Η δήλωση του Τζέφρι Πάιατ για τον ΣΥΡΙΖΑ και η αντίδραση της ΝΔ

Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τζέφρι Πάιτ σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνοαμερικανική συμφωνία.

“Οι Έλληνες γνωρίζουν τη διγλωσσία και τα ψέματα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και ξέρουν ότι αυτά που λέει δημόσια δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που συζητάει πίσω από τις κλειστές πόρτες”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Αμερικανός πρέσβης σε συνέντευξή του για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

“Η πενταετής συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή εξαπέλυσε μύδρους μιλώντας για “σοβαρότατες παραχωρήσεις” και για συμφωνία “που δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία”” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: “Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Πάιατ σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” δηλώνει έκπληκτος από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι “οι τέσσερις τοποθεσίες που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ” και ότι “οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί από όσα συζητούνταν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ””.

Και καταλήγει η ανακοίνωση: “Θα διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που αναφέρει στη συνέντευξή του ο πρέσβης των ΗΠΑ; Αναμένουμε με ενδιαφέρον. Οι Έλληνες γνωρίζουν τη διγλωσσία και τα ψέματα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και ξέρουν ότι αυτά που λέει δημόσια δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που συζητάει πίσω από τις κλειστές πόρτες”.

Τι δήλωσε ο Πάιατ για τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν στο μέλλον να δημιουργήσουν βάσεις στα ελληνικά νησιά, είπε ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.

Ο κ. Πάιατ δήλωσε επίσης έκπληκτος από την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνοαμερικανική συμφωνία, λέγοντας πώς οι συζητήσεις ξεκίνησαν στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

“Μένω έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και το Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα είναι δημοκρατία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δημοκρατία.

Και ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να αντιτίθεται. Αλλά γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Τσίπρα, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, θυμάστε, ήταν στην προεδρία του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ το 2018, και άλλων στο κόμμα, ότι κατανοούν τη σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση.

Και θα ήθελα να τονίσω στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί. Είναι όροι που ευθυγραμμίζουν τη συμφωνία με αυτές με άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ” είπε ο Τζέφρι Πάιατ.

Για τις αμερικανικές βάσεις

Ερωτηθείς για την αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν η Ελλάδα και οι ΗΠΑ και για το αν υπάρχουν σκέψεις για νέες βάσεις στη χώρα μας, είπε:

“Ήταν μια πολύ σημαντική εβδομάδα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, μια πολύ επιτυχημένη εβδομάδα, και θέλω να μιλήσω για τη συμφωνία αλλά θα έριχνα επίσης τους προβολείς σε όλα όσα κάναμε με τον στρατηγικό διάλογο, επειδή αντικατοπτρίζει πραγματικά την εξαιρετική πρόοδο που έχουμε κάνει στη σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια.

Σχετικά με τη συμφωνία, έχω μάλιστα εδώ ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο. Αυτό είναι το δικό μου αντίγραφο του εγγράφου που υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν και ο κ. Δένδιας. Είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα και για τις δύο κυβερνήσεις. Είπα ότι είναι περισσότερο εξελικτικό παρά επαναστατικό”.

“Χτίζει επάνω σε όσα συμφωνήσαμε το 2019, αλλά αντανακλά επίσης, το σημαντικότερο, μια επιβεβαίωση και από τις δύο πλευρές στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της αμυντικής μας σχέσης. Προσθέτει πρόσθετες διευκολύνσεις και στην ουσία ευθυγραμμίζει την ελληνοαμερικανική συμφωνία με τις συμφωνίες μας με τους στενότερους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Ρωτήσατε, πώς η συμφωνία ενισχύει την ασφάλεια της Ελλάδας.

Ενισχύει την ασφάλεια της Ελλάδας επιβεβαιώνοντας και εμβαθύνοντας τη δέσμευση που έχουμε μεταξύ μας, βάσει του άρθρου 5 και την πρόθεσή μας ως συμμάχων του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον. Επίσης, νομίζω, παρέχει μια πολύ σημαντική διαβεβαίωση στους Έλληνες. Αλλά και στους σύμμαχους του ΝΑΤΟ σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στη συμμαχία μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παρουσία μας εδώ στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ” σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ