IRIS-T για τις Ένοπλες Δυνάμεις και παραγγελία για πυρομαχικά και πυραύλους

Η χθεσινή παρουσία του Νίκου Δένδια στο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ έφερε σημαντικές εξελίξεις για την αντιπυραυλική άμυνα της χώρας αλλά και την ανανέωση του αποθέματος πυρομαχικών και πυραύλων.

του Χρήστου Μαζανίτη

Στην Βρυξέλλες, ο Νίκος Δένδιας υπέγραψε μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, την προσχώρηση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αντιπυραυλικής συνεργασίας European Sky Shield Initiative (ESSI), στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ.

Ουσιαστικά η Ελλάδα εισέρχεται σε ένα από τα κορυφαία αμυντικά ευρωπαϊκά προγράμματα, στο οποίο συμμετέχουν πλέον 21 χώρες.

Τι περιλαμβάνει όμως αυτό το πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα πολυστρωματικό – εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας που αποτελείται από τρία συστήματα.

Το πρώτο είναι το γερμανικής ανάπτυξης IRIS-T, που έχει δοκιμαστεί και στον πόλεμο της Ουκρανίας. Πρόκειται για μέσου βεληνεκούς αντιαεροπορικό σύστημα, που μπορεί αναχαιτίσει απειλές σε ύψη ως 20 χλμ κι ως 40 χλμ μακριά. Φέρει εκρηκτική κεφαλή 12,7 κιλών, αναπτύσσει ταχύτητα 3 Mach κι έχει δυνατότητα ελιγμών έως και 60G.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το σύστημα μπορεί να μεταφερθεί με ελικόπτερο Chinook, όπου παραστεί ανάγκη, ενώ για τον ανεφοδιασμό του με πυραύλους απαιτούνται μόλις 20 λεπτά.

Στα πλεονεκτήματά του είναι ότι έχει συμβατότητα με τα αεροπορικά βλήματα της οικογένειας IRIS, που ήδη χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία.

Το δεύτερο είναι το γνωστό στις Ένοπλες Δυνάμεις σύστημα μεγάλου βεληνεκούς Patriot.

Το τρίτο είναι το ισραηλινό πολύ μεγάλου βεληνεκούς ARROW-3, που μπορεί να εξουδετερώσει απειλές σε ακτίνα έως 2.400 χλμ και σε υψόμετρο ως 100 χλμ.

Το καλό για την χώρα μας είναι ότι στην παραγωγή του IRIS-T SL συμμετέχουν δύο εταιρείες τις εγχώριας βιομηχανίας.

Σε ότι αφορά το κόστος να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι πρόσφατα η Γερμανία υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια 6 συστημάτων με κόστος περί τα 900 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μαζί με 16 ομολόγους του στο ΝΑΤΟ την επιστολή πρόθεσης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολυεθνική πρωτοβουλία προμήθειας πυρομαχικών και πυραύλων.

Σε ότι αφορά τα πυρομαχικά, αφορά κυρίως βλήματα των 155 χλστ.

Η προσχώρηση της Ελλάδας σε αυτή την «ομάδα» δίνει πολλά πλεονεκτήματα. Το βασικότερο αυτό της ανανέωσης των βλημάτων, αφού υπάρχει σοβαρός αριθμός που οδεύουν ή βρίσκονται μία ανάσα από τη λήξη τους.

Επιπλέον, η παραγγελία από τόσες χώρες ίδιου τύπου βλημάτων και πυραύλων δημιουργεί μεγάλη πτώση του κόστους ενώ δεν θα πρέπει να παραλείπεται και η ευκαιρία που ανοίγεται και για εγχώρια βιομηχανία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ