Η αιχμηρή επιστολή της ΕΙΝΑΠ για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου

Η ΕΙΝΑΠ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό με αφορμή δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου. Ζητεί μάλιστα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει αμέσως θέση και να καταδικάσει αυτές τις απαράδεκτες όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρει, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη απέναντι στους ασθενείς και απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

“Πολλές φορές έχουμε κάνει κι αναλυτική παρουσίαση ανά Υγειονομική Περιφέρεια, πόσες κλίνες Μ.Ε.Θ. έχουν προστεθεί στο Σύστημα σε σχέση με το 2019. Επίσης, πολλές φορές έχουμε πει και πόσος κόσμος από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει προστεθεί στο Σύστημα. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι κάθε κλίνη Εντατικής Θεραπείας, που προστίθεται στο Σύστημα λειτουργεί με βάση τα πρωτόκολλα, τις τεχνικές προδιαγραφές που αποφασίζουν και εγκρίνουν κάθε φορά οι αρμόδιοι. Από εκεί και ύστερα, υπάρχει ένα ζήτημα πίεσης του Ε.Σ.Υ.. Αυτή η πίεση αντανακλά παντού. Η απόφαση για το ποιος και πότε διασωληνώνεται παίρνεται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια από τους ανθρώπους που έχουν τη γνώση και την ευθύνη να την πάρουν. Όταν κάποιος διασωληνώνεται γίνεται αμέσως προσπάθεια εύρεσης Μ.Ε.Θ. είτε στο νοσοκομείο που πηγαίνει είτε σε άλλο διαθέσιμο. Για να μεταφερθεί θα πρέπει, επίσης, να είναι εφικτή και ασφαλής η δυνατότητα της μεταφοράς του κι αυτό αποφασίζεται από τους αρμόδιους επιστήμονες.

Είναι πραγματικότητα ότι πολλές φορές και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες υπήρχαν αναμονές σε Μ.Ε.Θ.. Υπάρχουν στοιχεία για 30, 70 και 80 αναμονές ανά ημέρα κατά τους αντίστοιχους χειμωνιάτικους μήνες τα προηγούμενα χρόνια, όταν δεν είχαμε πανδημία. Είμαστε σε ένα καθεστώς πίεσης. Κάθε διαθέσιμη Μ.Ε.Θ. δίνεται σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Όσο κάποιος συμπολίτης μας είναι διασωληνωμένος εκτός Μ.Ε.Θ. φροντίζουμε έτσι ώστε οι συνθήκες να είναι αυτές που πρέπει, αυτές που χρειάζεται, για να λειτουργεί η διασωλήνωση με τρόπο αποτελεσματικό και προστατευτικό της υγείας και της ζωής του” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στην καθιερωμένη ενημέρωση.

νοσοκομεία

Η επιστολή της ΕΙΝΑΠ

“Με άλλα λόγια ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος: Υπονόησε πως δήθεν είναι νοσοκομειακοί γιατροί ΚΑΙ ΟΧΙ υπουργοί και διορισμένοι από την κυβέρνηση διοικητές νοσοκομείων – ΥΠΕ αυτοί που διατάζουν να ονομάζονται δήθεν «ΜΕΘ» πρόχειρες πτέρυγες χωρίς προδιαγραφές, ενώ ξέρει πολύ καλά πως οι νοσοκομειακοί γιατροί τόσο σε επίπεδο κάθε νοσοκομείου αλλά και μέσω της ΕΙΝΑΠ, των άλλων Ενώσεων και της ΟΕΝΓΕ έχουν κάθετα αντιδράσει σε κάθε τέτοια ανευθυνότητα των κυβερνητικών αρμοδίων.

Υπονόησε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΗ για το ποιος ασθενής διασωληνώνεται ενώ ξέρει πολύ καλά πως οι γιατροί διασωληνώνουν αποκλειστικά με ιατρικά κριτήρια κάθε ασθενή (πλην εξαιρετικών περιπτώσεων) που χρειάζεται να αεριστεί μηχανικά (π.χ. στις περιπτώσεις βαριάς COVID πνευμονίας κάθε ασθενή που ΔΕΝ μπορεί να οξυγονωθεί επαρκώς ούτε με συσκευή high flow ούτε με μάσκα θετικής πίεσης) και πως μόλις κάποιος ασθενής διασωληνωθεί αρχίζει να αερίζεται μηχανικά με πρόχειρο αναπνευστήρα και ΑΜΕΣΩΣ καταχωρείται και καταγράφεται το αίτημα για εισαγωγή του σε ΜΕΘ στην επίσημη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ – υπουργείου Υγείας” αναφέρει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά.

“Υπονόησε πως και για την καθυστέρηση εισαγωγής σε ΜΕΘ των ασθενών αυτών πάλι ευθύνονται οι νοσοκομειακοί γιατροί γιατί δήθεν κρίνουν πως μεγάλο μέρος των ασθενών «δεν μπορούν να μεταφερθούν».

Εκτός από την προφανή άθλια προσπάθεια μεταφόρτωσης στους νοσοκομειακούς γιατρούς των σοβαρότατων κυβερνητικών ευθυνών για τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ, μια αθλιότητα που είχε επαναληφθεί και το εξάμηνο Νοέμβριος 2020 – Απρίλιος 2021, ο κύριος Οικονόμου σήμερα προχώρησε ακόμα ένα βήμα πιο πέρα : εμμέσως πλην σαφώς «δίνει αέρα» σε διάφορες οργανωμένες ομάδες ανορθολογιστών – αντιεμβολιαστών – «αντιδιασωληνωτών» ακροδεξιάς προέλευσης που συχνά εισβάλλουν σε νοσοκομεία προπηλακίζοντας γιατρούς με την αντίληψη πως δήθεν «η διασωλήνωση είναι που σκοτώνει και όχι ο ιός».

Καλούμε τον πρωθυπουργό κύριο Μητσοτάκη να πάρει αμέσως θέση και να καταδικάσει αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη απέναντι στους ασθενείς και απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς”, προσθέτει η ΕΙΝΑΠ στην επιστολή της.

Γιάννης Οικονόμου

H απάντηση του Γιάννη Οικονόμου

Στην Επιστολή του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ απάντησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

“Αυτό το οποίο είπα χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είναι ότι «η απόφαση για το ποιος και πότε διασωληνώνεται είναι μία απόφαση, που παίρνεται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια από τους ανθρώπους που έχουν τη γνώση και την ευθύνη να την πάρουν».

Αυτό προφανώς δεν μεταθέτει ευθύνες σε κανέναν, αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα με βάση τις δυνατότητες του συστήματος. Άλλωστε οι ίδιοι οι υγειονομικοί, που βρίσκονται από την αρχή της πανδημίας στην πρώτη γραμμή της μάχης, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την προσθήκη στο σύστημα εκατοντάδων νέων ΜΕΘ σε πολύ σύντομο χρόνο. Γνωρίζουν, επίσης, την πίεση που υφίστανται ακόμη και τα πιο ισχυρά συστήματα υγείας στον κόσμο, καθώς και το ότι πριν από την πανδημία υπήρχε λίστα αναμονής για ΜΕΘ” τονίζει ο κ. Οικονόμου και καταλήγει:

“Το τελευταίο πράγμα που θα έκανα κι εγώ και η Κυβέρνηση θα ήταν να αντιδικήσουμε με εκείνους που δίνουν καθημερινά τη μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να τους εξοπλίσουμε όσο μπορούμε καλύτερα για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο”.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.