Η νέα επικίνδυνη τακτική των Τούρκων στο Αιγαίο

Η χθεσινή συνεχόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας με μαχητικά στο Αιγαίο εμφανίζει τάσεις ωμής επιθετικότητας.

Ισορροπίες τρόμου: Αντι-Αλεξανδρούπολη στην Ανατολική Θράκη σχεδιάζουν Ρωσία – Τουρκία

Του Χρήστου Μαζανίτη

Χθες, γι’ ακόμη μία ημέρα καταγράφηκε μπαράζ εισβολών από τουρκικά μαχητικά αλλά και UAV στο Αιγαίο, με το κοντέρ να σταματάει στις 102 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και 6 υπερπτήσεις.

Όμως, αυτό που παρατηρείται και είναι εξόχως ανησυχητικό είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ανάλυσης των τουρκικών προκλήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, αυτό που έχουν παρατηρήσει οι Έλληνες πιλότοι των μαχητικών είναι η αλλαγή συμπεριφοράς των Τούρκων με τάσεις ωμής επιθετικότητας.

Χθες, η πλειοψηφία των υπερπτήσεων – 5 στο σύνολο 6 – πραγματοποιήθηκε από τις 6.00 το απόγευμα μέχρι τις 6.45. 

14 τουρκικά μαχητικά σε 7 ζεύγη, τα 6 από αυτά οπλισμένα, εισήλθαν στο Αιγαίο από διαφορετικές πλευρές – Βορειοανατολικό, Κεντρικό και νοτιοανατολικό – για να προχωρήσουν εν συνεχεία στις 5 υπερπτήσεις πάνω από Οινούσσες και Παναγιά.

Αυτό ερμηνεύεται ως προσπάθεια τεσταρίσματος της ελληνικής αεράμυνας και των αντανακλαστικών της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Υπάρχει ωστόσο και άλλο ένα εξίσου ανησυχητικό στοιχείο. Οι Τούρκοι πιλότοι βλέποντας να πλησιάζουν για αναχαίτιση ελληνικά μαχητικά δεν υποχωρούν, αλλά ανεβάζουν το επίπεδο προκλητικότητας, «φωτίζοντας» τα «γαλάζια φτερά». Αυτό, στη γλώσσα των αεροπόρων είναι η στόχευση που επιχειρούν να κάνουν στους Έλληνες πιλότους, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε Dogfight κι εν τέλει στην εμπλοκή τουρκικών μαχητικών από ελληνικά. Χθες σημειώθηκαν 4 εμπλοκές, την Τετάρτη 10 και την Δευτέρα 20!

Όπως εξηγούσαν έμπειροι αεροπόροι στο enikos.gr, το στοιχείο αυτό δείχνει την επιμονή των Τούρκων πιλότων να προκαλέσουν και την διαφορετική στρατηγική προσέγγιση στον τρόπο εκδήλωσης των προκλήσεων από αέρος στο Αιγαίο. Κάτι το οποίο είναι ανησυχητικό, αφού όπως έχουμε πολλάκις επισημάνει ο συνωστισμός τόσων μαχητικών σε συγκεκριμένο χώρο με υπερηχητικές ταχύτητες ανεβάζουν σε επικίνδυνα επίπεδα τις πιθανότητες εκδήλωσης ατυχήματος και κατά συνέπεια ακόμη και θερμού επεισοδίου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ