Κοτζιάς στον Realfm 97,8: Αν ήμασταν κακοπροαίρετοι, θα έλεγε κανείς ότι οι Σκοπιανοί αγοράζουν γουρούνι στο σακί

“Οι Σκοπιανοί αγοράζουν γουρούνι στο σακί» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη, εξηγώντας ότι ενώ η γειτονική χώρα θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, αλλαγή του Συντάγματος και ονόματος, συνεχίζει να εξαρτάται από την απόφαση της Ελλάδας καθώς εάν η χώρα μας δεν εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

“Για να μπουν στο ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία και να επικυρώσει την αίτηση ένταξής τους το ελληνικό κοινοβούλιο. Πιο δύσκολο είναι αυτό που κάνουν οι φίλοι μου από τη Βόρεια Μακεδονία παρά εμείς. Με ψηφοφορία στη Βουλή εγκρίνουν τη συμφωνία. Κάνουν δημοψήφισμα, εγκρίνουν τη συμφωνία. Μετά, αλλάζουν το Σύνταγμά τους και ακόμα δεν έχουν μπει στο ΝΑΤΟ γιατί πρέπει να συμφωνήσουμε εμείς. Αν ήμασταν κακοπροαίρετοι, που δεν είμαστε, θα έλεγε κανείς ότι αγοράζουν γουρούνι στο σακί γιατί δεν ξέρουν που θα βρεθούν μετά από 3-4 μήνες σε σχέση με εμάς. Άρα, καλή τη πίστει, με εμπιστοσύνη όπως πρέπει να είναι οι σχέσεις των γειτονικών χωρών, προχωρούν σε τρεις διαδικασίες και μετά εμείς θα ανοίξουμε τη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι μας εμπιστεύονται”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της ΝΔ, λέγοντας ότι στο παρελθόν προέκρινε διπλή ονομασία ενώ η κυβέρνηση τώρα πέτυχε μια ονομασία erga omnes.

”Από τους Αμερικάνους ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε το ΠΓΔΜ. Από την εποχή Σημίτη, ένα ωραίο βράδυ, αναγνώρισαν τη γείτονα χώρα με το όνομα Μακεδονία όπως και 145 άλλα κράτη. Η υποκρισία έχει φτάσει πια στο σημείο της ανοησίας. Έχει αναγνωριστεί ως Μακεδονία επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τώρα κάνουν ως ”μωρές παρθένες” γιατί ο Τραμπ ονοματίζει τη γείτονα χώρα έτσι όπως την έχει αναγνωρίσει επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς τα 3/4 των κρατών του κόσμου έχει αναγνωρίσει τη γείτονα χώρα ως Μακεδονία και ευτυχώς με τη συμφωνία μας θα γίνει Βόρεια Μακεδονία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε ότι “ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει βαθύτατα ποια ήταν η θέση του πατέρα του, ποια ήταν η θέση του Κώστα Καραμανλή, ποια ήταν η θέση της αδερφής του. Είναι δικό του πρόβλημα αν έχει διαφωνίες με το παρελθόν του κόμματός του, της αδερφής του, του πατέρα του, του Κώστα Καραμανλή, ίσως και πρόβλημα της ΝΔ. Τα οικογενειακά προβλήματα της ΝΔ δεν πρέπει να γίνονται προβλήματα της χώρας”.

“Κερδίζουμε να μη λέγεται Μακεδονία αλλά Βόρεια Μακεδονία. Πολλοί συνάδελφοί μου κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι εδώ και 15 χρόνια όλοι αυτοί την ονομάζουν Μακεδονία. Με τη δική μας κυβέρνηση, μόλις τελειώσει η διαδικασία, θα ονομάζεται και από τους Αμερικάνους Βόρεια Μακεδονία. Γι’ αυτό λέμε ότι πήραμε πίσω το όνομα και όχι ότι το παραδώσαμε όπως μας λένε”, σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι ”δεν διεκδικήσαμε ποτέ τη μακεδονική γλώσσα. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν μιλούσε Μακεδονικά. Ο Αριστοτέλης του μίλαγε στα ελληνικά. Η Μακεδονική γλώσσα έχει αναγνωριστεί από το 1977 από τις ελληνικές κυβερνήσεις στον ΟΗΕ. Ακόμη και στη δεκαετία του ’50, οι ελληνικές κυβερνήσεις με τον τρόπο τους αναγνώριζαν τη γλώσσα εκείνων ως Μακεδονική”.”Ο κ. Ζάεφπροσπαθεί να υπερτονίσει ότι θέλει να κάνει ένα δημοψήφισμα στο οποίο να μην μετακινηθεί η συζήτηση στο γεγονός ότι αλλάζει το όνομα της χώρας του. Είναι η δεύτερη χώρα στην ιστορία της Ευρώπης που αλλάζει το όνομά της”, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών .

Με αφορμή το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία το Σάββατο στη ΔΕΘ είπε ότι “τα συλλαλητήρια είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα αμφισβητούσα αυτό το δικαίωμα. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μέσα στο συλλαλητήριο υπάρχουν ακροδεξιές δυνάμεις που θέλουν να το μετατρέψουν σε άλλο είδους σκηνικό. Αλήθεια είναι ότι μπερδεύονται εκκλησιαστικοί και παρεκκλησιαστικοί κύκλοι που δεν θα έπρεπε να μπερδεύονται. Αλλά αυτές οι δύο αλήθειες δεν αναιρούν το δημοκρατικό δικαίωμα του καθένα να εκφράζει στα πλαίσια του συντάγματος και με νόμιμο τρόπο την άποψή του, τη διαμαρτυρία του”.

“Τέτοια συνθήματα όπως φέρτε μας τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια είναι δείγμα ανόητου ελληνικού αλυτρωτισμού και παραβίαση του διεθνούς νόμου. Οι διαδηλωτές που έχουν διαφωνίες ή ανησυχίες με τη συμφωνία θα πρέπει αυτά τα στοιχεία τα επιθετικά- αλυτρωτικά που παραβιάζουν το διεθνή νόμο να τα απομακρύνουν από τις γραμμές τους”, πρόσθεσε.

Τέλος ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι η συμφωνία θα περάσει με απόλυτη πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή. “Θα περάσει από τη Βουλή επί κυβερνήσεως δικής μας και θα εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία. Αν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει ποτέ κυβέρνηση, δεν το νομίζω”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι “έχω υπόψη μου τι λέει ο εταίρος (ΑΝΕΛ)αλλά οι αποφάσεις στις κυβερνήσεις λαμβάνονται κατ’ απόλυτη πλειοψηφία. Είναι πολύ φανερό ποιος εκφράζει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο εταίρος είναι πάντα πολύ παραγωγικός και χρήσιμος. Στο ζήτημα αυτό θέλει να εκφράσει τις θέσεις του, είναι δημοκρατικό δικαίωμά του”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ