Καιρίδης στον Realfm 97,8: Με ανησυχεί και η Αίγυπτος – Τι είπε για τις μεταναστευτικές ροές

«Έχουμε πρόοδο στα χερσαία σύνορα στον Έβρο, εκεί οι ροές έχουν μηδενιστεί» δήλωσε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

«Υπάρχει το μέτωπο στο Αιγαίο, στα θαλάσσια σύνορα που είναι πιο δύσκολο και ευαίσθητο. Είχαμε μεγάλη αύξηση από τον Αύγουστο» είπε και πρόσθεσε «τις τελευταίες 20 ημέρες μετά την πρώτη επαφή με τον Τούρκο ομόλογό μου αλλά και στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο,  έχουμε μια σαφέστατη βελτίωση με πτώση των ροών πάνω από 50% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Είναι σημαντικό αλλά δεν είναι το τελικό» σημείωσε.

«Έχουμε διεθνή μεταναστευτική κρίση» σημείωσε. «Δεν είναι μόνο τα 2,2 εκατ. Παλαιστινίων που έχουμε μια ανθρωπιστική κρίση στο Ισραήλ και στην Γάζα εκεί αλλά και ο Λίβανος που είναι στο χείλος πριν την κατάρρευση. Με ανησυχεί και η Αίγυπτος» σχολίασε.

Ερωτηθείς αν ζήτησαν από την τουρκική πλευρά πεντάμηνη παράταση απάντησε πως «Έχουμε ένα κοινό ανακοινωθέν. Υπάρχουν οι δημοτικές εκλογές που έχουν στην Τουρκία και υπάρχουν οι αντικειμενικές δυσκολίες. Το να ελέγξουν τα κυκλώματα που έχουν γιγαντωθεί με ευθύνη της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα, δεν είναι απλή υπόθεση. Έχουμε μια βελτίωση, θέλουμε να μηδενιστεί. Τους είπα πως τους μετράμε κάθε μέρα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο αριθμός των σκαφών που φεύγουν κάθε μέρα από την τουρκική ακτή και έτσι μετράμε απτά την πρόοδο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 15 βάρκες, όταν είχαμε 40 και 50. Θέλουμε να γίνουν μηδέν. Υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά. Θέλουν και οι ίδιοι να γίνει αυτό και να πατάξουν την παράνομη διακίνηση. Τα λόγια είναι εύκολα όμως, στην πράξη θα φανεί» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην κρίση στη Μέση Ανατολή είπε πως «Δεν είναι μόνο τα 2,2 εκατ. Παλαιστινίων που έχουμε μια ανθρωπιστική κρίση εκεί αλλά και ο Λίβανος που είναι στο χείλος πριν την κατάρρευση. Με ανησυχεί και η Αίγυπτος, που δεν έχουμε προσέξει ιδιαίτερα».

«Ελπίζω ότι τα λάθη του παρελθόντος όπως η εισβολή στο Ιράκ έχουν σωρεύσει μια ωριμότητα στις ηγεσίες» επεσήμανε για την κρίση. «Η Ελλάδα είναι στη Δύση, έχει γεωστρατηγικό προσανατολισμό και συμφέρον. Ο γεωπροσανατολισμός της χώρας είναι με την Δύση, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ