Γιάννης Μπρατάκος στη Realnews: «Η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι εθνική αναγκαιότητα»

«Χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει σταθερότητα και δυνατότητα λήψης γρήγορων αποφάσεων», ξεκαθαρίζει στη Realnews ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, για το διακύβευμα στις κάλπες της 21ης Μαΐου, «για να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα, αλλά και να χτίσουμε πάνω στα θεμέλια που με κόπο βάλαμε».

Στον ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΑΔΗΜΑ – REALNEWS

Ο Γ. Μπρατάκος αναφέρεται στο κόμμα Κασιδιάρη και αν η ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση αρκεί για να μπλοκάρει την κάθοδό του στις εκλογές. Τονίζει πως «ο νόμος μιλά για ‘‘πραγματικό αρχηγό’’ και στο κόμμα αυτό πραγματικός αρχηγός ήταν και παραμένει ο Κασιδιάρης».

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μιλά ακόμα για τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια και ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Τσίπρας λέει σήμερα τα ίδια που έλεγε από τη θέση της αντιπολίτευσης το 2014, κραυγάζοντας ‘‘κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη’’, υποσχόμενος ‘‘σεισάχθεια’’. Εναν χρόνο αργότερα, από τη θέση του πρωθυπουργού άρχισε να κάνει τα ακριβώς αντίθετα», αναφέρει.

Θα παραδώσετε κατευθείαν τη διερευνητική εντολή αν είστε πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική; Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας;

Θεωρητικά υπάρχει η πιθανότητα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ηττημένων. Θα είναι -όπως έχει πει από τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός- μια τερατογένεση. Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει κυβερνητικό εταίρο του τον κ. Καμμένο και προφανώς δεν έχει καμία δυσκολία να συνεργαστεί με τον κ. Βαρουφάκη, που επιμένει να τινάξει τις τράπεζες στον αέρα. Το ενδεχόμενο αυτό οφείλουμε να το αποκλείσουμε με τη συμμετοχή μας στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Αυτή η κάλπη θα καθορίσει τι θα ακολουθήσει και ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη τετραετία. Και το βέβαιο είναι ότι χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει σταθερότητα και δυνατότητα λήψης γρήγορων αποφάσεων. Για να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα, αλλά και να χτίσουμε πάνω στα θεμέλια που με κόπο βάλαμε. Να πάμε την Ελλάδα με σίγουρα και στέρεα βήματα πιο μπροστά, πιο ψηλά. Να φέρουμε περισσότερες δουλειές, καλύτερους μισθούς, καλύτερες υπηρεσίες Υγείας, περισσότερη κοινωνική συνοχή.

Με ποιο κόμμα θα συνεργαστείτε, εάν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία σε ενδεχόμενες δεύτερες κάλπες; Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει πως πρωθυπουργός δεν πρέπει να είναι ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας.

Ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται αποφασισμένος να αποκλείσει κάθε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και για αυτό θέτει από τώρα εξωφρενικές προϋποθέσεις, εξαπολύει σκληρές επιθέσεις στον πρωθυπουργό και δείχνει ανεκτικότητα στον κ. Τσίπρα. Πιστεύω, όμως, ότι με ενισχυμένη αναλογική η Νέα Δημοκρατία θα έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή ώστε να συγκροτήσει ισχυρή κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Αυτός είναι ο στόχος μας. Μια ισχυρή, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Και αυτό δεν είναι κομματική σκοπιμότητα, αλλά εθνική αναγκαιότητα. Για έναν απλό και κρίσιμο λόγο: Οτι δεν αντέχει η χώρα ούτε ακυβερνησία, ούτε αστάθεια, ούτε πειραματισμούς. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες χωρίς αλαζονεία, αλλά με αισιοδοξία, και πιστεύω ότι θα πετύχουμε.

Η ρύθμιση που περάσατε στη Βουλή για το κόμμα Κασιδιάρη αρκεί για να αποκλειστεί στις εκλογές, μετά την αλλαγή ηγεσίας με πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου;

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική Δικαιοσύνη να μην επιτρέπει σε εγκληματικές οργανώσεις να διεκδικούν παρουσία στις εθνικές εκλογές, με οποιοδήποτε τέχνασμα και οποιονδήποτε «μανδύα» και αν το επιχειρήσουν. Ο νόμος μιλά για «πραγματικό αρχηγό» και στο κόμμα αυτό πραγματικός αρχηγός ήταν και παραμένει ο Κασιδιάρης.

Μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ανησυχείτε μήπως η κυβέρνηση έχασε την αξιοπιστία της; Ηδη η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι η επανεκκίνηση των δρομολογίων δεν συμβαδίζει με τις εξαγγελίες. Τι λέτε;

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει προκαλέσει θυμό, προβληματισμό και ερωτήματα στην ελληνική κοινωνία. Τα αίτια που το προκάλεσαν, όμως, ξεκινούν από χρόνιες παθογένειες και καθυστερήσεις στη λειτουργία ενός τμήματος του κράτους, σε όλα αυτά δηλαδή που μάχεται να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία. Εγιναν, άλλωστε -παρά τη στείρα αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και των συνδικάτων που ελέγχονται από αυτόν- σημαντικά βήματα. Δείτε, για παράδειγμα, τα άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στον ΕΦΚΑ, στη ΔΕΗ. Δεν μπορεί, επομένως, να τίθεται κανένα θέμα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο όταν κάναμε ήδη όλα όσα έχουμε δεσμευτεί. Σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων, είχαμε πει ρητά και ξεκάθαρα ότι προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας, έτσι ώστε οι επιβάτες να είναι ασφαλείς και να αισθανθούν εμπιστοσύνη. Κινηθήκαμε και κινούμαστε με αυτόν τον γνώμονα στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που είχαμε εκτιμήσει. Και η επανεκκίνηση γίνεται με ασφάλεια.

Προέρχεστε από τον χώρο της αγοράς. Τι σημαίνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα;

Η εθνική οικονομία αυτά τα τέσσερα χρόνια αναβαθμίστηκε 12 φορές. Βρίσκεται τώρα ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα. Και -όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός για τη νέα τετραετία, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί εντός του 2023. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα μειωθεί, σε μια περίοδο αυξημένων επιτοκίων, το κόστος δανεισμού για το κράτος, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Θα έχει -κατά συνέπεια- σημαντικό, άμεσο και έμμεσο, κοινωνικό όφελος, καθώς όχι μόνο θα είναι ανάσα για τους δανειολήπτες, αλλά θα ενθαρρύνει ταυτόχρονα περισσότερες εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα, ώστε να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Η αντιπολίτευση, πάντως, παρουσίασε το σχέδιό της για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν προστατεύει τους δανειολήπτες.

Ο κ. Τσίπρας λέει σήμερα τα ίδια που έλεγε από τη θέση της αντιπολίτευσης το 2014 κραυγάζοντας «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», υποσχόμενος «σεισάχθεια» και καταγγέλλοντας «κοράκια» στον ορίζοντα. Εναν χρόνο αργότερα από τη θέση του πρωθυπουργού άρχισε να κάνει τα ακριβώς αντίθετα. Κατήργησε την προστασία πρώτης κατοικίας. Εδωσε στις τράπεζες τη δυνατότητα να μεταφέρουν «κόκκινα» δάνεια σε εταιρείες διαχείρισης και σε αυτές τη δυνατότητα να κάνουν πλειστηριασμούς. Κατέστησε ιδιώνυμο το αδίκημα της παρεμπόδισης πλειστηριασμού και για να διευκολύνει τους διαχειριστές -αυτούς που ο ίδιος έλεγε «κοράκια»- έφερε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Τελικά έκανε 30.000 πλειστηριασμούς και μόλις πρόσφατα μας είπε ότι «δεν ήταν και πολλοί». Ποιος, λοιπόν, να τον πιστέψει, ποιος να τον εμπιστευτεί;

Τι σηματοδοτούν τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας;

Μέσα από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται ότι ενισχύουμε την παρουσία των γυναικών, καθώς και των νέων, των στελεχών που έχουν την επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια. Το 50% του συνόλου των υποψηφίων της είναι νέα πρόσωπα, χωρίς συμμετοχή, μέχρι σήμερα, στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια ανέρχεται στο 42%, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νέων υποψηφίων είναι τα 44 έτη. Πρόκειται για πολίτες καταξιωμένους στις τοπικές κοινωνίες και στο επάγγελμά τους. Και όλοι τους πιστοί στο όραμα του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την Ελλάδα του 2027.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ