Για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση, το μεταναστευτικό και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας μίλησε η τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα και την συχνότητα του Realfm 97,8.
«Βεβαίως ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να κυβερνά και ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί σοβαρή, σκληρή, τεκμηριωμένη, παραγωγική αντιπολίτευση καταθέτοντας αντιπρόταση. Εμείς αυτό θέλουμε να κάνουμε», είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου.
«Έχει έρθει η ώρα και η στιγμή κάποια πράγματα τέλος πάντων να μπορέσουμε να τα δούμε διαφορετικά. Υπάρχουν κάποια θέματα, όπως και χθες αναφέρθηκαν στην συζήτηση και τα έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, από το ζήτημα παραδείγματος χάρη του στεγαστικού, το θέμα του δημογραφικού που πρότεινε και προτείναμε μία Εθνική Επιτροπή που θα διερευνήσει το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα αυτή τη στιγμή, τη συνταγματική αναθεώρηση. Να μπορέσουμε να βρούμε δηλαδή έναν κοινό τόπο όσον αφορά θέματα που ρε παιδιά δεν χρειάζεται να διαφωνούμε και να σκοτωνόμαστε για όλα. Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν να τσακωθούμε και να διαφωνήσουμε στα θέματα της οικονομίας, στον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την δημόσια Υγεία, την δημόσια Παιδεία αλλά πάνω σε κάποια ζητήματα μπορούμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να συναινέσουμε», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Στο ερώτημα αν η Χαριλάου Τρικούπη θα υιοθετήσει μία διπλή στρατηγική συμφωνίας με την κυβέρνηση στα θεσμικά ζητήματα και διαφωνίας στην οικονομία η Νάντια Γιαννακοπούλου σημείωσε ότι «δεν είναι θέμα τακτικής. Δεν είναι τακτικιστικό ούτε στρατηγικό. Είναι αξιακό. Είναι ιδεολογικό και κατά κύριο λόγο έχει να κάνει με μία αντίληψη που πρέπει στη χώρα μας να αλλάξει κάποια στιγμή. Νομίζω δηλαδή ότι είναι σημαντικό για το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του ότι ρε παιδιά δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει τοξικότητα, διαφωνία για την διαφωνία πάντα, ισοπεδωτισμός».
Και πρόσθεσε: «Πρωτίστως η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία πρέπει να δει και να διερευνήσει το πώς ακριβώς μπορούμε να συμφωνήσουμε και να συναινέσουμε. Γιατί συναίνεση δεν πάει να πει αποφασίζω μόνος μου διατάσσω και ή παρ’το ή άφησε το. Σημαίνει ότι πάνω σε πολύ σοβαρά θέματα φέρνω μία πρόταση και βλέπουμε πώς μπορεί να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση».
Αναφορικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «όσον αφορά το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 ναι είναι πάγια θέση, αρχή προγραμματική, συνεδριακή θέση του ΠΑΣΟΚ ότι βεβαίως θέλουμε να δούμε και στηρίζουμε την αναθεώρηση του. Αλλά πρέπει εδώ πέρα να δούμε τι σκέφτεται η κυβέρνηση, πώς σκέφτεται η κυβέρνηση, να το φέρει, ποια είναι η ρύθμιση. Τέλοσπαντων να το συζητήσουμε».
Για το μεταναστευτικό η Νάντια Γιαννακοπούλου εξήγησε ότι «είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και με το ζήτημα της Συρίας, όλο αυτό το οποίο βλέπουμε να συμβαίνει ξανά στο Χαλέπι, να δούμε πολύ αυξημένες μεταναστευτικές ροές όλο το επόμενο διάστημα. Άρα χρειάζεται να είμαστε παρά πολύ σοβαροί. Χρειάζεται να διερευνηθεί κάθε δυνατότητα να υπάρξει και στο θέμα του μεταναστευτικού συναίνεση. Ούτως ή άλλως αποτελεί πρωτίστως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και χρειάζεται ευρωπαϊκή αντιμετώπιση».
Σε άλλη ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ βάζει προϋποθέσεις για να συναινέσει στο πρόσωπο του υποψήφιου προέδρου της Δημοκρατίας η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «καταρχάς και στον διάλογο έτσι όπως εξελίσσεται η μόνη προϋπόθεση και η σκληρή γραμμή του ΠΑΣΟΚ μπορώ να σας πω είναι ότι δεν μπαίνουμε σε καμία ονοματολογία. Γιατί νομίζω ότι όλο αυτό έτσι όπως γίνεται, γίνεται πραγματικά με τρόπο ο οποίος δεν αρμόζει και στην πρόεδρο της Δημοκρατίας μία πολύ άξια γυναίκα, η οποία έχει υπηρετήσει αυτόν τον ρόλο, έχοντας ‘φάει’ βέβαια πολύ ‘ξύλο’ τόσο από τα δεξιά όσον αφορά το θέμα της στάσης που είχε στα ομόφυλα αλλά και από τα αριστερά. Μην ξεχνάμε το τι εξ αμάξης άκουσε όταν είχε πάει στον Έβρο».
«Άρα εμείς θα περιμένουμε θεσμικά να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός γι’ αυτό το θέμα και μετά βεβαίως να τοποθετηθούμε και να πούμε ποια είναι η δική μας σκέψη και η δική μας πρόταση», είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου.
«Στην χώρα μας υπάρχει μία παράδοση, ένα έθιμο, αν μπορούμε να το πούμε, πολιτικό, θεσμικό υπό την έννοια ότι όταν έχουμε μία κυβέρνηση συνήθως η πρόταση της για πρόεδρο της Δημοκρατίας αφορά σε πρόσωπα τα οποία ανήκουν στην άλλη ευρύτερη πολιτική ομάδα», σημείωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
«Τώρα αυτό είναι μεν κάτι το οποίο έχει ισχύσει στην χώρα μας στις περισσότερες φορές περιμένουμε να δούμε σε κάθε περίπτωση ποια θα είναι η επιλογή και η πρόταση του πρωθυπουργού. Σίγουρα βέβαια το πρόσωπο και η πρόταση για το πρόσωπο του ή της προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι κάτι που θα εκφράζει όλους τους Έλληνες, θα ενώνει όλους τους Έλληνες και δεν θα είναι κάτι το οποίο θα εργαλειοποιηθεί για τα εσωκομματικά ζητήματα και θέματα της ΝΔ», κατέληξε η Νάντια Γιαννακοπούλου.
Ακούστε το ηχητικό: