Η νέα σύντροφος του Γ. Μπουτάρη

Η νέα σύντροφος του Γ. Μπουτάρη

Σε μια εκ βαθέων δημόσια εξομολόγηση που έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Γιάννης Μπουτάρης είχε μιλήσει και για τη νέα σύντροφο της ζωής του.

Σύμφωνα με το Έθνος, με τρόπο άμεσο, απλό κι ανθρώπινο ο 72χρονος δήμαρχος Θεσσαλονίκης άνοιξε τότε κάποια δωμάτια της ιδιωτικής του ζωής και του εαυτού του. Εκθείασε τον έρωτα και έκανε ένα εξομολογητικό πέρασμα από την αγαπημένη του Αθηνά, με την οποία μοιράσθηκε τη ζωή για πάνω από 50 χρόνια και την έχασε το 2007, στη νέα συμβία του, χωρίς όμως να δώσει άλλα στοιχεία.

Η προσωπική σχέση του Γ. Μπουτάρη με την Αυστριακή Γκαμπριέλα Σάινερ είναι γνωστή εδώ και καιρό στους παροικούντες τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που τους έβλεπαν συχνά μαζί σε δημόσιους χώρους και εκδηλώσεις. Όμως ο Γ. Μπουτάρης δεν εμπλέκει το δημόσιο με το προσωπικό και έτσι η ιδιωτική του ζωή αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους με διακριτικότητα.

Φωτιά στα κόκκινα

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά από εκείνη την «εξομολόγηση» στο TEDx Academy, τον Νοέμβριο, η Γκαμπριέλα Σάινερ συνόδευε τον δήμαρχο τόσο στην τελετή έναρξης όσο και στη λήξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και τον συντρόφευε στην πρώτη σειρά των καθισμάτων δίπλα στον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, τον γνωστό Ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν και τον διάσημο σκηνοθέτη Τζιμ Τζάρμους. Οι κόκκινες… κάλτσες του Μπουτάρη απαθανατίστηκαν προκαλώντας συζητήσεις, όχι όμως και οι εντυπωσιακές κόκκινες γόβες της συνοδού του, που πέρασαν απαρατήρητες. Λίγες μέρες πριν από τις γιορτές οι δυο τους χόρεψαν εντυπωσιακό σουίνγκ του στην Παλαιών Πατρών Γερμανού με τον κόσμο να τους χειροκροτεί θερμά.

Οπως και στο παρελθόν έτσι και σ΄ αυτές τις γιορτές η Γκαμπριέλα Σάινερ προσκάλεσε τον Γ. Μπουτάρη να περάσουν τις μέρες των Χριστουγέννων. Αρκούσε όμως μια απλή αναφορά στο «Εθνος» την περασμένη Πέμπτη, ώστε να «πάρει φωτιά» το Διαδίκτυο και να γίνει λόγος για τη «μυστηριώδη» σύντροφο του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Η Γκαμπριέλα Σάινερ όμως δεν είναι καθόλου άγνωστη, βρίσκεται στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, με δημόσια συχνά παρουσία και ήταν παρούσα στο ακροατήριο στην εκδήλωση της TEDx Academy τον περασμένο Σεπτέμβριο, ακούγοντας από τα ίδια τα χείλη του Γ. Μπουτάρη την εξομολόγηση ζωής, να την ευχαριστεί δημόσια γιατί είναι η νέα σύντροφος της ζωής του, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά της. Να μιλά για τη μοναξιά και τον απίστευτο φόβο που ένιωσε και τον τρόμαξε, όταν έχασε την Αθηνά, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

«Όταν χάνεις έναν σύντροφο ζωής -πενήντα χρόνια ήμασταν μαζί- η μοναξιά σε τρομάζει. Τη μοναχικότητα την είχα, τη ζούσα, μ’ άρεσε. Άλλο όμως μοναχικότητα και άλλο μοναξιά. Όταν γυρνάς στο σπίτι το βράδυ και εσύ ανάβεις τα φώτα και δεν έχει φως, αυτό είναι δύσκολο πράγμα. Και σε τρομάζει, σε φοβίζει….» είχε πει για να προσθέσει: «Μετά από δύο χρόνια πένθους, είπα δεν γίνεται άλλο. Πρέπει να αναζητήσω άλλη σύντροφο. Και φυσικά φοβόμουν. Τι φοβόμουν; Φοβόμουν κατ’ αρχήν την όποια απόρριψη. Στα 70 σου δεν βρίσκεις εύκολα σύντροφο. Και επιπλέον, δεν είχα παραιτηθεί από την ερωτική διάθεση. Έπεισα τον εαυτό μου ότι δεν πρέπει να ψάξω αντικατάσταση. Μια σύντροφος δεν είναι ένα ζευγάρι παπούτσια που χάλασε, το πετάς και πας στο μαγαζί και παίρνεις καινούργιο. Η σύντροφος είναι η οικειότητα, είναι η θαλπωρή, είναι η τρυφερότητα, είναι ο έρωτας, είναι όλα μαζί. Επομένως, είναι άλλο το πρότυπο, άλλο το μοντέλο που πρέπει να ψάξω να βρω τώρα. Αγωνία, φόβος, αναζήτηση, απογοητεύσεις, τερατώδεις.

Ώσπου τελικά -και είναι στην αίθουσα αυτή και την ευχαριστώ- βρήκα την καινούργια σύντροφό μου. Και έτσι χαμογελάω πάλι κι έχω την εντύπωση ότι σίγουρα και η Αθηνά χαμογελάει και η άλλη χαμογελάει»…

Κερδίζει τον κόσμο με την αντισυμβατική του συμπεριφορά

Η αντισυμβατική συμπεριφορά του Γ. Μπουτάρη χρησιμοποιείται συχνά από τους πολιτικούς του αντιπάλους για να τον πλήξουν. Ωστόσο, για πολλούς η αφοπλιστική και ειλικρινής συμπεριφορά του αποτελεί και το μεγάλο του πλεονέκτημα, σε μια εποχή που η παραδοσιακή πολιτική και πολιτικοί αμφισβητούνται έντονα.

«Αν είσαι ο εαυτός σου, ο κόσμος το αντιλαμβάνεται» είναι η απάντηση του Γ. Μπουτάρη, ο οποίος δεν δίστασε και να φωτογραφηθεί ημίγυμνος, στο πλαίσιο μιας φωτογράφησης γνωστών προσώπων για την παγκόσμια ημέρα του AIDS που οργάνωσε το περιοδικό «Adore Week» αλλά και να δείξει τα περίφημα τατουάζ -ίσως εφτά σε αριθμό- που έχει σε διάφορα σημεία του σώματός του. Το καθένα μάλιστα από αυτά αποτυπώνει μια σημαντική στιγμή της ζωής του. Μια χρονολογία δείχνει τη γνωριμία του με την Αθηνά και μια άλλη τον αποχωρισμό.

Όσο για το αλογάκι συμβολίζει ότι πέρασαν ωραία τη ζωή μαζί, όπως έχει πει. Μια σαύρα επίσης κοσμεί το δεξί του χέρι που συνοδεύεται από κάποια σύμβολα στα δάχτυλα. Αυτό το ξεχωριστό πορτρέτο του ημίγυμνου Μπουτάρη εκτέθηκε και σε αίθουσα του δημαρχείου, μαζί και με τα πορτρέτα όσων φωτογραφήθηκαν για το περιοδικό. Ηταν μάλιστα η ατραξιόν της έκθεσης και πολλοί νέοι φωτογραφίζονταν δίπλα σ’ αυτό.

Το περίφημο σκουλαρίκι -ένα διαμαντάκι- που φέρει στο αριστερό του αυτί εδώ και χρόνια, γίνεται από κάποιους αντικείμενο κριτικής και σχολίων. Ο ίδιος όμως είναι αμετάπειστος, επαναλαμβάνοντας ότι «για μας τους Δυτικομακεδόνες, τους Βλάχους, το σκουλαρίκι είναι φυλαχτό και το ίδιο φορούσε κι ο πατέρας μου». Σχολιάζοντας όσους μένουν μόνο στα στοιχεία της εξωτερικής του εμφάνισης μιλά για ανώριμη αντιπολίτευση.

Η συνοδεία

Πρόσφατα μάλιστα από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου έκανε λόγο για φαρισαϊσμό, όταν ένας δημοτικός σύμβουλος ήθελε να πληροφορηθεί ακόμη και ποιοι συνόδευαν τον δήμαρχο στο ιδιωτικό του αυτοκίνητο με το οποίο πήγε στον Βόλο για τη συνάντηση της Πρωτοβουλίας των Πέντε Δημάρχων. «Θα σας έδινα τον λόγο αν θα πήγαινα στον Βόλο κι αν είχα γκόμενα;» ήταν η απάντησή του.

Η Γκαμπριέλα Σάινερ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστρία, όπου ασχολήθηκε με τον χορό και τη μουσική, αλλά από τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του ΄90 βρέθηκε στην Ελλάδα αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, για να μαγευθεί όμως σ’ ένα ταξίδι της από τις Πρέσπες, όπου έκτισε και το δικό της σπίτι από το 2000 και όπου δημιούργησε το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών. Το τελευταίο έχει αγκαλιάσει τη νεολαία της περιοχής, σε μια προσπάθεια πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης και πρωτοστατεί στη φιλοξενία και αποστολή Ευρωπαίων εθελοντών στις Πρέσπες. Τα τελευταία χρόνια επίσης συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία ελληνογερμανικής συνεργασίας.

Για τον έρωτα και την Αθηνά

Ερωτεύτηκα στα 14. Συνήθως σ’ αυτή την ηλικία παντρεύονται, παρόλο που εκείνη την περίοδο -το ’56 ήμουνα 14- τα αγοράκια με τα κοριτσάκια δεν βλεπόντουσαν. Τα σχολεία δεν ήταν μεικτά όπως είναι σήμερα και τα κοριτσάκια τα βλέπαμε σε καμιά παρέλαση, σε κανένα πάρτι, και αυτό αν επιτρεπόταν από τους γονείς. Στη συνέχεια πολιόρκησα τη δεσποινίδα τότε με ραβασάκια, με μηνύματα, με… με… με… Ζήσαμε πολλά χρόνια μαζί, παντρευτήκαμε το ’64, κάναμε τρία παιδιά, στον δρόμο όμως αλλάξαμε πορείες. Εγώ ήμουν πεσμένος με τα μούτρα στη δουλειά -να φυτεύεις αμπέλια σε όλη την Ελλάδα δεν είναι η πιο εύκολη ιστορία-, η Αθηνά ήταν με τα παιδιά. Και κάποια στιγμή συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε απομακρυνθεί τελείως ο ένας από τον άλλο.

Ο χωρισμός

Κι αντί να περάσουμε καλά, δεν περνούσαμε καλά. Κι αυτό μας έφερε σε δίλημμα. Τι κάνουμε τώρα; Θα συνεχίσουμε έτσι σ’ αυτήν τη μιζέρια και την γκρίνια, και θα απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο ο ένας απ’ τον άλλον μέχρι να βρεθεί κάποιος άλλος – γιατί αναγκαστικά θα βρισκόταν κάποιος άλλος, δεν υπήρχε περίπτωση να μη βρεθεί κάποιος άλλος, οπότε θα χαλούσε και ο έρωτας. Θα χαλούσε αυτή η εικόνα που είχαμε χτίσει. Κι αποφασίσαμε να χωρίσουμε. Φόβος, όχι φόβος. Τρόμος.

Από τη μια μεριά γιατί έμενε πια ο καθένας μόνος. Τι θα αντιμετωπίζαμε; Τι ήταν αυτό το καινούργιο που θα αντιμετωπίζαμε; Κι από την άλλη μεριά η απόφαση ότι δεν έπρεπε να χαλάσουμε κάτι που είχαμε. Κι ο μόνος τρόπος ήταν αυτός, να μείνουμε μόνοι… Μετά τον χωρισμό, εγώ είχα ήδη μπει σε φάση αλκοολισμού, κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του ’80 πήγα και της είπα ”δεν μπορώ να κάνω χωρίς εσένα, πρέπει να ξανασμίξουμε”. Και ξανασμίξαμε Και είχε πάρα πολύ μεγάλο φόβο αυτή η προσέγγιση ”δεν μπορώ χωρίς εσένα, έλα να ζήσουμε μαζί”. Συζούσε με άλλον η άλλη.

Ήταν εξαιρετικά τολμηρό να πας να της πεις παράτα τον άλλο που ήσουνα τρία χρόνια μαζί και έλα πάλι με μένα που είμαι πεταμένος αλκοολικός. Γιατί αυτό ήμουν, πεταμένος αλκοολικός. Αλλά φαίνεται ότι η πρώτη απόφαση, που ήταν να χωρίσουμε χωρίς να χαλάσουμε την αγάπη, έπαιξε ρόλο. Εν πάση περιπτώσει, σημασία έχει ότι ξανασμίξαμε και ζήσαμε τα επόμενα χρόνια, από το ’90-’91 που μπήκα στο πρόγραμμα μέχρι το 2007 που πέθανε περάσαμε πραγματικά τα ωραιότερα χρόνια…».

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ