Η απάντηση της Μενδώνη στον Realfm 97,8 μετά τις αντιδράσεις Δούκα για την τροπολογία σχετικά με την εταιρεία «Ανάπλαση Α.Ε.»

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα στον Realfm 97,8 σχετικά με τις αντιδράσεις που προέκυψαν σχετικά με την τροπολογία για τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Ανάπλαση Α.Ε.»

«Η εταιρεία δεν ήταν του δήμου. Να διευκρινίσω ότι η Ανάπλαση ΑΕ δεν ήταν δημοτική εταιρεία, τα προηγούμενα χρόνια – την δεκαετία του 90- υπήρχε η εταιρεία ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας που ήταν μια εταιρεία του δημοσίου με κύριους εταίρους το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Περιβάλλοντος την εποχή εκείνη. Έγιναν τα έργα, η εταιρεία αυτή κλείνει και το 2018 συστήνεται μια νέα εταιρεία του δημοσίου με εταίρους τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Δημοσίων Έργων και Εσωτερικών προκειμένου να εξυπηρετήσει ανάλογα έργα με αυτά της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων στην Αθήνα. Στη συνέχεια γίνεται μια αλλαγή το 2020, όπου της δημόσιας αυτής εταιρείας προεδρεύει ο δήμαρχος Αθηναίων και ο Διευθύνων σύμβουλος ορίζεται επίσης από τον δήμαρχο. Σήμερα η κυβέρνηση έρχεται να πει ότι είμαστε σε άλλο περιβάλλον προτεραιοτήτων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Οι αναπλάσεις είναι αναγκαίες για πολλές πόλεις ανά την επικράτεια. Είναι πολλές οι περιπτώσεις. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι διευρύνει το πλαίσιο της εταιρείας» περιέγραψε η κ. Μενδώνη.

«Η εταιρεία πλέον δεν αφορά την Αθήνα, αλλά το σύνολο της επικράτειας. Μπορεί να αφορά οποιαδήποτε πόλη. Η εταιρεία αυτή δηλαδή με τα 4 υπουργεία μετόχους μπορεί να κάνει έργα σε οποιαδήποτε πόλη της χώρας που θέλουμε να αναδείξουμε την πολιτιστική της φυσιογνωμία» πρόσθεσε.

«Δεν το ανακαλύψαμε εξαιτίας του Δούκα και του Μπακογιάννη. Είναι δημόσια εταιρεία, ο νέος νόμος επιβάλλει την επιλογή των διοικήσεων – και σωστά – με αντικειμενικά κριτήρια και αδιάβλητες διαδικασίες ώστε σε κάθε δημόσιο φορέα να είναι οι καλύτεροι, ακριβώς για τον λόγο αυτόν ανεξαρτήτως ποιος είναι εδώ, ποιος είναι εκεί, αν είναι η Μενδώνη, αν είναι ο Μπακογιάννης ή ο Δούκας, η διαδικασία των διοικήσεων των δημοσίων φορέων θα γίνεται με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο κυρώθηκε από την Βουλή, έναν μήνα πριν. Επομένως, ούτε χέρια αλλάζει, ούτε σκανδαλώδης είναι η τροπολογία» σημείωσε.

«Όποιος κι αν ήταν δήμαρχος δεν θα μπορούσε να διοικεί την εταιρεία του δημοσίου, ο ίδιος ή κάποιος της αρεσκείας του. Ούτε του υπουργού ούτε κανενός. Μπαίνουμε πλέον σε μια αξιολόγηση αντικειμενικών διοικήσεων μέσω ΑΣΕΠ. Αυτό είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο. Τα πεπραγμένα του οποιουδήποτε μπορούν προφανώς να ελεγχθούν είτε με το Α ή το Β θεσμικό πλαίσιο» επεσήμανε η κ. Μενδώνη.

Ακούστε το ηχητικό:

Έντονες αντιδράσεις Χάρη Δούκα για τροπολογία για την εταιρεία του Δήμου Αθηναίων «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.»

Την έντονη αντίδραση του Χάρη Δούκα έχει προκαλέσει τροπολογία, με την οποία ορίζεται εκ νέου η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» και σε αυτό δεν υπάρχει ο δήμαρχος ή στέλεχος του Δήμου. Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, σε δήλωσή του, κάνει λόγο για «εκδικητική στάση της κυβέρνησης» αλλά και για προσπάθεια να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος της νέας δημοτικής αρχής και καλεί τον πρωθυπουργό να αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία.

«Η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει. Η εταιρεία του Δήμου Αθηναίων “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, που έτρεξε τον “μεγάλο περίπατο” της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα… έργα, αλλάζει χέρια “νύχτα”. Περνάει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση» αναφέρει, αρχικά, στη δήλωσή του ο κ. Δούκας και στη συνέχεια εξηγεί: «Μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως πρόεδρό της τον εκάστοτε δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο Δ.Σ. (3 εκ των οποίων από την παράταξή του), ενώ ο δήμαρχος υποδεικνύει και τον διευθύνοντα σύμβουλο. Με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πετάει έξω από το Δ.Σ. τόσο τον δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του Δ.Σ., όσο και τα μέλη του Δ.Σ. που προέρχονται από τον δήμο. Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Όπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή. Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας που δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της κυβέρνησης. Είναι προφανές επίσης πως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της». Και ο κ. Δούκας καταλήγει: «Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη αυτή τροπολογία».

Ηλιόπουλος: Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία που πετά τη δημοτική Αρχή της Αθήνας εκτός της Ανάπλασης ΑΕ

«Μεθοδολογία “νύχτας” από την κυβέρνηση. Πετάνε ουσιαστικά τη δημοτική Αρχή της Αθήνας εκτός της “Ανάπλασης Α.Ε”, μία πράξη που περισσότερο μοιάζει με αντίποινα για το εκλογικό αποτέλεσμα», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος σε ανάρτησή του στο «X».

Ο βουλευτής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς τονίζει ότι «αυτή η τροπολογία που έρχεται στο νομοσχέδιο-σκούπα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ