Γιατί βρίσκεται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στον Έβρο – Η φωτιά απείλησε αποθήκη πυρομαχικών στην Ροδόπη

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ  Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, δεν βρέθηκε στον Έβρο για να αναλάβει τον ρόλο της πολιτικής προστασίας, αλλά για να δώσει λύσεις και να βρίσκεται κοντά στα σημεία ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων.

του Χρήστου Μαζανίτη

Τη στιγμή που όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και η αστυνομία είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την διάσωση πολιτών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στον Έβρο προκειμένου να συντονίσει επιτόπου και να ενισχύσει τα περίπολα σε όλες τις ευαίσθητες περιοχές καθώς και στα σύνορα.  Επιπλέον, έλεγξε από κοντά την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν ληφθεί από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Σε δυο περιπτώσεις, όπως πρώτο μετέδωσε το enikos.gr, στις αποθήκες πυρομαχικών Άβαντα και Παλαγία η πυρκαγιά εισέβαλε έρπουσα, αλλά δεν απείλησε. Οι αντιπυρικές ζώνες λειτούργησαν και τα στελέχη των εγκαταστάσεων έπραξαν στο ακέραιο αυτά για τα οποία έχουν εκπαιδευτεί για ανάλογες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr στην περιοχή Σάπες Ροδόπης η πυρκαγιά απείλησε υπέργεια αποθήκη πυρομαχικών.  Με εντολή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν με ταχείς διαδικασίες σε σιλό.  Επιπρόσθετα, κατόπιν εντολών του Στρατηγού Φλώρου βρίσκονται σε ισχύ τα παρακάτω μέτρα:

● Το σύνολο του προσωπικού των Μονάδων που εδρεύουν στον Νομό Έβρου σε επιφυλακή εντός των Στρατοπέδων, για εμπλοκή και αντιμετώπιση της διαμορφούμενης κατάστασης.

● Εκπομπή περιπόλων επιτήρησης στον Νομό Έβρου, μέχρι 5 χιλιόμετρα πέριξ του συνόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

● Εκπομπή επιπλέον περιπόλων επιτήρησης στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, με έμφαση στα ορεινά δρομολόγια.

● Εκπομπή επιπλέον περιπόλων και έλεγχο δρομολογίων στους ορεινούς όγκους του Νομού Έβρου και Νομού Ροδόπης, από προσωπικό της Ε’ Μοίρας Καταδρομών

● Αυξημένη ετοιμότητα Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Μονάδων Υγειονομικού της Περιοχής Ευθύνης του Δ΄ ΣΣ.

● Εκπομπή 50 περιπόλων επιτήρησης σε 3 οκτάωρες βάρδιες (300 άτομα) επιπλέον των προβλεπομένων στην περιοχή Αττικοβοιωτίας.

● Πτήσεις 1 Ε/Π KIOWA στον Έβρο, 1 Ε/Π KIOWA στην περιοχή της Μαγνησίας και Φθιώτιδας, 1 Ε/Π UH-1H στον Νομό Χαλκιδικής και 1 Ε/Π UH-1H στον Νομό Λέσβου

● UAV HERON άνωθεν Νομού Έβρου, για εκτέλεση εναέριας επιτήρησης.

● Το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ τηρούν τις προβλεπόμενες ετοιμότητες με μέγιστο χρόνο ετοιμότητας τις 4 ώρες.

● Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ