• LIVE - Λεπτό προς λεπτό η συνάντηση Τραμπ - Τσίπρα στον Λευκό Οίκο

  6:59 μμ, Τρίτη 17 Οκτ 2017 6:59 μμ, Τρίτη 17 Οκτ 2017

  Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου λίγα λεπτά μετά τις 19:00. Toν υποδέχθηκε ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος.

  Οι δύο ηγέτες έκαναν χειραψία, στράφηκαν χαμογελαστοί προς τα τηλεοπτικά συνεργεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου για την κατ΄ιδίαν συνάντηση στην αρχή και μετά των δύο αντιπροσωπειών.

  Στην ατζέντα βρίσκονται τα ζητήματα της οικονομίας, της ασφάλειας και της ενέργειας, οι περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και τα εθνικά θέματα.

  Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

  Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν οι δυο άντρες μπροστά στις κάμερες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει περάσει πολλά, αλλά κάνει σπουδαίο έργο και θα επιστρέψει από την κρίση. Στην αντιφώνησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία των δυο χωρών είναι σημαντική και ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία.

  "Η Ελλάδα κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι "είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να την ενισχύσουμε", στη διάρκεια των δηλώσεων που έκαναν λίγο πριν αρχίσει η κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών.

  Ο κ. Τραμπ εξέφρασε τη χαρά του που φιλοξενεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και συνέχισε: "Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει. Και εμείς συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνέντευξη θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι και ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα αρχίσει".

  Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη πρόσκληση που του απηύθυνε και τη φιλοξενία και σημείωσε: "Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μία πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος. Επίσης, μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία και η Δημοκρατία, αξίες τις οποίες μοιραζόμαστε. Συνεπώς είμαι πάρα πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα".

  "Συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο. Αυτή είναι μια σπουδαία στιγμή για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών στρατηγικών σχέσεων", έγραψε στο twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος ανέβασε και μια φωτογραφία από τη συνάντησή τους.

  Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα οι δύο ηγέτες μετέβησαν στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου όπου πραγματοποιείται η διευρυμένη συνάντηση.

  Πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Ελλάδα απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιείται στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά:

  Ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρετε να έρθετε στην Ελλάδα. Είστε ευπρόσδεκτος". Ο πρωθυπουργός επισήμανε την έντονη ελληνική παρουσία στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι Έλληνες στις ΗΠΑ παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομία και στην πολιτική.

  Ο ίδιος είπε ακόμη ότι "Ανυπομονούμε για τις συζητήσεις και τη συνεργασία. Είναι μοναδική στιγμή για να ενισχύσουμε την στρατηγική μας συμμαχία και συνεργασία. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η ομορφότερη χώρα στην περιοχή, αλλά και η πιο σταθερή στην περιοχή.

  «Ανυπομονούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας γιατί έχουμε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα στην περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός.

  Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει κάνει πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ αναφέρθηκε στο ρεκόρ που έχει καταγράψει η Ελλάδα στον τουρισμό. Σχολίασε ότι πρέπει να δοθούν τα εύσημα γι' αυτό στον πρωθυπουργό.

  "Η σχέση των χωρών μας είναι εξαιρετική είναι μια σχέση πολλών ετών, έχουν περάσει πάρα πολλά. Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε περάσει" υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

  «Είμαστε μαζί σας», σημείωσε επίσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε πως έχει πολλούς φίλους στην Ελλάδα και πως είναι "πανέμορφος τόπος".

  Δείτε απευθείας εικόνα από τη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών

  Ή πατήστε εδώ για να δείτε live εικόνα από την ΕΡΤ

  Πηγή ΦΩΤΟ: EPA, Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα