Κοντοζαμάνης: «Η μητέρα των μαχών» η μάχη αυτής της περιόδου – Ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει και περιστατικά κορονοϊού

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθού, με θέμα «Να επιταχθεί τώρα το “Ερρίκος Ντυνάν” για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ από περιστατικά covid-19», ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε πως ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει και περιστατικά covid, ενώ υπογράμμισε πως η μάχη αυτής της περιόδου είναι «η μητέρα των μαχών», και σε αυτήν τη μάχη είναι ενωμένες όλες οι δυνάμεις της Υγείας.

Είναι ένα, ενιαίο Σύστημα Υγείας: ο κρατικός τομέας, ο ιδιωτικός τομέας, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όλο το προσωπικό, δίνουν τη μάχη προκειμένου να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους κινδύνους. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε, μάλιστα, ότι (αυτό το διάστημα) το σύστημα Υγείας είναι στα όριά του, αλλά παραμένει όρθιο και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες που πρέπει να έχει κάθε πολίτης.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας, είπε ότι περιλαμβάνει και επιτάξεις, τις οποίες έχει νομοθετήσει από την αρχή της πανδημίας, σημειώνοντας πως «είναι το έσχατο όπλο. Το κάναμε τον περασμένο Νοέμβριο στη βόρεια Ελλάδα, το κάνουμε και αυτές τις ημέρες με επίταξη υπηρεσιών από γιατρούς. Και υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο προκειμένου, και τα νοσοκομεία του δημόσιου τομέα να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα την πανδημία, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να συμβάλει τα μέγιστα. Ο ιδιωτικός θα πάρει και περιστατικά κορονοϊού» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, και, αναφερόμενος στην πρόσφατη μετατροπή του «Σισμανόγλειου» και του «Ερυθρού» σε νοσοκομεία αναφοράς, είπε ότι για τα non covid περιστατικά θα υπάρξει υποστήριξη τους από νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα, όπως το “Ντυνάν” που «έχει ενσωματωθεί πλήρως στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ. Είναι μια δύσκολη μάχη, και εάν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα που λάβαμε, τα νούμερα θα ήταν ακόμη χειρότερα, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Όλοι μαζί, την περίοδο αυτή, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της μάχης, με παραγωγικές προτάσεις και λύσεις» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ξανθός είπε ότι για να ξεπεραστεί η κρίση πρέπει να ενισχυθεί η συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση, να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ και να γίνουν παρεμβάσεις στην ΕΕ για περισσότερα εμβόλια. Παράλληλα, ο κ. Ξανθός εξέφρασε τον φόβο ότι η αυτοεξέταση θα αποδειχθεί «πομφόλυγα» και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατό, όταν γίνονται 150 εισαγωγές ημερησίως στα νοσοκομεία της Αθήνας, τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με χιλιάδες κλίνες, να έχουν διαθέσει στο ΕΣΥ 250 κλίνες, και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καμία», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Είναι σαφές ότι αυτήν τη γραμμή της συστράτευσης και της επίταξης δεν την πιστεύετε, είπε ο κ. Ξανθός από την πλευρά του, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους κλινικάρχες ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια θα μείνουν «non covid» και δεν θα εμπλακούν στην πανδημία. Επεσήμανε πάντως, ότι «το ίδιο είχατε υποσχεθεί και στους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, αν και “στο και πέντε”, δείξατε πολιτική πυγμής και διαρρήξατε τις σχέσεις παραδοσιακής πολιτικής εκπροσώπησης και συμμαχιών» που είχατε μαζί τους. Όσο για το «Ντυνάν», είπε ότι πρέπει να γίνει νοσοκομείο αναφοράς covid, ώστε να απεμπλέξει άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ από τον υψηλό φόρτο. Το «Ντυνάν» πρέπει να αξιοποιηθεί και να επανέλθει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα ζητήματα που έθεσε ο κ. Ξανθός, ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε ότι τις τελευταίες 25 μέρες, 1.000 κλίνες για τον κορονοϊό προστέθηκαν στα νοσοκομεία και 500 κλίνες αυτές τις μέρες, με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα και του στρατού, με το «ΝΙΜΙΤΣ» και το «251». Για την ιχνηλάτηση είπε ότι λειτουργεί, ότι έχουν πέσει στη μάχη όλα τα όπλα με τυχαίο και στοχευμένο διαγνωστικό έλεγχο, και, «βεβαίως, με την πρόσφατη εξαγγελία μας για παροχή διαγωνιστικών τεστ σε κάθε πολίτη, προκειμένου να μπορεί να κάνει έλεγχο για τον κορονοϊό».

Για το θέμα του «Ερρίκος Ντυνάν», είπε ότι το υπουργείο Υγείας συνεργάζεται με το νοσοκομείο αυτό «και έχουμε σκοπό, μετά την πανδημία, να αναβαθμίσουμε τις δομές όλου του ΕΣΥ. Δεν νομίζω, πρόσθεσε, ότι είναι θέμα μόνο ποσοτικό, να προσθέσουμε μία ακόμα δομή, αλλά ποιοτικό. Ξέρουμε όλοι ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η αποδοτική λειτουργία τους φέρνει τα καλά αποτελέσματα και την εξυπηρέτηση του πολίτη» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ