Κακοκαιρία Daniel: 101 άτομα απεγκλώβισαν με ελικόπτερα οι Ένοπλες Δυνάμεις από το πρωί – Το μήνυμα Δένδια

Γιγαντιαία κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, που με ελικόπτερα, ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα και φουσκωτά Zodiac απεγκλωβίζουν δεκάδες πολίτες που έχουν ανέβει σε στέγες πλημμυρισμένων κτιρίων για να σωθούν.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Επιπλέον 9 άτομα απεγκλωβίστηκαν στον Παλαμά Καρδίτσας με Ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας. Στις εικόνες που δίνει στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ φαίνεται πως καταφέρνουν οι διασώστες της 384 Μοίρα Έρευνας – Διάσωσης να ανελκύσουν από την οροφή πλημμυρισμένου κτηρίου τους εγκλωβισμένους πολίτες.

 

 

 

Νωρίτερα, με ελικόπτερο Chinook της αεροπορίας στρατού πραγματοποιήθηκαν 3 αποστολές στον Βλοχό Καρδίτσας, απ’ όπου απεγκλωβίστηκαν συνολικά 93 άτομα εκ των οποίων ένα βρέφος και ένας τραυματίας. O Στρατός δε άφησε κανέναν πίσω και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στα ελικόπτερα έβαλε ακόμη και τα ζώα συντροφιάς.

Αυτά συμβαίνουν ενώ το μηχανικό του Στρατού ήδη έχει προχωρήσει στην κατασκευή γέφυρας Belley στα Καλά Νερά, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ μεταξύ άλλων έχουν διατεθεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας στην Θεσσαλία,

23 ερπυστριοφόρα Μ113

15 Hummer

52 φουσκωτές βάρκες τύπου Zodiac

Και 326 άτομα προσωπικό μεταξύ των οποίων 70 καταδρομείς από την Ζ ΜΑΚ.

5 Ελικόπτερα

1 Μεταγωγικό Αεροσκάφος C-130

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε σχετική του δήλωση νωρίτερα σχετικά με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη του για τις ζωές που χάθηκαν. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι με αυταπάρνηση, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, προχωρούν σε δεκάδες διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών ενώ ταυτόχρονα παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους πληγέντες.

Όμως έδωσε και απαντήσεις σχετικά με κάποιες φωνές που ακούστηκαν περί ολιγωρίας αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Επιθυμώ να διαβεβαιώσω την ελληνική κοινωνία ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια όπου κληθούν από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τη Διαχείριση Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές. Όπως προβλέπεται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, έχοντας τεθεί σε ετοιμότητα από την Τετάρτη το βράδυ. Ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας θα είναι και στο μέλλον σε πλήρη ετοιμότητα να τεθούν στην υπηρεσία της κοινωνίας και των πολιτών σε παρόμοιες δύσκολες ώρες, εάν έρθουν. Σε κάθε περίπτωση, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους, αποτελώντας τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα και σκέπη της».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ