Κικίλιας: Αν δεν ανταποκριθούν ιδιώτες γιατροί θα εισηγηθώ την επιστράτευσή τους – Το σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Νέα έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στη δύσκολη μάχη με την πανδημία του κορονοϊού και να στηρίξουν το ΕΣΥ, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέροντας ότι αναμένει τις επόμενες 48 ώρες “να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης”. Πρόκειται για γιατρούς πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς, όπως είπε. “Σε διαφορετική περίπτωση και αν τουλάχιστον 200 γιατροί των ως άνω ειδικοτήτων δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό της χώρας τη λήψη του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών γιατρών των ανωτέρω ειδικοτήτων για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ”, είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

“Όπως ξέρετε μαζί με τους προέδρους των ιατρικών συλλόγων της χώρας έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς, πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς να συνδράμουν σε αυτή την πολύ δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ. Είναι μάχη για την ανθρώπινη ζωή. Το ζητάω και σήμερα. Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σας χρειάζεται και έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης. Σε διαφορετική περίπτωση και αν τουλάχιστον 200 γιατροί των ως άνω ειδικοτήτων δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό της χώρας τη λήψη του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών γιατρών των ανωτέρω ειδικοτήτων για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Νωρίτερα, ο κ. Κικίλιας είχε σημειώσει ότι επιβεβαιώνεται σήμερα με τα 3.465 νέα κρούσματα κορονοϊού ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή εξέλιξης της νόσου και ο αριθμός κρουσμάτων πιστοποιεί την κατάσταση έκτακτου ανάγκης σχετικά με το ΕΣΥ. Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, διαβεβαίωσε και ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ λέγοντας χαρακτηριστικά όλη η Ελλάδα γίνεται ενιαία υγειονομική περιφέρεια και όπου χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές. Παράλληλα επισήμανε ότι ο εμβολιασμός προχωρά κανονικά. Σημείωσε ότι στην Αττική σήμερα λειτουργούν 381 κλίνες ΜΕΘ covid και 2.961 απλές κλίνες. “Το χειρότερο σενάριο ακολούθησε η διασπορά της νόσου”, είπε ο υπουργός. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας συνδράμει και ο ιδιωτικός τομέας όπως σημείωσε, και παραχωρεί 550 κλίνες. Συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι 650. Επίσης το Νοσοκομείο Ερυθρός μετατρέπεται σε covid ενώ το 251 Γ.Ν. Αεροπορίας ενσωματώνεται στο ΕΣΥ. Το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και γίνονται τεράστιες προσπάθειες ενίσχυσής του κατέληξε.

Στην επόμενη φάση το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Αττική

«Όλη η Ελλάδα είναι και πάλι μία υγειονομική περιφέρεια. Όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών, καθώς και αεροδιακομιδές», δήλωσε στην ενημέρωση της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενίσχυση του συστήματος υγείας στην Αττική από τον ιδιωτικό τομέα.

«Το σχέδιο ανάγκης στην Αττική περνά στην επόμενη φάση. Συνολικά ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί άλλες 550 κλίνες στην Αττική», είπε στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας αναλύοντας σε αριθμούς αυτό το σχέδιο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον υπουργό Υγείας, «ο ιδιωτικός τομέας συνεισφέρει με 450 Non Covid κλίνες που είναι αναλυτικά: Το Hellenic Health Care Group άλλες 300 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, το ΙΑΣΩ ΑΕ Group άλλες 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, ο Όμιλος Αθηνών άλλες 50 με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους».

«Δεύτερον, συνεισφέρει με 100 κλίνες Covid και αναλυτικά αυτές είναι: Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών 60, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους. Ο Όμιλος Βιοιατρική 40, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους. Προστίθενται δε, άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Παραχωρούνται στο ΕΣΥ και φτάνουμε έτσι από τις 130 στην Αττική φτάνουμε στις 140», είπε στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας, ο οποίος εν συνεχεία αναφέρθηκε στον Ερυθρό Σταύρο.

«Επιπλέον, ο Ερυθρός Σταυρός, δυναμικότητας 418 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο all Covid», επισήμανε για να προσθέσει: «Σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, που διαθέτει 220 κρεβάτια για non Covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων περιστατικών και μπαίνει στις εφημερίες του ΕΣΥ». Επίσης ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι «το υπουργείο Υγείας παραδίδει αύριο στο ΕΣΥ 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου» και ότι «το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί επιπλέον με 10 πολυδύναμες ΜΕΘ Covid».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ