Η επίσκεψη της Αντιπροσωπείας της House Armed Services Committee στο ΓΕΕΘΑ και το «ξεκλείδωμα» εξοπλιστικών

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Μία σημαντική επίσκεψη Αντιπροσωπείας της House Armed Services Committee (HASC) του Κογκρέσου των ΗΠΑ στο ΓΕΕΘΑ με φόντο το «ξεκλείδωμα» πολλών αμερικανικών οπλικών συστημάτων από το απόθεμα των ενόπλων δυνάμεων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Χθες, το μεσημέρι της Τρίτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε Αντιπροσωπεία μελών της House Armed Services Committee (HASC) του Κογκρέσου των ΗΠΑ στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στην Χώρα μας, η οποία συνοδευόταν από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Γιώργο Τσούνη.

Η Αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον Πρόεδρο της HASC Γερουσιαστή κ. Adam Smith ως επικεφαλής, καθώς και τα μέλη του Κογκρέσου κ. Doug Lamborn, κ. Jim Cooper, κ. Ed Perlmutter, κ. Steven Palazzo κ. Veronica Escobar και κ. Mike Johnson.

ΓΕΕΘΑ

Όπως έγινε γνωστό από σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός καλωσόρισε την HASC, τονίζοντας την σπουδαιότητα της διαρκούς και δυναμικής ανάπτυξης της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ. Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ως προς την αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας του ευρωατλαντικού χώρου αλλά και ευρύτερα, τονίζοντας ότι η Χώρα μας ήταν από τις πρώτες που την συνέδραμαν με την διάθεση ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα και στην τήρηση των αρχών καλής γειτονίας και συνεισφέρει με τις Ένοπλες Δυνάμεις της στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής, με την γενικότερη ενεργή και έμπρακτη συμμετοχή της στις δράσεις και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και με την συμμετοχή της σε διμερή και πολυμερή εταιρικά σχήματα σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με Χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

ΓΕΕΘΑ

Επιπλέον, τόνισε ότι η Χώρα μας συνιστά αξιόπιστο Σύμμαχο που προάγει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και συνεισφέρει στην αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ με την διαρκή εκτέλεση και συμμετοχή της σε πολυάριθμες δραστηριότητες επιχειρησιακής συνεκπαίδευσης, καθώς και με την συνεχή αναβάθμιση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων με στοχευμένα εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ειδικά ως προς τα στοχευμένα εξοπλιστικά προγράμματα έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην διαλειτουργικότητα που επιτυγχάνεται μεταξύ ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ από την χρήση ίδιων οπλικών συστημάτων και την ενίσχυση των κοινών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή. Μία συζήτηση που έδειξε προς την κατεύθυνση “ξεκλειδώματος” διαφόρων οπλικών συστημάτων που ενδιαφέρουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Η κουβέντα στράφηκε και στην επικείμενη υπογραφή της παραγγελίας των F-35 για την Ελλάδα αλλά και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper.

ΓΕΕΘΑ

Επίσης, o Στρατηγός Φλώρος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Στρατιωτική Συνεργασία μεταξύ των 2 Χωρών που εμβαθύνεται συνεχώς μεταξύ άλλων και με τις διαδοχικές επικαιροποιήσεις της Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA), επισημαίνοντας την στρατηγική σημασία και αξία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης σε ότι αφορά στην παροχή σημαντικών διευκολύνσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις τόσο των ΗΠΑ όσο και άλλων Συμμάχων.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Αντιπροσωπείας του Κογκρέσου, ο Διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής-Πολιτικής-Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Υποναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ παρουσίασε θέματα της αρμοδιότητάς του για τα οποία η αμερικανική αντιπροσωπεία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ