Εμβόλιο: Γαλλικό μοντέλο στους άνω των 65 ετών για την τρίτη δόση; – Τι απάντησε ο Οικονόμου

Για το εάν εξετάζεται να εφαρμοστεί το «γαλλικό  μοντέλο» για την τρίτη δόση του εμβολίου στους άνω των 65 ετών, μίλησε μεταξύ άλλων ο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικoνόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν εξετάζει η κυβέρνηση να εφαρμόσει το γαλλικό μοντέλο, δηλαδή αποκλεισμό πολιτών ηλικίας άνω των 65 από τους κλειστούς χώρους εάν δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου είπε τα εξής:

“Έχουμε μια βασική φιλοσοφία υγειονομικών μέτρων, από την οποία δεν πρόκειται να γίνουν βασικές παρεκκλίσεις. Κορυφαίες προτεραιότητες αυτής της φιλοσοφίας είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και για την πρώτη και για την τρίτη δόση. Η τρίτη δόση είναι εξαιρετικά σημαντική για όλους όσοι έχουμε εμβολιαστεί με τις προηγούμενες δόσεις. Ό,τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να έχουν την προστασία απέναντι στον κορονοϊό όντες εμβολιασμένοι όπως πρέπει, δηλαδή εμβολιασμένοι και με την τρίτη δόση μετά την παρέλευση ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, όπως οι ειδικοί μας καθορίζουν, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει, παρακολουθώντας και τους αριθμούς αύξησης των εμβολιασμών.
Από εκεί και πέρα επειδή ακούω συχνά τη συζήτηση για μέτρα, για ιδέες, για πράγματα που συζητούνται στο δημόσιο διάλογο, έχω να σας πω ότι υπάρχει μια βασική φιλοσοφία.
Ποια είναι αυτή η βασική φιλοσοφία;  Εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, μεγάλη προσπάθεια να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη και συνεχή προσπάθεια για τη στήριξη του  εθνικού συστήματος υγείας. Από αυτή τη βασική φιλοσοφία δεν θα υπάρξουν παρεκκλίσεις. Σημειακές βελτιώσεις ενδεχομένως θα υπάρξουν αλλά δεν θα παρεκκλίνουν από την ουσία αυτών που έχουμε εξαγγείλει και που προσπαθούμε να πετύχουμε “.
Στην ερώτηση  πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα  εμβολιασμού στους  πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών και τι κυρώσεις θα προβλέπονται σε περίπτωση που αρνούνται να κάνουν την τρίτη δόση  ξεκαθάρισε ότι  “η κυβέρνηση δεν συζητάει κανενός είδους υποχρεωτικότητα και κανενός είδους κυρώσεις. Εκείνο που είναι ένα ζητούμενο όχι μόνο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι αν το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα συνδέεται και με την τρίτη δόση. Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν εξελίξεις  ως προς την κατεύθυνση αυτή. Εκείνο που έχει σημασία  είναι να τονίζουμε  ότι ετούτη την ώρα  για να είναι κανείς πλήρως εμβολιασμένος  θα πρέπει να έχει κάνει και την τρίτη δόση  εμβολίου”.

Γιάννης Οικονόμου -τρίτη δόση

 

 

 

Ποιες “σημειακές” αλλαγές συζητάει για μέτρα  η κυβέρνηση 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ρωτήθηκε επίσης ποιες σημειακές αλλαγές συζητάει για τα μέτρα η κυβέρνηση.
“Δεν συζητάμε περιορισμό ελευθεριών  για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Δεν συζητάμε κανενός είδος  lockdown, έχουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας σε χώρους που προβλέπεται  η παρουσία τους. Δίνουμε έμφαση στον εμβολιασμό  και με την τρίτη δόση εμβολίου. Από εκεί και πέρα εξετάζουμε πράγματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή  αλλά αυτό δεν σημαίνει επιπλέον περιορισμούς. Δεν είναι αυτήν την ώρα  πάνω στο τραπέζι”, απάντησε.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: Νέες διευκρινίσεις για το δημόσιο

Όσον αφορά στη δήλωση Βορίδη ότι  η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού παραμένει στο τραπέζι για ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι η   υποχρεωτικότητα δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης.

“Συνεχίζουμε τη φιλοσοφία  των μέτρων που έχουμε ανακοινώσει….. με έμφαση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και εκτεταμένους ελέγχους  για την τήρησή τους. Προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης και της πρώτης και της τρίτης δόσης και συνεχή προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ με κόσμο και με κλίνες.  Μπαίνουν και τα μονοκλωνικά στο παιχνίδι των γιατρών μέσα στην εβδομάδα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ