Κοινή “γραμμή” Σαμαρά-Ρέντσι κατά της λιτότητας

Κοινή “γραμμή” Σαμαρά-Ρέντσι κατά της λιτότητας

Οι δύο Πρωθυπουργοί για 2,5 ώρες συζήτησαν παρουσία των συζύγων τους όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν Ελλάδα και Ιταλία εστιάζοντας στην ατζέντα της ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις προτεραιότητες που έχει θέσει μέχρι το Δεκέμβριο ο Ματέο Ρέντσι. 

Μεγάλο μέρος της κουβέντας αφιερώθηκε στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και στους τρόπους με τους οποίους οι δυο χώρες αντιμετωπίζουν το φαινόμενο ζητώντας όλο και περισσότερη στήριξη από τις Βρυξέλλες καθώς βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» όλων των μεταναστευτικών κυμάτων από τις τρίτες χώρες . 

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κάθε άλλο παρά επιτρέπουν σε Ελλάδα και Ιταλία την οποιαδήποτε χαλάρωση και όπως εκτιμούν στην Αθήνα η εκλογή Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Κομισιόν ίσως να δίνει μια σημαντική ευκαιρία για επιπλέον πίεση για αρωγή από τους ευρωπαίους εταίρους. 

Σαμαράς και Ρέντσι βρίσκονται σε απόλυτα κοινή γραμμή ως προς την ανάγκη να σπάσουν οι μονοδιάστατες πολιτικές της λιτότητας και γιατί όχι να υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης στο Σύμφωνο Σταθερότητας. 

Αν και η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει να μπει μπροστά σε μια τέτοια συζήτηση προκειμένου να μην προκαλέσει ρήγματα στις σχέσεις της με το Βερολίνο, εν τούτοις είναι πλέον εξόφθαλμο ότι φροντίζει προσεκτικά να συνταχθεί με τις φωνές εκείνες που μιλούν για παρεμβάσεις στο σκληρό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 

Στο Μαξίμου δεν πέρασε απαρατήρητη η επίθεση που έκανε στον κ. Ρέντσι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υπό το φόβο, όπως εκτιμούν, να χάσει από τον Ιταλό Πρωθυπουργό ένα μεγάλο κομμάτι της «αντιμνημονιακής ατζέντας». 

Οι κινήσεις του κ. Σαμαρά γίνονται με το βλέμμα στον Σεπτέμβριο οπότε και η Αθήνα περιμένει την κρίσιμη αξιολόγηση από την τρόικα και την επίσημη έναρξη των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος -το οποίο αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης θα «πέσει» πάνω στην Ιταλική προεδρία. 

Το Σεπτέμβριο επίσης όπως είπε χθες στον realfm 97.8 o γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση όλο το σχέδιο των φοροελαφρύνσεων που έχει ήδη ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός. 

Ξανά στο «αντάρτικο» 

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης επανέρχονται τα «αντάρτικα» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ με αιχμή αυτή τη φορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που όπως έχει διαμηνύσει ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει χωρίς εκπτώσεις. 

Ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου (Mega) υποστήριξε ότι ο θεσμός της αξιολόγησης δεν σημαίνει απολύσεις και έσπευσε να προσθέσει πως αν κάτι χρειάζεται προσαρμογή θα πρέπει να αλλάξει ακόμη και στο ζήτημα της αξιολόγησης. Η αναφορά του κ. Κεγκέρογλου έρχεται λίγες μόνον ώρες έπειτα από το σαφές μήνυμα του Ευάγγελου Βενιζέλου πως η Αθήνα θα πρέπει να αρχίσει να λέει «όχι» σε οδηγίες που της έχουν επιβληθεί και που δημιουργούν ανασφάλεια. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό επιχείρησε να υποβαθμίσει τη συζήτηση που υπάρχει στους κόλπους των «γαλάζιων» για το κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος ακολουθούν μια δική τους ατζέντα που δεν είναι κοινή με τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης (ΒΗΜΑ) αναγνώρισε πως η κυβέρνηση θα έχει σημαντικό πρόβλημα εάν το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να ακολουθήσει δικές του πολιτικές γραμμές – ειδικά πάνω σε θέματα τα οποία έχουν περάσει και έχουν ψηφιστεί από το κοινοβούλιο.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ