Κορονοϊός: Επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και το ΓΕΕΘΑ επιστολή σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού που έχουν λάβει στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η επιστολή, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το enikos.gr, κοινοποιείται και προς τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη αλλά και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, αφού οι «δύο» είναι οι επικεφαλής της εκστρατείας ανάσχεσης του φονικού ιού στη χώρα μας.

Παρότι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και το ΓΕΕΘΑ τηρείται σιγή ιχθύος ως προς την επιστολή, η ικανοποίηση περιττεύει αφού φαίνεται ότι οι σχεδιασμοί που έχουν κάνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο αποδίδουν καρπούς και μάλιστα αναγνωρίζονται από έναν φορέα ο οποίος μάλλον διακρίνεται για τις επιστολές του με βαθιά επικριτική διάθεση προς το δημόσιο παρά για τα εύσημα που αποδίδει στην παρούσα επιστολή. Άλλωστε, όπως δημοσιεύσαμε στο enikos.gr , τα κρούσματα κορονοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις τείνουν προς πλήρη εξαφάνιση, με μοναδική σοβαρή περίπτωση ενός στελέχους από την Καστοριά, που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην εντατική.

Στην τετρασέλιδη επιστολή, που σημειωτέων δεν έχει δημοσιευθεί και αποκαλύπτουμε στο enikos.gr, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «είναι ήδη γνωστές στο Συνήγορο του Πολίτη, και απολύτως επαινετέες, τόσον οι επίσημες ανακοινώσεις του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (…) όσο και (βάσει δημοσιευμάτων) η από 27.3.2020 διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού, σύμφωνα με την οποίαν (εφ’ όσον τα δημοσιεύματα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα), οι μαζικές μετακινήσεις στρατιωτών θα γίνονται με μειωμένη κάλυψη των καθισμάτων στα στρατιωτικά οχήματα».

Η επιστολή καταλήγει με σειρά μέτρων που εισηγείται ως απαραίτητα ότι θα πρέπει να ληφθούν, πολλά εκ των οποίων είχαν ήδη υιοθετηθεί από την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ αλλά προφανώς δεν είχαν περιέλθει εις γνώση των συντακτών ή είχε ήδη σταλεί η επιστολή όταν αυτά ανακοινώθηκαν. Η πλειοψηφία των μέτρων που συστήνει ήδη έχουν ληφθεί πλην κάποιων ελαχίστων – που είναι κυρίως νομικής φύσης και όχι σε ότι αφορά την προστασία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τον κορονοΐό, όπως αυτά “της ενδεχόμενη υπαγωγή του προσωπικού σε σύστημα εκ περιτροπής παρουσίας ή εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία ουδόλως προσμετράται σε βάρος της νόμιμης άδειάς τους. Τέτοιου είδους ζητήματα μελετώνται και είναι υπό σοβαρή εξέταση από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, δεδομένου ότι έχει εμπειρία ως δικηγόρος αλλά και ως διατελέσας υφυπουργός Εργασίας κατά το παρελθόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ