Στο Πεντάγωνο η πρέσβης της Αυστραλίας – Τι συζήτησε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Την Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα Alison Duncan υποδέχθηκε στο Πεντάγωνο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες. Τι συζήτησαν και πώς Ελλάδα και Αυστραλία θα προχωρήσουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σε διάστημα μόλις 12 ημερών η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα Alison Duncan συναντήθηκε για δεύτερη φορά με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Η προηγούμενη ήταν στις 20 Νοεμβρίου στην εκδήλωση για την επέτειο 20 χρόνων λειτουργίας της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ).

Όπως έγινε γνωστό από το δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ, στο γραφείο του Στρατηγού Φλώρου συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, καθώς και στις εστίες αστάθειας στην Συρία, στην Λιβύη, στον Λίβανο, στο Βόρειο Κόσοβο και στην περιοχή του Σαχέλ, με τις συνεπαγόμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Πρέσβης Αυστραλίας στο Πεντάγωνο

Επιπλέον συζητήθηκε η διαχρονική συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα ανταλλαγής τεχνογνωσίας, όπως επίσης και η συμμετοχή στελεχών των ΕΔ της Αυστραλίας σε εκπαιδεύσεις που διεξάγονται από συμμαχικές δομές που λειτουργούν στην χώρα μας, ενώ αναφέρθηκαν και στην φιλοξενία παιδιών και συνοδών Ομοσπονδιών – Ενώσεων της Ελληνικής ομογένειας σε υποδομές των ΕΔ, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών επισκέψεων στην χώρα μας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην ραγδαία μεταβολή του περιβάλλοντος ασφάλειας μετά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας την συνεισφορά της χώρας μας με ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια σε αυτήν, επισημαίνοντας την αστάθεια και τους κινδύνους που επιφέρουν οι πάσης φύσεως κι από όπου κι αν προέρχονται αναθεωρητισμοί.

Τόνισε επίσης την συμβολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στην ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, δίνοντας έμφαση στην στενή στρατιωτική σχέση με τις περισσότερες Αραβικές χώρες και το Ισραήλ, καθώς και με την Γαλλία και τις Η.Π.Α.

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις στο Ισραήλ. Στην βάση αυτή, υπογράμμισε την θετική ανταπόκριση της Χώρας μας στα αιτήματα πολλών Χωρών, μεταξύ των οποίων και η Αυστραλία, για φιλοξενία αεροπορικών μέσων και προσωπικού με σκοπό την συνδρομή σε επιχειρήσεις εκκένωσης υπηκόων τους από την Μέση Ανατολή.

Πρέσβης Αυστραλίας στο Πεντάγωνο

Σε διμερές επίπεδο, αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς της Ελλάδας με την Αυστραλία για την ενίσχυση των οποίων η Ελληνική διασπορά έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο πέρασμα των δεκαετιών, και επισήμανε τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των δύο λαών, που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και το ίδιο όραμα για την ειρήνη και ασφάλεια σε όλο τον κόσμο, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τους κανόνες καλής γειτονίας.

Κλείνοντας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην προοπτική ενίσχυσης των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών παρά την μεγάλη μεταξύ τους γεωγραφική τους απόσταση, με την από κοινού διεξαγωγή συνεκπαιδεύσεων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ