Κουμουτσάκος για Μόρια: Ασφαλή τα 408 ασυνόδευτα παιδιά

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η προστασία των ευάλωτων που διέμεναν στη Μόρια, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος σε ενημέρωση στους δημοσιογράφους που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα 408 ασυνόδευτα είναι ήδη ασφαλή σε ξενοδοχεία και άλλες ασφαλείς περιοχές.

“Αντιλαμβάνεστε ότι ο συνδυασμός μετανάστευσης και πανδημίας σε αυτές τις συνθήκες διαμορφώνει μία κατάσταση εξαιρετικά απαιτητική στη διαχείρισή της. Ο κυβερνητικός μηχανισμός ήδη από χθες το βράδυ ενεργοποιήθηκε άμεσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες: οι υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Αστυνομία και Πυροσβεστική δραστηριοποιούνται επί τόπου. Η Λέσβος έχει κηρυχθεί από το πρωί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Γενικός Γραμματέας κ. Λογοθέτης έχει μεταβεί στη Λέσβο από τα ξημερώματα.Ο Πρωθυπουργός είναι σε συνεχή ενημέρωση. Νωρίς το πρωί συνεκλήθη ευρεία διυπουργική σύσκεψη για αποτίμηση της κατάστασης και προκειμένου στο στάδιο αυτό να ληφθούν αποφάσεις.Σε συνέχεια οδηγιών του Πρωθυπουργού, κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους Υπουργούς κ. Θεοδωρικάκο και κ. Μηταράκη και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέα, έχει μεταβεί ήδη στο νησί, ενώ στις 18:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μετά την αυτοψία της κατάστασης λεπτομερής ενημέρωση” ανέφερε.

Διαβάστε την υπόλοιπη τοποθέτηση του κ. Κουμουτσάκου:

1. Βάσει όλων των πληροφοριών από το πεδίο δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής

2. Όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα είναι προστατευμένα και βρίσκονται είτε σε ασφαλείς περιοχές είτε σε ξενοδοχεία.

Χάρη στην αποσυμφόρηση που είχε επιτευχθεί λόγω και του προγράμματος εθελοντικής μετεγκατάστασης, στη Μόρια βρίσκονται αυτή τη στιγμή 408 ασυνόδευτα ανήλικα από τα 900 περίπου που ήταν στην αρχή του χρόνου.

3. Η άλλη ομάδα στην οποία αποδίδεται προτεραιότητα είναι οι ευάλωτοι, οι οποίοι επίσης θα μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές

4. Πρώτη προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή είναι η κατάσβεση των τελευταίων εστιών ώστε να είναι δυνατή η πλήρης κατόπτευση της περιοχής.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η εγκατάσταση των ανθρώπων σε νέους προσωρινούς χώρους διαμονής, κατά προτίμηση όχι κοντά στην περιοχή της Μόριας και -κατ’ ανάγκην- προφανώς όχι όλοι μαζί.

Όπως όλα δείχνουν, οι πυρκαγιές ξεκίνησαν ως αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας μερικών φιλοξενούμενων του ΚΥΤ της Μόριας λόγω της επιβαλλόμενης απομόνωσης καθώς σε συνέχεια 1.900 ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, εντοπίστηκαν 36 κρούσματα.

Οι φωτιές ξεκίνησαν σε χώρους περιμετρικά του Κέντρου και στη συνέχεια εντοπίστηκαν νέες εστίες εντός του Κέντρου.

Παράλληλα με την διαχείριση της κρίσης, προβαίνουμε σε διεθνή ενημέρωση για την κατάσταση.

Έχει υπάρξει άμεση επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία προσφέρει την αμέριστη συμπαράστασή της.

Αντίστοιχη συμπαράσταση επιδεικνύεται από πολλά κράτη μέλη.

Έχω ήδη συνομιλήσει με τους ομολόγους μου από την Ολλανδία και Αυστρία και με τον Πρέσβη της Γερμανίας.

Μαζί μου επικοινώνησε και ο Πρέσβης του Αφγανιστάν, ο οποίος με ενημέρωσε ότι η πρεσβεία συστήνει στους Αφγανούς που βρίσκονται στη Λέσβο να συνεργάζονται πλήρως με τις ελληνικές αρχές.

Αυτήν τη στιγμή διαχειριζόμαστε μία, σε τελική ανάλυση, μείζονα ανθρωπιστική κρίση.

Γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αντιμετωπιστεί η πολύ δυσχερής κατάσταση.

Προέχει η συντονισμένη δράση στο πεδίο και όχι οι συζητήσεις περί των συνθηκών του συμβάντος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ