Η τουρκική προκλητικότητα και η διαρκής αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Πού το πάει η Τουρκία; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Αποτελεί η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας μέρος της επικείμενης φιέστας; Αυτά είναι τα ερωτήματα που τίθενται καθημερινά.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το να μπορέσει κάποιος να αποκωδικοποιήσει την Τουρκία της τελευταίας δεκαετίας ισοδυναμεί – σύμφωνα με πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές – με την παραβίαση ανοιχτών θυρών. Ο «τρόπος δράσης» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έχει γίνει τόσο προβλέψιμος, που με εξαίρεση κάποιες εκπλήξεις – στα όρια της εφευρετικότητας – στοχεύουν σταθερά στο ξήλωμα του κοστουμιού κάθε Συνθήκης και εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, που εμποδίζουν τις μαξιμιλιστικές της επιδιώκεις.

Όπως ο Πούτιν…

Αφού επί έναν αιώνα καταπάτησαν κάθε σχεδόν διάταξη της Συνθήκης της Λωζάνης εκδιώκοντας βίαια τους ελληνικούς πληθυσμούς της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, κι ενώ έχουν προηγηθεί:

  • – η παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974,
  • – η κήρυξη του casus belli εναντίον της Ελλάδας το 1995,
  • – η διατύπωση της θεωρίας περί της δήθεν ύπαρξης «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο που καλλιεργήθηκε τη δεκαετία του ’90,
  • – η επίσημη υιοθέτηση από το 2019 του αφηγήματος περί «Γαλάζιας Πατρίδας» που εξαφανίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας στη θάλασσα,
  • – η υπογραφή του αυθαίρετου και αγεωγράφητου τουρκολιβυκού μνημονίου τον Οκτώβριο του 2019,
  • – οι παράνομες στρατιωτικές εισβολές σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και Αρμενία (μέσω Αζερμπαϊτζάν) την τελευταία πενταετία, οι Τούρκοι έχουν επιμένουν εσχάτως να θέτουν – με πλεονάζον θράσος – θέμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αν, όπως λένε, δεν πάρουμε τον στρατό από αυτά.

Όχι επειδή περιμένουν ότι πράγματι θα τα αποστρατιωτικοποιήσουμε αν πιεστούμε (σαν να ζητάς από τον άλλον να αυτοκτονήσει οικειοθελώς και με ευχαρίστηση, σχολιάζουν σκωπτικά στρατιωτικές πηγές). Δεν είναι φυσικά αφελείς.

Απώτερη επιδίωξη είναι να εμφανίσουν την Ελλάδα στην παγκόσμια κοινότητα ως παραβάτη του διεθνούς δικαίου ώστε να παρουσιάσουν εν συνεχεία τις διεκδικήσεις τους ως δήθεν δικαιολογημένες. Να ισχυριστούν, δηλαδή, την επομένη στη διεθνή κοινότητα ότι «αναγκαστήκαμε να προβούμε σε προληπτική απόκρουση της Ελλάδας, επειδή το ελληνικό οπλοστάσιο στα νησιά συνιστούσε απειλή εναντίον μας». Ότι, δηλαδή, επικαλέστηκε λίγο πολύ ο Πούτιν για να εισβάλει στην Ουκρανία…

Ερντογάν

Απειλές

Έτσι για πολλοστή φορά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε – εν είδει πολεμικού ανακοινωθέντος – από τα Σκόπια όπου βρέθηκε προσφάτως, ότι «Θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία των νησιών, διότι παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με όρους αποστρατιωτικοποίησης». Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν μας προειδοποίησε ότι «δεν κάνει πλάκα», ενώ ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ μας ενημέρωσε και για το χρόνο που σκοπεύουν να επιτεθούν στα νησιά μας, γράφοντας στο twitter ότι «Θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα»…

Αυτό που δεν μας έχουν πει ακόμη είναι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουν να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία. Θα παρεμποδίσουν κάποιον Έλληνα αξιωματούχο να επισκεφτεί ελληνικό νησί; Θα επιχειρήσουν να στείλουν ερευνητικό σκάφος σε ελληνικά ύδατα; Θα ξαναστήσουν σκηνικό Ιμίων σε κάποια ελληνική βραχονησίδα;

Η χρονική συγκυρία όμως στην οποία έχουν επιλέξει να κορυφώσουν τις προκλήσεις τους έχει τη σημασία της.

Φιέστα

Εντός ολίγου συμπληρώνεται ένας αιώνας από τότε που μια σειρά παραγόντων, ανέκοψε την ορμή του Ελληνικού Στρατού με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Είναι προφανές πως ότι κι αν σχεδιάζει το καθεστώς Ερντογάν εις βάρος της ελληνικής κυριαρχίας συνδέεται με τη φιέστα που ετοιμάζει για την επέτειο των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και τους διωγμούς Ελλήνων (και όχι μόνο) που την ακολούθησαν.

Φιέστα ακραίου αναθεωρητισμού φαίνεται λοιπόν να ετοιμάζουν ο Ερντογάν και οι Υπουργοί του προκειμένου να θρέψουν τον εθνικισμό του ακροατηρίου τους, να αποπροσανατολίσουν τον τουρκικό λαό από τα προβλήματά του και να κερδίσουν “ψηφαλάκια” ενόψει των εκλογών του 2023. Φιέστα επίδειξης ισχύος και έμπρακτης αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, λογαριάζοντας όμως χωρίς τον ξενοδόχο.

Και ο «ξενοδόχος», όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές στο enikos.gr, δεν είναι άλλος από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το προσωπικό και τα μέσα του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που υπό τον στρατηγικά ψύχραιμο αλλά και αποφασιστικότατο σχεδιασμό και συντονισμό του ΓΕΕΘΑ δείχνουν καθημερινά τα αντανακλαστικά τους: παρακολουθούν, αναγνωρίζουν, αναχαιτίζουν και στοχοποιούν όπου και σε ότι έκταση απαιτείται, μελετώντας προσεκτικά όλες τις κινήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Καμία ανησυχία

«Όποιος νομίζει ότι τα σύνορα μπορεί να επαναχαράσσονται μέσω της βίας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια συντριπτική απάντηση». Αυτό ξεκαθάρισε, όχι κάποιος στρατιωτικός όπως θα περίμενε κάποιος αλλά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Γι’ αυτό και οι Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται, εκπαιδεύονται και συνεκπαιδεύονται, εξοπλίζονται, εξετάζουν σενάρια, σχεδιάζουν προσεκτικά και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε η απάντηση που θα δοθεί από την ελληνική πλευρά, σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης, να είναι όπως ακριβώς το είπε ο Πρωθυπουργός … συντριπτική!

Αν λοιπόν ο Ερντογάν ετοιμάζει κάποια επετειακή φιέστα μέσω έμπρακτης αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, καλό θα είναι να το ξανασκεφτεί πιο σοβαρά και συνετά, επισημαίνει σε κάθε τόνο η Αθήνα. Διότι, κοινή πεποίθηση στο Ελληνικό Πεντάγωνο είναι ότι τέτοιου είδους φιέστα είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι θα καταλήξει σε τραγωδία για την τουρκική πλευρά, αφού οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες και απολύτως αποφασισμένες να συμμετέχουν σε αυτή με τρόπο καθόλου ευχάριστο.

Σε ότι αφορά την τουρκική απαίτηση απομάκρυνσης των ελληνικών όπλων από τα νησιά προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα» αυτό θυμίζει έντονα εκείνο το «Πέμψον τὰ ὅπλα» του Ξέρξη…

Το «Μολών λαβέ» που ακούστηκε τότε από την ελληνική πλευρά παραμένει και σήμερα διαχρονικό ως υπερήφανη και αποστομωτική απάντηση ενός Κράτους και ενός Έθνους που αν και δεν επιθυμεί τον πόλεμο, δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν.

“Ιδού η Ρόδος ιδού και το Πήδημα! Και προπαντός προσοχή προς πάντα ενδιαφερόμενο… «Εμείς δεν κάνουμε πλάκα… ΣΙΓΟΥΡΑ!!!»…” επισημάνθηκε πρόσφατα σε σύσκεψη υψηλού επιπέδου, όπου το θέμα της ημερήσιας διάταξης δεν ήταν η Τουρκία. Και αυτό έχει την σημασία του για το επίπεδο της αυτοπεποίθησης που διέπει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του βαθμού σύγχυσης που (δεν) προκαλούν οι τουρκικές ιαχές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ