Κανένα Μορατόριουμ στο Αιγαίο: Στην Κάρπαθο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον Αρχηγό ΓΕΑ

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Το «μορατόριουμ στο Αιγαίο» με τις δήθεν απαγορεύσεις επισκέψεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων γι’ ακόμη μία φορά διαψεύδεται από τα γεγονότα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

 Στην Κάρπαθο μεταβαίνει σήμερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά. Αφορμή είναι οι εκδηλώσεις μνήμης για την δολοφονία του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, σμηναγού Κώστα Ηλιάκη από τον Τούρκο πιλότο μαχητικού F-16, στις 23 Μαΐου 2006.

 Όπως είχαμε επισημάνει στο enikos.gr και στο δημοσίευμα της 8ης Μαΐου, με αφορμή την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Σύμη για την 78η επέτειο από την απελευθέρωσή της, υπήρξαν στοχευμένα μηνύματα περί «Μορατόριουμ στο Αιγαίο» σύμφωνα με το οποίο κανείς Έλληνας Στρατηγός, Ναύαρχος ή Πτέραρχος δεν επισκέπτεται τα νησιά που επιχειρεί να «γκριζάρει» η Τουρκία. Μάλιστα βαφτίστηκε ως «αμοιβαία πρόθεση των κυβερνήσεων των δύο χωρών να μην αφήσουν κανένα περιθώριο για λάθη που μπορούσαν να διαταράξουν την ατμόσφαιρα» που έχει διαμορφωθεί μετά τους σειμούς στην Τουρκία και το δυστύχημα των Τεμπών.

Βεβαίως κάτι τέτοιο όχι δεν υπήρξε ποτέ αλλά ούτε καν αφέθηκε ως υπονοούμενο προς την Στρατιωτική Ηγεσία της χώρας, η οποία τόσο το Πάσχα όσα και μετά συνέχιζε κανονικά τις επισκέψεις σε κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.

Και σήμερα, η προγραμματισμένη παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΑ στέλνει προς κάθε θιασώτη των δήθεν Μορατόριουμ μήνυμα ότι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα, απαράβατα και ιερά.

Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ

Είναι γεγονός, κάτι για το οποίο έχουμε εκτενώς αναφερθεί στο enikos.gr, ότι από τις 14 Φεβρουαρίου κι ένθεν, στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών στην Τουρκία, οι παραβιάσεις, υπερπτήσεις κι εμπλοκές στους αιθέρες του Αιγαίου από τους Τούρκους έχουν εκλείψει. Ο μηδενισμός των προκλήσεων, που ορισμένοι έσπευσαν να βαφτίσουν ως «Μορατόριουμ», όμως, δεν αποτελεί τίποτε άλλο από την επιστροφή της Τουρκίας στον δρόμο της νομιμότητας και της τήρησης των συμφωνιών που η ίδια είχε υπογράψει.

Στις 27 Μαΐου 1988 υπεγράφη η “Συμφωνία στο πνεύμα του Νταβός”, όπως είχε χαρακτηριστεί η υπογραφή στην Βουλιαγμένη το μνημόνιο μεταξύ των τότε υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Κάρολου Παπούλια και της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ.

Το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ και η σχετική Οδηγία για αποτροπή ατυχημάτων στις ανοιχτές θάλασσες και στον διεθνή εναέριο χώρο που ακολούθησε, προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

  • Κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων τα δύο μέρη θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να αποφεύγουν την παρακώλυση της ομαλής ναυσιπλοΐας και εναέριας κυκλοφορίας, σύμφωνα με τα διεθνή κείμενα, κανόνες και κανονισμούς.
  • Ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή των εθνικών ασκήσεων (στη θάλασσα και στον αέρα) που απαιτούν την έκδοση ΝΟΤΑΜ ή άλλης αναγγελίας θα γίνονται κατά τρόπο με τον οποίο να αποφεύγονται η απομόνωση περιοχών, η δέσμευση περιοχών για μεγάλο χρονικό διάστημα και η διεξαγωγή τους κατά τη διάρκεια της αιχμής της τουριστικής περιόδου και των κυριότερων εθνικών και θρησκευτικών εορτών.
  • Οι ναυτικές μονάδες θα απέχουν από πράξεις παρενόχλησης του ενός από τον άλλο, θα ενεργούν σύμφωνα με το διεθνές και το στρατιωτικό δίκαιο, ενώ η επιτήρηση του ενός από τον άλλο κατά την άσκηση πυρών δεν θα παρεμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή της άσκησης.
  • Οι αεροπορικές μονάδες κατά τη δραστηριότητά τους στον διεθνή εναέριο χώρο θα πράττουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και οι πιλότοι θα επιδεικνύουν την υψίστη προσοχή όταν θα βρίσκονται κοντά σε αεροσκάφος της άλλης πλευράς, δεν θα κάνουν ελιγμούς και δεν θα αντιδρούν κατά τρόπο που είναι επικίνδυνος.

 

 Συνεπώς, η αποχή της Τουρκίας  από την τακτική των προκλήσεων στο Αιγαίο δεν είναι αποτέλεσμα κανενός Μορατόριουμ και καμίας νέας συμφωνίας, η οποία να έχει περιέλθει στα υπόψιν της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά η εφαρμογή του “Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ”, που η Ελλάδα ούτως ή άλλως εφήρμοζε.

Ποιος ήταν ο Κώστας Ηλιάκης

Ο Κώστας Ηλιάκης, ο τέταρτος γιος του Ιωάννη και της Ειρήνης Ηλιάκη, είχε γεννηθεί στα Χανιά, στις 15 Αυγούστου 1970. Ήταν πατέρας δύο παιδιών.

 Το 1989 έγινε δεκτός στη Σχολή Ικάρων, τη μοναδική επιλογή του στο μηχανογραφικό δελτίο για τη συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις. Τέσσερα χρόνια μετά ορκίζεται ανθυποσμηναγός και τοποθετείται στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ), προκειμένου να ολοκληρωθεί η πτητική του εκπαίδευση με αεροσκάφη Τ2.

 Ακολούθως τοποθετήθηκε στην 115 ΠΜ, και πιο συγκεκριμένα στην 340 Mοίρα Βομβαρδισμού (αεροσκάφη Α-7 Corsair). Κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσης περιόδου φοίτησε στο Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ), παρακολούθησε το Πρόγραμμα Τακτικής Ηγεσίας και κατέστη, σε συνδυασμό με τις ικανότητες και την ευσυνειδησία του, ένας από τους πλέον ικανούς επαγγελματίες στο χώρο του. Έτσι, το 2002 αποτέλεσε μέρος του πυρήνα των 10 Ιπταμένων που στάλθηκαν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση στα νέα F-16 Block 52+.

 Τον Ιούνιο του 2003 μετατέθηκε στην 340 Μοίρα της 115 ΠΜ, στην αγαπημένη του «Αλεπού» (αυτό είναι το έμβλημα της Μοίρας) και απέκτησε εμπειρία στην αναχαίτιση με τα νέα F-16 Block 52+, έλαβε μέρος στο σχεδιασμό και την εκτέλεση νυχτερινών επιχειρήσεων, ενώ κατέστη εκπαιδευτής αέρος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ