Γλυπτά του Παρθενώνα: Η μυστική συνάντηση Γεραπετρίτη – Όσμπορν και η σημασία της για την στάση Σούνακ

Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, λίγες ώρες μόλις ώρες από την βόμβα για την ματαίωση της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του δεν στάθηκε ικανή για να αποτρέψει την κρίση που προκάλεσε η Ντάουνινγκ Στρητ, στις ελληνοβρετανικές σχέσεις.

Μια κρίση με την οποία ακόμα ασχολούνται τα βρετανικά ΜΜΕ, κυρίως μετά την εμφάνιση του Βασιλιά Καρόλου με γραβάτα που είχε την ελληνική σημαία. Μια εμφάνιση που για όλους ήταν ένα σιωπηλό, αλλά ηχηρότατο μήνυμα προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίκι Σούνακ.

Την ώρα που τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Τζορτζ Όσμπορν και ο Γιώργος Γεραπετρίτης έγραφαν, αθόρυβα, ένα ακόμα κεφάλαιο στις πολυδαίδαλες διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου συναντήθηκαν μυστικά λίγες ώρες πριν σκάσει η βόμβα της ακύρωσης του προγραμματισμένου ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Ρίσι Σούνακ.

Οι επαφές του Τζορτζ Όσμπορν με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ο βρετανικός νόμος που δεν επιτρέπει επιστροφή των Γλυπτών σε μόνιμη βάση, θα παραμείνει σε ισχύ.

Κι όσο οι συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα συνεχίζονται πίσω από κλειστές πόρτες, τόσο πιστοποιείται ότι οι ενέργειες Σούνακ, εκτός από διπλωματική απρέπεια, συνιστούν κι ένα μεγάλο πολιτικό αυτογκόλ για τον ίδιο.

Το παρασκήνιο

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Όσμπορν συζητήσαν σε θερμό κλίμα, κάνοντας επισκόπηση της προόδου που έχει σημειωθεί μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα και διαπιστώνοντας πως έχουν επιλυθεί αρκετά ζητήματα, ωστόσο παραμένουν ορισμένα αγκάθια.
Από την πλευρά του Όσμπορν προτείνει στους Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη να στείλει το Βρετανικό Μουσείο το 1/3 ή το 50% των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στη Βρετανία για ορισμένο χρονικό διάστημα, 10 με 15 χρόνια, με αντάλλαγμα τον προσωρινό δανεισμό άλλων ελληνικών θησαυρών.

Η Ελλάδα με τη σειρά της επιμένει στην πάγια θέση της, διεκδικώντας την οριστική επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του κρυφές δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν ότι η πλειονότητα των Ελλήνων δεν θα δεχόταν μερική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το ηχηρό μήνυμα του Καρόλου

Και όλα αυτά, ενώ ηχεί ακόμα το σιωπηρό, χωρίς ούτε μια λέξη μήνυμα , που έστειλε ο Βασιλιάς Κάρολος (φορώντας την γραβάτα με ελληνικές σημαίες) στον Ρίσι Σούνακ για το unfair σε βάρος του Έλληνα πρωθυπουργού. Με αυτό μήνυμα εξακολουθούν να ασχολούνται τα βρετανικά ΜΜΕ.

Με την επιλογή του να φορέσει γαλανόλευκη γραβάτα στο Ντουμπάι, ο Βασιλιάς Κάρολος τα είπε όλα… χωρίς να πει τίποτα. «Αμφίεση – δήλωση;», αναρωτιέται ο Guardian, γράφοντας πως «η ελληνική σημαία στη γραβάτα του Βασιλιά τροφοδοτεί την κόντρα για τα μάρμαρα».

«O Βασιλιάς προκάλεσε ανασήκωμα φρυδιών, φορώντας μία γραβάτα στολισμένη με ελληνικές σημαίες στη Σύνοδο για το Κλίμα στο Ντουμπάι, μετά τη διαμάχη αυτής της εβδομάδας για τα “Ελγίνεια Μάρμαρα”», γράφουν οι TIMES και αναρωτιούνται εάν είναι οι οικογενειακοί δεσμοί που κρύβονται πίσω από αυτήν την επιλογή.

«Ο Βασιλιάς “σηκώνει” τη διαμάχη με την Ελλάδα για τα “Ελγίνεια Μάρμαρα”;», γράφει η Daily Express, ενώ ο Independent, επικαλούμενος επίσημες πηγές από το Παλάτι, αναφέρει πως «η γραβάτα του Καρόλου, με σχέδια της ελληνικής σημαίας, δεν είχε να κάνει με τη φιλονικία του Ρίσι Σούνακ με την Αθήνα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ