Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην καταπολέμηση των πυρκαγιών (infographic)

Εκτός από την Πυροσβεστική, ξεχωριστό ρόλο στην καταπολέμηση των πυρκαγιών αναλαμβάνουν κάθε χρόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

του Χρήστου Μαζανίτη

Θα έλεγε κανείς ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι αφανείς ήρωες στα μέτωπα των πυρκαγιών, με εξαίρεση τους πιλότους των πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair CL-215 και CL-415 καθώς και των μικρότερων PZL.

Ακόμη και στα ελικόπτερα, που τα φώτα της δημοσιότητα κλέβουν τα πορτοκαλί Ericson, με αυτό το ιδιαίτερο σχήμα που μοιάζει με ακρίδα, είναι πολύ σημαντική η συνδρομή της Αεροπορίας Στρατού, ιδιαίτερα με τα ελικόπτερα Chinook. Μάλιστα, ο Ελληνικός Στρατός είναι ο μόνος στον κόσμο που χρησιμοποιεί αυτόν τον τύπο του ελικοπτέρου εκτός από τις ανάγκες του Στρατού επιπλέον για αεροδιακομιδές και κατασβέσεις πυρκαγιών.

Το ΓΕΕΘΑ έδωσε στην δημοσιότητα ένα infographic με όλα τα μέσα αλλά και το προσωπικό που έχει διαθέσει τον μήνα Ιούνιο προκειμένου να βοηθήσει στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων να «δαμάσουν τις πύρινες γλώσσες».

Το σχέδιο «Δευκαλίων» αναβαθμίζεται με τις Ένοπλες Δυνάμεις να ρίχνονται φέτος στη μάχη αντιμετώπισης των πυρκαγιών με ακόμη περισσότερα μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Όπως είναι γνωστό, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούν από την Πολεμική Αεροπορία, η οποία είναι επιφορτισμένη και με το έργο συντήρησής τους.

Επιπλέον, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, όπως πέρυσι έτσι και φέτος οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη προληπτικά και εξαιτίας της προγνώσεως για επικίνδυνες καιρικές συνθήκες αναπτύξει τον μηχανισμό επιτήρησης και επέμβασης που απαιτείται και προβλέπεται στο Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

Ήδη, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου συνεργάζονται στενά με τους αρμόδιους φορείς του κρατικού μηχανισμού με προσωπικό, επίγεια και εναέρια μέσα για την πρόληψη, αντιμετώπιση και κατάσβεση των πυρκαγιών σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων επί 24ώρου βάσεως έρχονται και ικανοποιούνται όλες οι αιτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ταυτόχρονα, δεν είναι καθόλου αμελητέα η συνδρομή των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – HERON, που επιχειρούν από την Σκύρο, για την επόπτευση των «θερμών» περιοχών αλλά και τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης από γης και αέρος.

Έτσι, από τις 3 έως τις 24 Ιουνίου, διατέθηκαν συνολικά 39 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα με 442 άτομα για περιπόλους και 884 άτομα προσωπικό στο πεδίο.

Μάλιστα τα ποσά που δαπανώνται είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του Στρατού ξηράς, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022, που κλήθηκε να συνδράμει στις δοκιμαζόμενες περιοχές της χώρας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Το συνολικό κόστος της Κοινωνικής Προσφοράς του Στρατού Ξηράς, ανήλθε στο ποσό των 1.309.471,84€ υπολογιζόμενης της αξίας των υλικών που διατέθηκαν, των καυσίμων που καταναλώθηκαν και των ωρών απασχόλησης του προσωπικού.

Δείτε το ένα infographic που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ