Κοτζιάς στον Realfm 97,8: Ιστορικό γεγονός ότι κυμάτισε ξανά η ελληνική σημαία στη Σμύρνη

Ως νίκη της διπλωματίας χαρακτήρισε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη. Παράλληλα, έκανε λόγο για σημαντικό βήμα αναφερόμενος στην αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη αλλά και τον ορισμό νέου Μητροπολίτη Σμύρνης.

Για την πτήση τουρκικών μαχητικών κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του ελληνικού προξενείου, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι “του είπα πειραχτικά να μην ανησυχεί γιατί δεν είναι ελληνικά. Αυτά έκαναν προετοιμασία επίδειξης για παρέλαση της 9ης Σεπτεμβρίου. Και την επόμενη μέρα έκαναν την ίδια ώρα τις ίδιες ασκήσεις”.

“Παλεύουμε να αλλάξει το κλίμα. Αντί να τονιστεί ότι ανοίξαμε ένα ιστορικό κτίριο της ελληνικής διπλωματίας και κυμάτισε ξανά η ελληνική σημαία στην προκυμαία Σμύρνη και ότι υπάρχει ξανά μητροπολίτης στη Σμύρνη με δικό του εκκλησίασμα και ότι είναι σημαντικά βήματα μετά την καταστροφή της Σμύρνης αυτά που έγιναν, πήγε όλη η συζήτηση στις βουτιές των αεροπλάνων. Δεν είναι καλό, γιατί πρέπει να λέμε και την καλή είδηση. Έχει σημασία να υπογραμμίσουμε ότι ξαναβάλαμε τη γαλανόλευκη στην προκυμαία της Σμύρνης. Είναι ιστορικό γεγονός” τόνισε ο κ. Κοτζιάς, ενώ είπε ότι σε τρεις μήνες θα ανοίξει ως προξενείο το σπίτι του Γιώργου Σεφέρη στην Κορυτσά.

Για τις ελληνορωσικές σχέσεις

Όσον αφορά στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και την ένταση που υπήρξε, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι “απελάσαμε και τους δύο παράγοντες της ρωσικής ζωής, ήταν μια πράξη αυτοπροστασίας της χώρας μας γιατί κανείς δεν μπορεί να κινείται εκτός Συντάγματος . Τους στείλαμε πίσω στη χώρα τους και ο νοών κατανοεί”.

“Η προϋπόθεση των σχέσεών μας είναι να μας σέβονται. Όποιος δεν μας σέβεται θα έχει κόστος. Ότι είμαστε μια μικρή χώρα σχετικά στο διεθνές γίγνεσθαι, δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να δικαιούται να δείχνει ασέβεια απέναντί μας”. τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Ακούστε το ηχητικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ