τόλμησε να στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ έτσι ώστε να μην διορίζεται η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αλλά η δική μας έλλειψη εμπιστοσύνης, αφορά κυρίως σε αυτήν ακριβώς τη νομιμότητα μέσα στην οποία λειτουργεί, ερευνά και τελικά αποφασίζει η Δικαιοσύνη. Δηλαδή, αυτή τη νομιμότητα που και η ίδια η Δικαιοσύνη, με τις αποφάσεις της στηρίζει και θωρακίζει περαιτέρω.».

Αναφερόμενος στην εθνική ασφάλεια, «που επιτρέπει μαζικές παρακολουθήσεις, υποκλοπές, αθρόες παραβιάσεις δικαιωμάτων κι ελευθεριών» είπε ότι είναι «η ασφάλεια, η προστασία των βασικών συμφερόντων του άπληστου κεφαλαίου και της δικτατορίας του κράτους του, στο σφοδρό αλληλοφάγωμα, του ανταγωνισμού με άλλα μονοπώλια, κράτη, “συμμαχίες”». Σημείωσε ότι ακόμα ότι η έννοια της «εθνικής ασφάλειας» «ιστορικά, σε όλες τις περιπτώσεις, έχει αξιοποιηθεί ως αιχμή του δόρατος ενάντια στον λαό, στο εργατικό λαϊκό κίνημα, ενάντια σε όσους εκφράζουν εντελώς διαφορετική από την επικρατούσα εκάστοτε αστική άποψη». Όπως είπε, οι αρχές, ρυθμίσεις και κατευθύνσεις της ΕΕ, στην ίδια κατεύθυνση «προστατεύουν τελικά την πλατιά καταγραφή και την παρακολούθηση, τον έλεγχο της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και, ως ένα βαθμό, και το ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνοι για την υπόθεση υποκλοπών του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ και σημείωσε ότι έκαναν ότι μπορούσαν για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες. «Μόλις προχτές μετά την κατακραυγή, συμφώνησαν επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να συνηγορήσουν στην κλήση των απαραίτητων μαρτύρων που είχε προτείνει το ΚΚΕ», πρόσθεσε.  Με το νομοσχέδιο, είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, «ενισχύονται κι άλλο οι μηχανισμοί φακελώματος σε βάρος του λαού», με την ειδική ενίσχυση και πολύμορφη αναβάθμιση της ΕΥΠ.

«Το οπλοστάσιο που δυναμώνει η ΝΔ με το βλέμμα σταθερά στραμμένο ενάντια στον “εχθρό-λαό”, θα το παραλάβει, αξιοποιήσει και επεκτείνει και όποια άλλη κυβέρνηση προκύψει στο μέλλον» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «η παρακολούθηση, η καταστολή, η αστυνομική και κρατική βία, η περιστολή λαϊκών ελευθεριών, δεν οφείλονται στο “χρώμα” τού κόμματος που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Αποτελούν αναγκαίο “συμπλήρωμα” μιας αντιλαϊκής πολιτικής, που έχουν ταχθεί να υπηρετούν, η μία μετά την άλλη όλες οι αστικές κυβερνήσεις».

Το νομοσχέδιό σας, κρίκος στην αντιδραστική αλυσίδα που «σφυρηλατείτε» όλα τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις, θα το αχρηστεύσει ο ίδιος ο λαός με την πάλη του, συνέχισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας  και κατέληξε λέγοντας πως «δυναμώνοντας το ΚΚΕ παντού, ο λαός θα αντιστέκεται, θα σας βάζει εμπόδια σε ό,τι αντιδραστικό, αντιλαϊκό έρχεται, για να τα “βρίσκετε σκούρα”. Θα επιβάλει τελικά το δίκιο του, με ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ