Γιάννης Πρωτούλης στον Realfm 97,8: Να δοθούν γενναίες χρηματοδοτήσεις για την ασφάλεια 4 εκατομμυρίων ανθρώπων

Στο κυκλοφοριακό, τα αντιπλημμυρικά έργα και την καθαριότητα αναφέρθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μιλώντας στον RealFm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενος στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ο κ. Πρωτούλης τόνισε ότι «ο Περιφερειάρχης δεν είναι υπουργός Μεταφορών, γιατί ακούω και διάφορες προτάσεις ότι θα λύσουμε με μαγικό ραβδί σε λίγους μήνες το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Έχει να κάνει με το αν υπάρχουν σε αυτή την μεγαλούπολη που ζούμε μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία να είναι ασφαλή, γρήγορα, ποιοτικά και σε επάρκεια». Όπως είπε, «τα λεωφορεία που κυκλοφορούν στην Αττική αυτή τη στιγμή είναι 30 ετών» και συμπλήρωσε ότι «βλέπουμε όλοι ποια είναι η κατάσταση στο μετρό, στον ΗΣΑΠ, σήμερα διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι ότι ο προαστιακός δεν λειτουργεί, σταματάει μέχρι την Κάντζα». «Η Περιφέρεια Αττικής πράγματι έχει αρμοδιότητες, κατά κύριο λόγο στη διαχείριση του συστήματος της κυκλοφορίας, δηλαδή οι κάμερες που υπάρχουν, οι φωτεινοί σηματοδότες που πρέπει να ξέρουμε ότι τα έχει χρυσοπληρώσει ο λαός μας, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων που στην πλειοψηφία τους εγκαταστάθηκαν αυτά τα συστήματα και έπειτα παραδόθηκαν πλήρως σε ιδιωτικές εταιρείες, όπου έκαναν έναν χορό εκατομμυρίων και επί της ουσίας διαχείριση δεν υπάρχει», τόνισε. Έκανε λόγο για ένα σύνθετο θέμα, «στο οποίο βλέπουμε την ακραία ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για αναγκαία τέτοια έργα», ενώ έθιξε και το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, σημειώνοντας ότι «η Περιφέρεια δεν διαθέτει ούτε ένα λεωφορείο, ούτε έναν οδηγό» και πως «είναι στο έλεος των εργολάβων και των εργολαβιών». «Αυτή τη στιγμή στην ανατολική Αττική, 36 δρομολόγια έχουν κριθεί άγονα γιατί δεν πάνε οι εργολάβοι που θέλουν μεγαλύτερο κέρδος», είπε και έκανε λόγο για «τριτοκοσμική κατάσταση» και για την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων.

Ερωτηθείς εάν η Αττική είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μία σφοδρή κακοκαιρία, υπενθύμισε «τις εικόνες, με μία φθινοπωρινή έντονη καταιγίδα στη Βασ. Σοφίας, ανθρώπων να τους παρασέρνουν τα νερά» και τόνισε πως «είμαστε σε μία επικίνδυνη κατάσταση». «Δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης σε αυτή τη μεγαλούπολη, η οποία έχει χάσει επιπλέον και το 33% του δασικού πλούτου στα βουνά της». Έφερε στη συνέχεια ως παράδειγμα το θέμα του Κηφισού, λέγοντας ότι «δεν έχει ελεγχθεί, συντηρηθεί και καθαριστεί εδώ και 20 χρόνια». «Αντί να δίνονται χρήματα για “φρου φρου και αρώματα”, όπως λέμε, πρέπει να δοθούν γενναίες χρηματοδοτήσεις για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια 4 εκατομμυρίων ανθρώπων, η προστασία των περιουσιών, των λαϊκών σπιτιών», πρόσθεσε.

Σχετικά με την καθαριότητα, είπε πως «αυτό το μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου στη Φυλή υπάρχει για 60 χρόνια και με αποφάσεις που ψήφισαν μαζί η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι παρατάξεις τους στο περιφερειακό συμβούλιο θα παραταθεί η διάρκειά του για τα επόμενα 10 χρόνια». Μίλησε και για την ανακύκλωση, λέγοντας ότι «Ποιος θα κάνει ανακύκλωση; Πάλι οι επιχειρηματίες οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν βρει τον μήνα που θρέφει τους 11, παίρνουν εκατομμύρια των εκατομμυρίων και θάβουν τα απορρίμματα, ακόμα και τα ανακυκλώσιμα; Γιατί δεν έχουν κέρδος στην ανακύκλωση. Και το χειρότερο είναι ότι αυτοί οι επιχειρηματίες που έχουν στα χέρια τους την διαχείριση των απορριμμάτων πλέον προσανατολίζονται σε ένα πιο κερδοφόρο γι’ αυτούς τρόπο επεξεργασίας των απορριμμάτων, που είναι η καύση. Δηλαδή θα καίνε τα σκουπίδια, να παράγουν ενέργεια και εμείς θα πληρώνουμε το πανάκριβο ρεύμα». «Αυτό μπορεί να είναι χρυσοφόρο για τους επιχειρηματίες, είναι η πιο καταστροφική μέθοδος για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών», υπογράμμισε ο κ. Πρωτούλης.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ