Η σκληρή επίθεση Λοβέρδου στον Βενιζέλο

Η σκληρή επίθεση Λοβέρδου στον Βενιζέλο

Σαφείς αιχμές κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο άφησε ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «αντιφατική πολιτική» που επιλέχθηκε και επανέλαβε τη διαφωνία του για τη μη συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

«Από τη μία πλευρά μπήκαν πολιτικά αφανείς υπουργοί, για να κρυφτεί η συμμετοχή μας, κι από την άλλη με την υποκατάσταση της κυβέρνησης από το διευθυντήριο των τριών αρχηγών, δίναμε στον κόσμο την εντύπωση πως εμείς κυβερνάμε», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τον Ευάγγελο Βενιζέλο «κυβερνητικό εκπρόσωπο». «Επί δύο μήνες εμφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφηνε τον πρόεδρο να μιλά και μετά παρέπεμπε σε αυτόν», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπήρχε τακτική, δεν υπήρχε στρατηγική. Έτσι το ΠΑΣΟΚ αποσυσπειρώθηκε και η ΚΟ οδηγήθηκε σε μία ασύντακτη πορεία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: η κατάρτιση του προγράμματος των τριών κομμάτων, ένα μαξιμαλιστικό κείμενο υιοθετήθηκε που εγκαταλείφθηκε αμέσως, καθώς και το κείμενο των επτά σημείων, που αν δεν πραγματώνονταν δεν θα ψηφίζαμε τα μέτρα! Δεν έγινε τίποτε σεβαστό από αυτά, αλλά εμείς ψηφίσαμε. Διπλή γλώσσα. Έτσι όμως χάσαμε 7 βουλευτές σε μία μέρα. Οι 41 βουλευτές τον Μάιο, έγιναν 33 τον Ιούνιο, για να μειωθούμε σε 26 μετα την κρίσιμη ψηφοφορία! Και ποιός ξέρει ποιός θα είναι ο επόμενος αριθμός μας!», υπογράμμισε.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι στήριξε τις πολιτικές δημόσια παρότι διαφωνούσε, αφήνοντας αιχμές για στελέχη που δεν έκαναν το ίδιο. «Δεν είδα και πολλούς να στηρίζουν την παράταξη με τον ίδιο τρόπο! Κι όμως από τις συνεδριάσεις των οργάνων έβγαιναν διαρκώς μηνύματα προς διαφωνούντες», είπε.

Αναφερόμενος στο Eurogroup, ανέφερε ότι «η απόφαση είναι καλή, αν σκεφτόμασταν τί θα γινόταν αν δεν υπήρχε». «Θα τελειώναμε σε λίγες μέρες. Ωστόσο δεν είναι επαρκής. Υπόκειται κάθε άμεσο βήμα εφαρμογής της σε προϋποθέσεις. Και σε λίγες εβδομάδες θα είμαστε πάλι στην ίδια συζήτηση. Όσοι πανηγυρίζουν θα εκτεθούν», πρόσθεσε.

Ο κ. Λοβέρδος δε δίστασε να χαρακτηρίσει αποτυχημένη την κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει και στους τρεις τομείς της δράσης της. Στον θεσμικό εκπέμπει σε άλλο μήκος κύματος (δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση), ενώ είναι τα πιο κρίσιμα για την ανάπτυξη Υπουργεία. Στα αναπτυξιακά είναι στο μηδέν. Και στα σχετικά με το δημοσιονομικό εξορθολογισμό Υπουργεία, κινούνται αφαιρώντας χρήματα που δεν υπάρχουν και αυξάνοντας τις δαπάνες», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι  δεν θα ψηφίσει όταν έλθει για κύρωση στη βουλή τον μηχανισμό εξισορρόπησης των ελλειμμάτων, που θεσπίστηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αν σε αυτόν συμπεριληφθεί και η αυξανόμενη φαρμακευτική δαπάνη.

Σε ότι αφορά το Eurogroup, ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι δεν πιστεύει πως ένα μονοκομματικό συνέδριο μπορεί να δώσει λύσεις.

«Η προσπάθεια δημιουργίας κοινού πολιτικού χώρου είναι η λύση για το χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης σήμερα», ανέφερε, «Μία αντιγραφή μιας καμπανιακής προσέγγισης δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, η εποχή είναι απολύτως ακατάλληλη για μη ριζοσπαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες

Δεν θέλω να μοιραστώ άλλες ευθύνες για αυτή την χωρίς στρατηγική και τακτική πορεία του κόμματος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ