Βασίλης Κοντοζαμάνης στον Realfm: Στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς – Τι είπε για τις προσλήψεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, σχολίασε την απόφαση για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών.

“Πράγματι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στα όρια του, συνεχίζουμε να προσφέρουμε τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες μας και αντιλαμβανόμαστε όλοι μια τεράστια πίεση κυρίως σε ότι αφορά στα κρούσματα του κορονοϊού και αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι φτάνουμε στην κορύφωση από ότι φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελπίζουμε σύντομα να δούμε μια κάμψη στις επιδημιολογικές καμπύλες. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση παραμένει δύσκολη και πιεστική” τόνισε.

Σχετικά με το επιχείρημα των γιατρών ότι δεν ήταν απαραίτητη η επιστράτευση και ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις ανέφερε ότι “από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουμε ξεπεράσει τις 1.400 προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού το 2020 και πριν από λίγο καιρό προκηρύξαμε επιπλέον 935 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Μάλιστα έχουμε καταφέρει να επισπεύσουμε τους χρόνους στις κρίσεις, ώστε να είναι σύντομα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει συνταξιοδότηση, όμως σε κάθε περίπτωση υπάρχει και η δεξαμενή των επικουρικών γιατρών και υπάρχουν δυνατότητες ώστε να δυναμώσουμε το σύστημα υγείας, που το κάναμε. Να θυμίσω ότι ανοίξαμε και συνεχίζουμε να ανοίγουμε μονάδες ΜΕΘ. Οι μονάδες αυτές όταν πρωτολειτουργούν είναι έτοιμες από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, έχουν προηγηθεί οι κρίσεις. Τον περασμένο Σεπτέμβριο κάναμε μέσα σε δύο μήνες 200 προσλήψεις ιατρών για τις ΜΕΘ και πήραμε και 89 επιπλέον από τις λίστες των επιλαχόντων. Έχουμε κάνει ότι είναι δυνατόν, ό,τι υπάρχει και έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες και συνεχίζουμε να ενισχύουμε το ΕΣΥ”.

“Η επίταξη είναι ένα εργαλείο που είναι έσχατο. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι το σύστημα έχει ανάγκες σε συγκεκριμένες ειδικότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Είχαμε κάνει έκκληση, είχε γίνει πρόσκληση και από ιατρικούς συλλόγους. Είχε μαζευτεί ένας αριθμός γιατρών που ήθελαν να προσφέρουν, τελικά αυτοί που συμβάλλονται με το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι λιγότεροι από αυτούς που αρχικά δήλωσαν. Είναι η μητέρα των μαχών αυτή και όλοι χρειάζονται. Σε αυτή την περίσταση, 2.350 θέσεις γιατρών που προκηρύξαμε, το νούμερο αυτό είναι ασύλληπτο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Από την αρχή κάναμε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να έρθουν να βοηθήσουν” συμπλήρωσε.

“Στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς, είναι η πιο κρίσιμη στιγμή” υπογράμμισε.

“Η διαδικασία των προσλήψεων τρέχει, αλλάξαμε την νομοθεσία έτσι ώστε σε έξι μήνες να έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις των γιατρών. Παλαιότερα περίμεναν 1,5 και δύο χρόνια για να μπουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όταν το Σεπτέμβρη προκηρύξαμε θέσεις μέσα σε δύο μήνες ολοκληρώθηκαν. Όταν άνοιξαν οι μονάδες αυτές είχαν το προσωπικό στη θέση του, δεν άνοιξαν άδεια κτίρια, άνοιξαν κτίρια εξοπλισμένα και με το προσωπικό τους. Ανοίγουμε μονάδες και προσλαμβάνουμε κόσμο” σχολίασε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ