Η Χρυσή Αυγή και… ο Καρυωτάκης

Η Χρυσή Αυγή και… ο Καρυωτάκης

Με ένα ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη και τη φωτογραφία ενός Σπαρτιάτη εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, στον ιστότοπο του κόμματος, για τις συλλήψεις της ηγετικής ομάδας και άλλων στελεχών.

Το κείμενο διαμαρτυρίας έχει τίτλο «Ιερό Καθήκον» και τον ακολουθεί το ποίημα του Καρυωτάκη «Στο άγαλμα της ελευθερίας που φωτίζει τον κόσμο», από τη συλλογή «Ελεγεία και Σάτιρες».

Το ποίημα του Καρυωτάκη:

Λευτεριά, Λευτεριά, σχίζει, δαγκάνει

τοὺς οὐρανοὺς τὸ στέμμα σου. Τὸ φῶς σου,

χωρὶς νὰ καίει, τυφλώνει τὸ λαό σου.

Πεταλοῦδες χρυσὲς οἱ Ἀμερικάνοι,

λογαριάζουν πόσα δολάρια κάνει

σήμερα τὸ ὑπερούσιο μέταλλό σου.

Λευτεριά, Λευτεριά, θὰ σ’ ἀγοράσουν

ἔμποροι καὶ κονσόρτσια κι ἑβραῖοι.

Εἶναι πολλὰ τοῦ αἰῶνος μας τὰ χρέη,

πολλὲς οἱ ἁμαρτίες, ποὺ θὰ διαβάσουν

οἱ γενεές, ὅταν σὲ παρομοιάσουν

μὲ τὸ πορτραῖτο τοῦ Dorian Gray.

Λευτεριά, Λευτεριά, σὲ νοσταλγοῦνε,

μακρινὰ δάση, ρημαγμένοι κῆποι,

ὅσοι ἄνθρωποι προσδέχονται τὴ λύπη

σὰν ἔπαθλο τοῦ ἀγῶνος, καὶ μοχθοῦνε,

καὶ τὴ ζωὴ τους ἐξακολουθοῦνε,

νεκροὶ ποὺ ἡ καθιέρωσις τοὺς λείπει.

Στη συνέχεια του κειμένου οι διαχειριστές της ιστοσελίδας της Χρυσής Αυγής αναφέρουν:

«Με αυτούς τους λίγους στίχους ο Κώστας Καρυωτάκης, παραλληλίζοντας το δίλημμα του τραγικού ξεπουλήματος της ψυχής του Dorian Gray στο διάβολο, με αντίτιμο την αιώνια νεότητα, με αυτό του ξεπουλήματος της δικής μας λευτεριάς στους «…εμπόρους τα κονσόρτσια» και «τους εβραίους»  για υλικά ανταλλάγματα, προφητικά εξηγεί γιατί «…θα είναι πολλά του αιώνος μας τα χρέη και οι αμαρτίες, που θα διαβάσουν οι γενεές» οι οποίες θα υποκύψουν στον πειρασμό να ανταλλάξουν το «…υπερούσιο μέταλλό της» με τα δολάρια των «Αμερικάνων».

Ιερό καθήκον όλων μας λοιπόν τώρα, είναι να στηρίξουμε τους συναγωνιστές μας που διώκονται τόσο άδικα για το φρόνημά τους.

Αυτούς, που καθυβρίζονται καθημερινά, από διάφορα άτομα και ΜΜΕ, χωρίς να υπάρχει επίσημη δικαστική απόφαση για τις υποτιθέμενες εγκληματικές τους πράξεις και χωρίς κανένας από τους υβριστές να υφίσταται την παραμικρή τιμωρία. Αυτή λοιπόν είναι η δημοκρατία; Αυτή είναι η ισονομία και ισοπολιτεία; Έτσι εγγυάται ο κ. Υπουργός της Δικαιοσύνης τη δίκαιη δίκη;

Ιερό καθήκον επιτάσσει τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να συμπαρασταθούμε στον αγώνα αυτών για τους οποίους ο Καρυωτάκης χαρακτήρισε: «…ανθρώπους που προσδέχονται τη λύπη σαν έπαθλο του αγώνος, και μοχθούνε», ώστε να πάψουνε να «…εξακολουθούν τη ζωή τους, νεκροί που η καθιέρωσις τους λείπει».  Και να συνδράμουμε στην «Ανάσταση και την καθιέρωσή» τους, για να ξαναβρούμε όλοι οι Έλληνες μαζί «τα χαμένα δάση» και τους «ρημαγμένους κήπους» της λευτεριάς μας. Μιας λευτεριάς που «το υπερούσιο μέταλλό της», ασφαλώς και δεν έχει τιμή, ούτε πωλείται.

Τιμή και Δόξα στους φυλακισμένους συναγωνιστές μας.

Ενότητα, συσπείρωση και πίστη στις αρχές του Εθνικισμού.

Όσο πιο σκληρές και άδικες είναι οι διώξεις που υφίστανται, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η οργή του λαού για τη σκευωρία. Τόσο πιο μεγάλη η νίκη των ιδεών μας και η γιγάντωση του Λαϊκού Συνδέσμου στις καρδιές των Ελλήνων».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ