Η Κίνα αντέγραψε τα V-BAT που έχει και η Ελλάδα

Η Κίνα αντιγράφει τα πάντα και τα εντάσσει στην παραγωγική της αλυσίδα. Και πλέον το κάνει απροκάλυπτα με οπλικά συστήματα. Το drone V-BAT θεωρείται αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο καινοτόμα και αποτελεσματικά drones στην κατηγορία του παγκοσμίως, και η απόκτησή του από τον Ελληνικό Στρατό (με βάσεις ήδη σε Λέσβο και Ρόδο) αναβαθμίζει σημαντικά τις δυνατότητες επιτήρησης στο Αιγαίο. Και η Κίνα το αντέγραψε και το παρουσίασε.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο κινεζικός Όμιλος Βιομηχανίας Αεροσκαφών AVIC Chengdu παρουσίασε επίσημα ένα νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL), γνωστό ως Yunying. Η πλατφόρμα, η οποία διαθέτει μηχανισμό απογείωσης και προσγείωσης με ουρά και σχεδιασμό ανεμιστήρα με αγωγούς, φαίνεται οπτικά παρόμοια με το σύστημα V-BAT που αναπτύχθηκε από την αμερικανική Shield AI.

Το UAV Yunying σχεδιάστηκε για «εύκολη κάθετη απογείωση και προσγείωση». Αυτή η δυνατότητα επιτυγχάνεται μέσω ειδικής διάταξης ατράκτου και αλγορίθμων ελέγχου πτήσης. Ο κατασκευαστής δηλώνει ότι το drone χρειάζεται μόνο μια περιοχή 3×3 μέτρων για απογείωση και προσγείωση.

Το κινεζικό UAV περιγράφεται ως πλατφόρμα VTOL (Κάθετης Απογείωσης και Προσγείωσης) με διαμόρφωση έλικος με αγωγούς, τοποθετημένη στην ουρά. Αυτός ο σχεδιασμός συνδυάζει την ικανότητα κάθετης απογείωσης με την υψηλότερη απόδοση πλεύσης που χαρακτηρίζει τα αεροσκάφη σταθερών πτερύγων. Η πλατφόρμα μπορεί να μεταβεί σε εμπρόσθια πτήση μετά την κάθετη απογείωση και να λειτουργήσει σε υψηλότερες ταχύτητες σε σύγκριση με τα UAV πολλαπλών ρότορων.

Η συνολική διαμόρφωση, ιδιαίτερα η αρχιτεκτονική απογείωσης και προσγείωσης που είναι τοποθετημένη στην ουρά και το σύστημα πρόωσης με αεραγωγούς, παρουσιάζει ομοιότητες με τις αρχές σχεδιασμού που παρατηρούνται στα UAV αναγνώρισης VTOL της αμερικανικής πλατφόρμας V-BAT, η οποία μπορεί να επιχειρεί από πλοία και περιορισμένους χώρους χωρίς διαδρόμους ή υποδομή εκτόξευσης .

Ένα σύστημα που διαθέτει και ο Ελληνικός Στρατός

Μένει βεβαίως να αποδειχθεί εάν η κινεζική αντιγραφή, πέραν της ομοιότητας, έχει και και τα αυξημένα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα του V-BAT, το οποίο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικό σε περιβάλλοντα με έντονες παρεμβολές (GPS jamming).

Στην Ουκρανία, το V-BAT κατάφερε να πετάξει σε περιοχές όπου άλλα drones “τυφλώνονταν”, χάρη στην ικανότητά του να πλοηγείται μέσω τεχνητής νοημοσύνης (AI) και οπτικών αισθητήρων, χωρίς να βασίζεται αποκλειστικά στο σήμα GPS.

Όπως εξηγούσε ειδικός στο enikos.gr, τα drones πλέον δεν είναι τα σκάφη που κάνουν τη διαφορά αλλά το λογισμικό που χρησιμοποιούν και κατά πόσο έχουν ενσωματώσει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης – ΑΙ. Το V-BAT χρησιμοποιεί το λογισμικό Hivemind, το οποίο του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να παρακολουθεί στόχους αυτόματα (πλοία, οχήματα, κινήσεις προσωπικού) αλλά και να επιχειρεί ως “σμήνος” (swarm), όπου ένας χειριστής μπορεί να ελέγχει πολλά drones ταυτόχρονα που συνεργάζονται μεταξύ τους.

Επειδή το V-BAT είναι “αόρατο” (χαμηλό ίχνος ραντάρ και θορύβου) και μπορεί να παραμείνει πάνω από μια περιοχή για 12 ώρες, προσφέρει συνεχή εικόνα στα επιτελεία. Σε συνδυασμό με τα μεγαλύτερα drones (όπως τα Heron ή τα Patroller), δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας που καλύπτει από τον Έβρο μέχρι το νοτιότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK