Η μαντινάδα και η συγγνώμη του Σμπώκου

Η μαντινάδα και η συγγνώμη του Σμπώκου

 

Αύριο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι απολογίες των κατηγορουμένων στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου δεν θα απολογηθούν η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκουντρούν Μολντενχάουερ και ο Νίκος Γεωργουλάκης, που εμφανιζόταν ιδιοκτήτης της offshore Nobilis.

 

Η σημερινή συνεδρίαση διεκόπη λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει αυτές τις ημέρες, ο Γιάννης Σμπώκος, ο οποίος ζήτησε να συνεχίσει την απολογία του αύριο, καθώς το τελευταίο διάστημα υποφέρει από συνεχείς κολικούς.

Ξεκινώντας πάντως την απολογία ο Γιάννης Σμπώκος χρησιμοποίησε μια μαντινάδα, την οποία του είπε η μητέρα του όταν την είδε στον ύπνο του τους μήνες που βρίσκεται στη φυλακή: «Ελα κι ας είναι μια στιγμή -και ύστερα πάλι φύγε – για να δω μια στιγμή – πως η ζωή σου στράφι πήγε».

Ο Ι. Σμπώκος είπε ότι είναι άνθρωπος που ανήκει “στην αδικαίωτη γενιά του Πολυτεχνείου”,  τόνισε ότι “δεν επωφελήθηκα της ευπιστίας των ανθρώπων να με εμπιστευθούν στην πολιτική μου ζωή”, ενώ ζήτησε συγγνώμη από την οικογένειά του: «Ας μου επιτραπεί από αυτήν την αίθουσα να ζητήσω συγγνώμη, παράκληση συγγνώμης, από τους δικούς μου ανθρώπους» , ανέφερε.

Ο κ. Σμπώκος χαρακτήρισε “πολύ καλή” τη σύμβαση για την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων, τονίζοντας: “εγώ μεριμνούσα συντονιστικά για να γίνουν οι διαδικασίες όσο πιο άψογα γίνεται. Δεν παρενέβην ποτέ, έβαζα υπογραφές σε κείμενα που είχαν διαμορφωθεί με προηγούμενες διαδικασίες”.

Ο κ. Σμπώκος υπογράμμισε ότι ποτέ δεν υπήρξε μέλος σε καμία Επιτροπή Επιλογής, ούτε ποτέ εισηγήθηκε για προμήθειες του υπουργείου.

Απαντώντας σε ερώτηση της Έδρας ο κ. Σμπώκος, είπε ότι δεν αντιλήφθηκε τίποτε για “μίζες” σχετικές με την προμήθεια των υποβρυχίων ενώ από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση, είπε ότι γνωρίζει μόνο έναν, πρώην συνεργάτη του κ. Τσοχατζόπουλου, από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Ενώ , αναφερόμενος στην προμήθεια των TOR-M1, ο κ. Σμπώκος χαρακτήρισε τις συμβάσεις επωφελείς για το Δημόσιο.

 

Μετά από διάλειμμα της δίκης, αναγνώστηκε γραπτή δήλωση του κατηγορούμενου Νίκου Ζήγρα, εξαδέλφου του πρώην υπουργού, σχετικέ με περιστατικό που έγινε στον Κορυδαλλό στις 2 Αυγούστου. Όπως υποστηρίζει άκουσε τον πρώην υπουργό να λέει σε συγκρατούμενο του -τον οποίο δεν κατάφερε όπως λέει να δει- ότι ανησυχεί “μην σπάσει η Λαμπροπούλου και πει για τα βιβλία που έδωσε στον Τσεκούρα ” -σσ πατέρας κατηγορούμενης δικηγόρου-. Ο κ. Τσοχατζόπουλος αντέδρασε έντονα χαρακτηρίζοντας “αυθαίρετο, ψευδές και ανυπόστατο” το περιστατικό.

 

Στο δικαστήριο απολογήθηκε ο συνταξιούχος δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντάτος που εμπλέκεται στη σύσταση και δραστηριότητα της υπεράκτιας εταιρίας Bluebell. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την κατηγορία και υποστήριξε, ότι ο Nίκος Ζήγρας τού ζήτησε να τον βοηθήσει στην σύσταση της εταιρείας, με έδρα την Λιβερία, την περίοδο που εκπροσωπούσε ως νομικός ναυτιλιακή εταιρεία της οποίας ο ιδιοκτήτης ήταν πρόξενος της χώρας στην Ελλάδα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ