Γιάννης Οικονόμου: Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι πάντα μία επιλογή

Στην πορεία των εμβολιασμών, την έρευνα για τα πλαστά πιστοποιητικά, αλλά και σε ζητήματα οικονομίας, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς και για τυχόν επέκταση της υποχρεωτικότητας, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι “η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι πάντα μία επιλογή, που εξακολουθεί να υπάρχει, ωστόσο η προτεραιότητα μας στο αμέσως προσεχές διάστημα είναι η εφαρμογών των ισχύοντων μέτρων και η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών στους ανηλίκους, αλλά και στις άλλες ηλικιακές ομάδες. Παρακολουθούμε και αξιολογούμε τα μεγέθη και τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται και αναλόγως θα επιλέγουμε τα κατάλληλα εργαλεία”.

Σε αυτό το σημείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως η κυβέρνηση “θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι εφικτό σε επίπεδο επικοινωνιακό, ώστε να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες να εμβολιαστούν. Δυστυχώς, υπάρχει μία ομάδα συμπολιτών μας, που επιμένει να μην κάνει χρήση του «δώρου» της επιστήμης, ήτοι του εμβολίου. Δεν θα σταματήσουμε να παροτρύνουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι απαιτείται, ώστε να διαφυλάξουμε την κεντρική μας προτεραιότητα, να μην ξανακλείσει η Οικονομία, να μην ξανακλείσει η ζωή μας”.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τους συνοδούς ασθενών και κατά πόσο υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid tests, καίτοι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι θα απευθυνθεί στο υπουργείο Υγείας και θα επανέλθει, ωστόσο, επικαλέστηκε προσωπική του εμπειρία, όπου όντας ο ίδιος συνοδός ασθενούς υπεβλήθη σε rapid test.

Σχετικά με τα mega-εμβολιαστικά κέντρα και εάν επίκειται το κλείσιμό τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «θα γίνει η απαραίτητη αναδιατάξη υγειονομικών για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί. Τα κέντρα και οι υποδομές θα παραμείνουν για να μπορέσουν να προσφέρουν με την ίδια αποτελεσματικότητα την πρόσβαση των πολιτών στον εμβολιασμό. Μικροαλλαγές θα γίνουν, αλλά δεν θα αλλάξει η μεγάλη εικόνα».

Σε ερώτημα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ μετά και την ενεργοποίηση και των παιδιάτρων στη μάχη υπέρ του εμβολιασμού των ανηλίκων, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα θα είναι ενισχυτικά της προσπάθειας, που ήδη καταβάλλεται.

Εμβολιασμοί

Υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού φοιτητών και καθηγητών στα Πανεπιστήμια

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού των φοιτητών και των καθηγητών στα Πανεπιστήμια, σημειώνοντας πως  “η υπευθυνότητά τους αποδεικνύει ότι ζητούν τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Α.Ε.Ι..”.

“Θεμέλιο κάθε προηγμένης πολιτείας είναι η ποιοτική παιδεία των νέων. Βασισμένοι στην αρχή αυτή προετοιμάσαμε μεθοδικά και μελετημένα, επί πολλούς μήνες, ένα σχέδιο
επαναλειτουργίας δια ζώσης όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Το σχέδιο που έχουμε εκπονήσει διασφαλίζει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την υγειονομική ασφάλεια όλων των
εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ο στόχος μας είναι τα παιδιά να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον και να απολαμβάνουν τα αγαθά της παιδείας: Μαθησιακά, κοινωνικά και ψυχολογικά”, είπε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, “παρακολουθούμε με ικανοποίηση το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού των φοιτητών και των φοιτητριών, καθώς και των καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού στα
Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα πάνω από το 73% των φοιτητών έχουν κάνει τουλάχιστον 1 δόση ή έχουν νοσήσει.  Ιδιαίτερα υψηλά είναι και τα ποσοστά του προσωπικού εμβολιασμού των
ΑΕΙ, μέλη ΔΕΠ και διοικητικοί, καθώς πάνω από το 87%  έχουν κάνει και τις 2 δόσεις, ενώ στα μέλη ΔΕΠ το ποσοστό είναι ακόμη πιο υψηλό, καθώς πηγαίνει στο 91%”.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, “η γενιά της μόρφωσης, οι άνθρωποι της επιστήμης και της έρευνας, μας δείχνουν το δρόμο, μας δίνουν λαμπρό παράδειγμα. Η υπευθυνότητά τους αποδεικνύει ότι ζητούν τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Α.Ε.Ι.. Και είμαστε έτοιμοι κι αποφασισμένοι να τους στηρίξουμε ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί άμεσα, από την πρώτη εβδομάδα έναρξης των μαθημάτων στα Πανεπιστήμια”.

Επανέλαβε δε στη συνέχεια ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης για δια ζώσης πανεπιστημιακή εκπαίδευση. “Είμαστε εδώ για να λύσουμε, μαζί με τις Πρυτανικές Αρχές, όποια προβλήματα
παρουσιαστούν. Από τη στιγμή που οι φοιτητές κι οι φοιτήτριες μας στέλνουν το μήνυμα, είμαστε υποχρεωμένοι να το σεβαστούμε. Άλλωστε, η Κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό διακηρύξει -και θεσμικά έχει αποφασίσει γι’ αυτό- ότι τάσσεται υπέρ της δια ζώσης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και η δέσμευσή μας ισχύει, αφού ο εμβολιασμός και τα υγειονομικά δεδομένα μας το επιτρέπουν”, είπε χαρακτηριστικά.

Για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι “δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, η Κυβέρνηση έχει ανοίξει βήμα και το έργο που παράγεται είναι ταυτόχρονα πολύπλευρο και ποιοτικό. Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε αναλυτικά, τεκμηριωμένα και πειστικά το άλμα ευημερίας που επιχειρείται μέσω των αναπτυξιακών πολιτικών μας”.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, “η ελληνική κοινωνία κατάλαβε ότι υπάρχει όχι μόνο ένα σχέδιο ασφαλούς διέλευσης από τις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων που
αντιμετωπίζουμε, αλλά και ολιστικό πλάνο  αναβάθμισης του επιπέδου ζωής των πολιτών, με έμφαση στη νεολαία, στη μεσαία τάξη και το περιβάλλον”.

Διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι “από τη Δευτέρα κιόλας ξεδιπλώνεται το εφαρμοστικό πλάνο του σχεδίου των όσων ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε στη Δ.Ε.Θ..”, ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι “αδυνατεί να ανταποκριθεί στο επίπεδο του πολιτικού σχεδιασμού που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης”.

“Απόδειξη του ότι δεν μπορεί να υπερβεί τον πήχη, είναι η κριτική που κάνει στο μέτρο για τις γονικές παροχές”, είπε για να εξηγήσει στη συνέχεια:

“Για να μπορέσει μέχρι σήμερα ένας γονιός να δώσει 10.000 15.000, 20.000 στο παιδί του για να κάνει ένα βήμα, το πρώτου του επαγγελματικό ξεκίνημα, θα έπρεπε να πληρώσει φόρο 10% φόρο. Από το μηδενισμό του τέλους γονικής παροχής και μετά δεν θα πληρώνει τίποτα. Και επειδή άνοιξε ένα ιδιόμορφο debate με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε αυτήν ακριβώς την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, αναρωτιέμαι: Οι άνθρωποι που μόλις σας περιέγραψα είναι ελίτ;”.

Η πραγματικότητα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι “ότι η κατάργηση, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, των φορολογικών επιβαρύνσεων στις περιπτώσεις γονικής παροχής  και δωρεάς, ακινήτων και μετρητών,  στοχεύει στην ανακούφιση της μεσαίας τάξης. Της ραχοκοκαλιάς, δηλαδή, της ελληνικής κοινωνίας, που ο ΣΥΡΙΖΑ εσκεμμένα ξεζούμισε”.

“Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, πέρα από οικονομική διάσταση, έχουν και μια σαφή αξιακή στόχευση”, είπε για να εξηγήσει: “Την επιβράβευση του μόχθου των οικογενειών. Γιατί ο φόρος που θα πλήρωναν οι γονείς προστίθεται στην περιουσία που λαμβάνουν τα παιδιά τους. Έτσι στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική νεολαία όταν η άλλη πλευρά ο  ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδεολογικά και ιστορικά ταγμένος ενάντια στη μεσαία τάξη.  Το απέδειξε  την περίοδο της διακυβέρνησής του, το επιβεβαιώνει και σήμερα με τις δηλώσεις και την κριτική του”.

Γιάννης Οικονόμου

Στο μέτωπο της οικονομίας και ειδικότερα σε ερώτηση εάν επίκεινται και άλλα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους ή η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο Γιάννης Οικονόμου αρχικά διευκρίνισε, πως τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης δεν είναι παροχές, εξηγώντας ότι “προφανώς υποστηρίζουν την κοινωνία, τους νέους, τη μεσαία τάξη, την επιχειρηματικότητα, αλλά ταυτόχρονα είναι και μέτρα με έντονη αναπτυξιακή διάσταση”.

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι “όσο αυξάνει ο πλούτος, θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να στηρίξουμε και άλλες ομάδες του πληθυσμού ή διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων. Πάντως, εάν καταφέραμε να φθάσουμε σε αυτό το επίπεδο και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι γιατί πήραμε λελογισμένα μέτρα και γιατί κάναμε σώφρονες επιλογές. Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, όσο θα αυξάνεται ο παραγόμενος πλούτος, τόσο θα αυξάνεται η συμμετοχή των πολιτών σε αυτόν”.

Αναφερόμενος στην ανεργία, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι σύμφωνα  με χθεσινά στοιχεία “είχαμε ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση της ανεργίας. Η ανεργία τον περασμένο Ιούλιο διαμορφώθηκε  στο 14,2% έναντι 16,8% τον Ιούλιο 2020 και του 15% τον Ιούνιο 2021”.

Προκύπτει από τα στοιχεία “ότι ο αριθμός των ανέργων συμπολιτών μας είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 ετών και αντίστοιχα ο αριθμός των απασχολούμενων ο υψηλότερος από το
ξεκίνημα της κρίσης δημοσίου χρέους. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των φοροελαφρύνσεων, των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης του Κυριάκου
Μητσοτάκη, που  φέρνουν νέες επενδύσεις, δημιουργούν νέες δουλειές και νέα εισοδήματα που με τη σειρά τους αυξάνουν το Α.Ε.Π. για όλους τους Έλληνες”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, “τα αυξημένα ποσοστά της ανεργίας των νέων που καταγράφονται αναδεικνύουν την σημασία των πολιτικών της Κυβέρνησής μας, τόσο σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, όσο και των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Δ.Ε.Θ. για την πολιτική με το «πρώτο ένσημο», αλλά και την αύξηση κατά 50.000 των θέσεων εργασίας στις οποίες το Κράτος θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές”.

Για το σύμφωνο ασφαλείας ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας-Αυστραλίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε και για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το σύμφωνο ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας – Αυστραλίας.

Όπως είπε, οι σχέσεις της Ελλάδος με τους μεγαλύτερους παίκτες διεθνώς είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο» και ότι «η χώρα μας ακολουθεί μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις εμπορικές της σχέσεις”. Προσέθεσε, δε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα όσα διαδραματίζονται στην διεθνή γεωπολιτική σκηνή.

Κληθείς να απαντήσει πώς ερμηνεύει η Αθήνα τη στάση της Τουρκίας αυτήν την περίοδο, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως “η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι σε πλήρη κινητικότητα και το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδος έχει ενισχυθεί εξαιρετικά το τελευταίο διάστημα. Η χώρα μας συνεχίζει μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική σε όλες τις κατευθύνσεις, που διασφαλίζει απολύτως τα συμφέροντα της”.

Κωνσταντίνος Μπογδάνος

Μήνυμα Οικονόμου σε Μπογδάνο: Ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα γίνονται ανεκτά

Στην ανάρτηση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αδιαπραγμάτευτη πολιτική της κυβέρνησης είναι να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων βρίσκονται εντός ελληνικής Επικράτειας, πόσω μάλλον των νέων παιδιών, των ανήλικων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Αρχή αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη για μια φιλελεύθερη, δημοκρατική κυβέρνηση εντός της Ε.Ε. Ακόμη περισσότερο είναι αδιαπραγμάτευτη για μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη όπως είναι η ΝΔ και είναι αυτονόητο ότι όλα τα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης πρέπει να ακολουθούν τη γραμμή αυτή».

Όπως τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «η πράξη του κ. Μπογδάνου ήταν ένα λάθος. Μια πράξη που δεν συνάδει με τις αρχές και την ιστορία της παράταξής μας, ήταν ένα λάθος που αναγνώρισε και ο ίδιος. Ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα μπορούν να γίνονται ανεκτά».

Για τη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αύριο, 17 Σεπτεμβρίου, η χώρα μας φιλοξενεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Το Med9 πλέον, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED, εμπλουτίζεται από φέτος με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Διευκρίνισε ότι έρχεται στην Αθήνα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για να παρακολουθήσει τις εργασίες της Συνόδου, ενώ ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει κατά την διάρκεια της Συνόδου με τους ηγέτες της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας τις προκλήσεις και τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου.

“Προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως του Μεταναστευτικού με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Και φυσικά κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η φετινή Σύνοδος Κορυφής του Med9 θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου”, σημείωσε.

Για το Ράλι Ακρόπολις και το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο Ράλι Ακρόπολης, που διεξήχθη στη χώρα μας το περασμένο Σαββατοκύριακο,. σημειώνοντας ότι τα οφέλη  ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες
προσδοκίες.  “Η χώρα μας, μετά από απουσία 8 ετών από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, επανήλθε διοργανώνοντας έναν αγώνα «από το μέλλον». Η Ελλάδα μέσω του Ράλι των Θεών βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής. Περισσότερα από 180 διεθνή Μέσα μετέφεραν εικόνες σε όλο τον κόσμο, ενώ περισσότεροι από 300.000 θεατές παρακολούθησαν και τις τρεις μέρες του Ράλι στην Αθήνα, στα βουνά της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας”, υπογράμμισε.

“Το Ράλι Ακρόπολις αποτελεί τρανό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί, όταν ενώνουν δυνάμεις το Κράτος η Αυτοδιοίκηση, ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας.  Η διοργάνωση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και χαρακτηρίστηκε από την αρτιότητά της, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό όλα τα εχέγγυα, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει σταθερό τόπο διεξαγωγής του WRC”, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στο νομοθετικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι “εχθές, έγινε νόμος του Κράτους μια ακόμη προεκλογική μας δέσμευση με στόχο να μην έχουμε: «Κανένα ζώο αδέσποτο-Κανένα ζώο κακοποιημένο».  Μέσω του προγράμματος «Άργος», προγραμματίζεται η χρηματοδότηση των Δήμων με 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Ταυτόχρονα, ορίζεται νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κακοποίησης των ζώων, μέσα από το πλέγμα που διαμορφώνεται για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, τη δημιουργία των μητρώων που επιβάλλουν τη λεπτομερή καταγραφή και διασταύρωση των στοιχείων, την αυστηροποίηση των ποινών, καθώς και την ανάπτυξη της ψηφιακής εφαρμογής και ιστοσελίδας καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων”.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το “κατά πόσον ο Θάνος Πλεύρης εξακολουθεί να είναι συνήγορος των αστυνομικών, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να δηλώσει πως “εξ όσων γνωρίζω η ιδιότητα του Υπουργού και του συνηγόρου είναι ασυμβίβαστη”.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.