Η στήριξη του Τραμπ για επενδύσεις και χρέος, η πρόσκληση του Τσίπρα να επισκεφθεί την Ελλάδα και η συμφωνία για τα F-16 – ΒΙΝΤΕΟ

Μέσα σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ-Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος και δήλωσε πως υπάρχουν πολλές μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα μας. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση εξαιρετικά γόνιμη, ενώ απηύθυνε πρόσκληση στον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί τη χώρα μας. Τσίπρας: Πιο σημαντική από ποτέ η συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας

Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, μετά το πέρας της συνάντησής τους.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, λέγοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες.

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, εκπληρώνει σήμερα τρεις βασικούς στόχους:

Πρώτον, εξέρχεται δυναμικά από την κρίση και αρχίζει να προσελκύσει επενδύσεις.

Δεύτερον, καθίσταται ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας σε μία από τις πιο ευαίσθητες και ασταθείς περιοχές του κόσμου.

Τρίτον, καθίσταται σταδιακά σημαντικός μεταφορικός και ενεργειακός κόμβος. Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προοπτική να γίνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πύλη για την εισαγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ενδιαφέρθηκε για την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό και του απάντησε ότι προχωράει κανονικά και ότι η έκταση θα μεταμορφωθεί.

“Η Ελλάδα ακολουθεί ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας, ως μια χώρας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ασταθή και αποσταθεροποιημένη περιοχή», δήλωσε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.

Μίλησε για τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, προσθέτοντας: “Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη βάση της Σούδας, ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Σε ό,τι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί, η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί”.

Τραμπ: Στηρίζουμε μία αξιόπιστη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – ΒΙΝΤΕΟ

Τη στήριξη των ΗΠΑ για μία αξιόπιστη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επανέλαβε ο Πρόεδρος Τραμπ . «Ενθαρρύναμε», πρόσθεσε, τον πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία.

«Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως», είπε απαντώντας σε ερώτηση ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του ΤΑΠ, του αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική τη συζήτηση που είχε με τον κ. Τσίπρα σε θέματα άμυνας, ενέργειας και εμπορίου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση των ελληνικών αεροπλάνων F16.

Πρόκειται, είπε, για μία συμφωνία ύψους 2,4 δισ. δολαρίων που θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, που κατάφερε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο. Η Ελλάδα είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος, είπε.

Ο Τραμπ ευχαρίστησε την Ελλάδα για την φιλοξενία των ΗΠΑ στη βάση της Σούδας, προσθέτοντας ότι είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτουν το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες.

Είμαι πολύ υπερήφανος, είπε, που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον επόμενο χρόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Τραμπ είπε ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για την σταθερότητα στην περιοχή και ότι έχει την αίσθηση ότι όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο θα είναι πιο δυνατή. Σε αμυντικό επίπεδο η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί, είπε.

Θα οικοδομήσουμε , πρόσθεσε, πάνω στις κοινές μας αξίες και στην κοινή μας ιστορία για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας και για τα δύο έθνη μας.

«Η φιλία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μακρά και ανθεκτική», σημείωσε στις δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρόεδρος, για να προσθέσει: «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν μια κοινή δέσμευση υπέρ της κυριαρχίας και της ελευθερίας».

Η ερώτηση στον Τσίπρα για τον “κακό” Τραμπ και το αστείο του Αμερικανού Προέδρου – ΒΙΝΤΕΟ

Την άποψη που είχε εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας για τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις αμερικανικές εκλογές, όταν είχε πει «μη μας βρει αυτό το κακό», αναφερόμενος σε μια πιθανή εκλογή του, «θυμήθηκε» Αμερικανός δημοσιογράφος.

Συγκεκριμένα, ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό αν άλλαξε γνώμη μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Πριν απαντήσει μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε τον λόγο και αστειευόμενος είπε, «μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου».

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην απάντησή του τόνισε ότι «διαπίστωσα από τη συνάντησή μας με τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι μπορεί ο τρόπος που προσεγγίζει τα πράγματα ο Πρόεδρος να μοιάζει διαβολικός, όμως, γίνεται τελικά για καλό».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είχαμε μια εξαιρετικά γόνιμη συνάντηση, δεν αισθάνθηκα ούτε στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους».

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου

Καρέ-καρέ η συνάντηση στον Λευκό ΟίκοΟ Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου λίγα λεπτά μετά τις 19:00. Toν υποδέχθηκε ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος. Οι δύο ηγέτες έκαναν χειραψία, στράφηκαν χαμογελαστοί προς τα τηλεοπτικά συνεργεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου για την κατ΄ιδίαν συνάντηση στην αρχή και μετά των δύο αντιπροσωπειών.

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν οι δυο άντρες μπροστά στις κάμερες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει περάσει πολλά, αλλά κάνει σπουδαίο έργο και θα επιστρέψει από την κρίση. Στην αντιφώνησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία των δυο χωρών είναι σημαντική και ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία.

“Η Ελλάδα κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει”, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι “είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να την ενισχύσουμε”, στη διάρκεια των δηλώσεων που έκαναν λίγο πριν αρχίσει η κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο κ. Τραμπ εξέφρασε τη χαρά του που φιλοξενεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και συνέχισε: “Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει. Και εμείς συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνέντευξη θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι και ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα αρχίσει”.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη πρόσκληση που του απηύθυνε και τη φιλοξενία και σημείωσε: “Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μία πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος. Επίσης, μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία και η Δημοκρατία, αξίες τις οποίες μοιραζόμαστε. Συνεπώς είμαι πάρα πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα”.

“Συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο. Αυτή είναι μια σπουδαία στιγμή για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών στρατηγικών σχέσεων”, έγραψε στο twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος ανέβασε και μια φωτογραφία από τη συνάντησή τους.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα οι δύο ηγέτες μετέβησαν στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου όπου πραγματοποιήθηκε η διευρυμένη συνάντηση. Στις διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την αμερικανική πλευρά συμμετείχαν, μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθώς επίσης και ο επικεφαλής του Γραφείου ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων του πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο προσωπάρχης Τζον Κέλι, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χένρι ΜακΜάστερ και ο σύμβουλος του Προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ.

Κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση τον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Ελλάδα. “Ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρετε να έρθετε στην Ελλάδα. Είστε ευπρόσδεκτος”, είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός επισήμανε την έντονη ελληνική παρουσία στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι Έλληνες στις ΗΠΑ παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομία και στην πολιτική.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι “Ανυπομονούμε για τις συζητήσεις και τη συνεργασία. Είναι μοναδική στιγμή για να ενισχύσουμε την στρατηγική μας συμμαχία και συνεργασία. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η ομορφότερη χώρα στην περιοχή, αλλά και η πιο σταθερή στην περιοχή.

«Ανυπομονούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας γιατί έχουμε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα στην περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει κάνει πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ αναφέρθηκε στο ρεκόρ που έχει καταγράψει η Ελλάδα στον τουρισμό. Σχολίασε ότι πρέπει να δοθούν τα εύσημα γι’ αυτό στον πρωθυπουργό.

“Η σχέση των χωρών μας είναι εξαιρετική είναι μια σχέση πολλών ετών, έχουν περάσει πάρα πολλά. Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε περάσει” υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαστε μαζί σας», σημείωσε επίσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε πως έχει πολλούς φίλους στην Ελλάδα και πως είναι “πανέμορφος τόπος”.

Πηγή ΦΩΤΟ: EPA, Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.