Γεννηματά: Η ασυδοσία στην αγορά εργασίας γίνεται κανόνας – Πάμε ολοταχώς δεκαετίες πίσω

Οι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά είναι μια πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση, αδίστακτη και στοχευμένη, κατήγγειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, η κ. Γεννηματά είπε ότι ο “δήθεν μεταρρυθμιστικός και προοδευτικός λόγος της και η προπαγάνδα, δεν μπορούν πια να κρύψουν τη βαθιά οπισθοδρομική πολιτική της. Κυβερνά υπέρ της κομματικής και επιχειρηματικής “ελίτ”.

“Με την πολιτική της για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξάντλησε την υπομονή της κοινωνίας και τις αντοχές της οικονομίας. Το ΕΣΥ αφέθηκε στην τύχη του και στην απαξίωση, χωρίς στήριξη των ανθρώπων του και ενίσχυση των υποδομών. Ο ιδιωτικός τομέας υγείας προφυλάχθηκε από την Κυβέρνηση, κρατήθηκε covid free. Η πανδημία είναι ακόμα εδώ, το νέο άνοιγμα εξελίσσεται χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο. Τα λάθη που βιώσαμε πέρυσι επαναλαμβάνονται και φέτος. Τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι ακόμα χαμηλά. Υπάρχει σύγχυση και ανησυχία στην κοινωνία και ιδιαίτερα με τις πρόσφατες δηλώσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών για το Astra Zeneca” είπε η κ. Γεννηματά και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση. “Δεν είναι Πόντιος Πιλάτος. Να εξηγήσετε στον Ελληνικό λαό γιατί και με ποια κριτήρια χορηγήθηκε το Astra Zeneca και ποια είναι τα νέα επιστημονικά δεδομένα με τα οποία η επιτροπή άλλαξε την εισήγησή της. Υπάρχει μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό. Συνδέεται η τότε απόφαση σας για την χορήγηση του, με το εσπευσμένο άνοιγμα των δραστηριοτήτων που κάνατε, λόγω της μακρόχρονης καραντίνας; Στον εμβολιασμό απαιτείται σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, προκειμένου να πιάσουμε τον στόχο για ανοσία. Σχέση που την υπονομεύετε” τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Για την οικονομία

Όπως είπε η κ. Γεννηματά στην οικονομία η μικρή και μεσαία επιχείρηση ασφυκτιά, καθώς οι ενισχύσεις διοχετεύτηκαν σε μεγάλους και ισχυρούς. “Οδηγείτε σε ένα μοντέλο, με φτωχούς εργαζόμενους, λουκέτα και μαζική ανεργία. Ακόμα και η ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης κινδυνεύει να χαθεί. Προχωράτε με ένα σχέδιο κατασκευασμένο από το Μαξίμου, χωρίς διάλογο, που υπηρετεί την ίδια κεντρική γραμμή κατανάλωσης και εισαγωγών και όχι την αναγκαιότητα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. Η λέξη “μεταρρύθμιση” κατάντησε συνώνυμο της ανασφάλειας. Στο Δημόσιο κάνουν πάρτι η ρουσφετολογία και ο πελατειασμός. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εγκλωβισμένη στα δεσμά του υπερσυγκεντρωτισμού σας. Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι σύγχρονες προκλήσεις της ψηφιακής μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής, είναι απλώς ιδανικά άλλοθι για κατά παρέκκλιση διαδικασίες” ανέφερε.

Για τα εθνικά θέματα

Στα εθνικά θέματα, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη εθνικής στρατηγικής που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα της Τουρκίας. “Η Κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει σαφές σε όλους, ότι για να δώσει θετική ψήφο σε μια θετική ατζέντα για την Τουρκία, θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις από αυτήν. Στην λογική ενός νέου Ελσίνκι. Κάτι που δεν γνωρίζουμε αν έπραξε ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνάντηση του με τον κ. Ερντογάν. Δεν μας αρκούν οι πομπώδεις διαρροές περί καλού κλίματος, που την επομένη ακυρώνονται με τα αεροπλάνα να αλωνίζουν και τις παραβιάσεις” είπε και ζήτησε για άλλη μια φορά να υπάρξει επίσημη ενημέρωση προς τα πολιτικά κόμματα για το περιεχόμενο της συνάντησης.

Τι είπε για το εργασιακό

“Απορρυθμίζετε τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνετε τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύετε τις συλλογικές συμβάσεις και ενισχύετε τους ασύδοτους εργοδότες. Εκθεμελιώνετε το εργατικό δίκαιο, μας γυρίζετε πίσω στις ατομικές συμβάσεις. Οι μηχανισμοί ελέγχου αποδυναμώνονται, η ασυδοσία στην αγορά εργασίας γίνεται κανόνας. Σβήνετε μονοκοντυλιά δίκαια κεκτημένα που κερδήθηκαν μέσα από ιστορικούς αγώνες. Πάμε ολοταχώς δεκαετίες πίσω. Ξεπληρώνετε και προεκλογικά σας “γραμμάτια”. Το Κίνημα Αλλαγής, μαζί με τον κόσμο της εργασίας, στέκεται απέναντι. Δεν θα σταματήσουμε, μέσα και έξω από τη Βουλή, στο πλευρό των εργαζομένων, τις διεκδικήσεις για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών” τόνισε η κ. Γεννηματά.

“Η Κυβέρνηση της ΝΔ αντί να προετοιμάσει το ανθρώπινο δυναμικό με μια «νέα ρύθμιση» στις εργασιακές σχέσεις που αντιστοιχεί στην εποχή της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, οδηγεί στην πλήρως απορυθμισμένη εργασία.

Το νομοσχέδιο προωθεί την απόλυτη και αρρύθμιστη «ευελιξία». Ό,τι θέλει ο εργοδότης. Που οδηγεί και σε αθέμιτο ανταγωνισμό γιατί δεν είναι όλοι οι εργοδότες στο ίδιο τσουβάλι. Δουλειά με 4ωρα ή 5ωρα και διάλειμμα ενδιάμεσα. Θα περιμένουνε πίσω στις αποθήκες ένα 2ωρο τη μία φορά διάλλειμα και ένα 2ωρο δουλειά όταν θέλει ο εργοδότης. Κι άμα πει και κουβέντα θα φύγει, ποιος θα τον προστατεύσει;

Δουλειά και τις Κυριακές ακόμη. Με τις ανάλογες αμοιβές ώστε το μισή δουλειά-μισός μισθός να γίνει πράξη. Σας ενοχλούσε όταν το έλεγα, αλλά τώρα γίνεται πράξη.

Αντί να δώσει βάρος στην εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζόμενων για τις νέες τεχνολογίες, επιχειρεί να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα στο φθηνό μεροκάματο.

Ο κατώτερος μισθός παραμένει καθηλωμένος και οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις υπονομεύονται. Χωρίς να υπολογίζει ότι σε αυτού του είδους τον απαράδεκτο «ανταγωνισμό», ούτως ή άλλως σε γειτονικές χώρες οι μισθοί θα είναι χαμηλότεροι, αυτές θα έχουν το πλεονέκτημα.

Αντί να εφαρμόσει πολιτικές που δίνουν διέξοδο και δημιουργούν θέσεις εργασίας για τους ανέργους, ενδιαφέρεται μόνο για να διευρύνει τα κέρδη των ισχυρών. Με το να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 10ωρα και να μη πληρώνονται υπερωρίες, απομακρύνεται η πρόσληψη νέων εργαζόμενων για να καλυφθούν οι επί πλέον ανάγκες.

Αντί να στηρίζει την συμφιλίωση οικογενειακής και εργασιακής ζωής και να πάρει πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού, δημιουργεί επί πλέον εμπόδια στον εργαζόμενο υποχρεώνοντας τον σε εξαντλητικά ωράρια και εργασία και τις Κυριακές. Αντί να πάρετε μέτρα για το δημογραφικό, η πρώτη σας επιλογή ήταν να στηρίξετε αμφιβόλου ποιότητας και κατεύθυνσης συνέδρια, που όλη την ιστορία της υπογεννητικότητας και του δημογραφικού τη ρίχνουν πάλι στην ευθύνη και την πλάτη της γυναίκας. Να αφήσουμε την αστική ευθύνη στα λόγια. Εμείς θέλουμε πράξεις. Δεν ευθύνεται η γυναίκα για το δημογραφικό. Αρκετά. Πάρτε μέτρα τώρα” συνέχισε η κ. Γεννηματά.

“Αντί να στηριχθεί στον κοινωνικό διάλογο, κηρύσσει ως εχθρό τα συνδικάτα. Και η μεγαλύτερη υποκρισία: Στους νέους που μαστίζονται από την ανεργία και την υποαπασχόληση, των 600-700 ευρώ, προτείνει «εκδρομικά 3ήμερα» (υποτίθεται 4ήμερη εργασία με 10ωρα ημερησίως), χωρίς να απαντά στο ερώτημα: Με τι λεφτά; Με «ρεπό» , ακόμα και αν δοθούν, δεν πληρώνει κανείς τους λογαριασμούς για να ζήσει” τόνισε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών αποτυπώνονται ήδη με εφιαλτικό τρόπο στην έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και επισημαίνοντας ότι με το εργασιακό νομοσχέδιο η κατάσταση αυτή θα γίνει χειρότερη.

“Το χειρότερο κ. Πρωθυπουργέ είναι ότι τόσο εσείς , όσο και τα στελέχη της Κυβέρνησης, διαστρεβλώνετε την αλήθεια. Στηρίζετε μας λέτε τον εργαζόμενο: Η πραγματικότητα είναι ότι νομιμοποιείτε την εργασιακή ζούγκλα και ευνοείτε τους ασύδοτους εργοδότες. Προστατεύετε μας λέτε την εργασία: Η πραγματικότητα είναι ότι παρεμποδίζετε το δικαίωμα της απεργίας και την ελεύθερη άσκηση της συνδικαλιστικής δράσης. Είναι μας λέτε ευρωπαϊκές πρακτικές. Μα σε όλη την Ευρώπη προωθούνται νέες πολιτικές προστασίας των εργαζόμενων. Καταθέτω την ανακοίνωση συμπαράστασης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στις θέσεις που εκφράζουμε. Δεν είναι μόνο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές σε αυτή την κατεύθυνση αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Πρόεδρος Μπάιντεν”, συμπλήρωσε.

“Είμαστε απέναντι, καταψηφίζουμε αυτό το Νομοσχέδιο και τα άρθρα που αποτελούν τον πυρήνα της Κυβερνητικής πολιτικής. Έχετε το θράσος να μας βάζετε διλλήματα. Αν θα ψηφίσουμε προτάσεις που εφαρμόσουν Ευρωπαϊκές οδηγίες είτε κάνουν πράξη θέματα που εμείς έγκαιρα έχουμε θέσει . Εσείς σε μας. Εμείς δεν είμαστε γαλάζιοι λαικιστές. Εμείς θα τις ψηφίσουμε. Είμαστε ένα κόμμα με ξεκάθαρες θέσεις. Δεν μπαλατζάρουμε από εδώ και από εκεί. Δεν είμαστε τυχοδιώκτες της πολιτικής ζωής. Έχουμε ιστορία, ρίζες, πολιτικό στίγμα και ξεκάθαρες θέσεις για το μέλλον της χώρας. Ανεξάρτητα αν χρησιμοποιούνται από σας ως προκάλυμμα καπνού για να κρύψετε το αποκρουστικό πρόσωπο του Νομοσχεδίου” υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

“Είναι δικό μας αίτημα κύριοι της Κυβέρνησης από τον Φεβρουάριο η Κύρωση της Σύμβασης κατά της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Αλλά από τότε που προέκυψαν τα προβλήματα και ήρθε το ελληνικό metoo, η κυβέρνηση ευαισθητοποιήθηκε όταν ήρθε στο φως η υπόθεση Λιγνάδη. Και έρχεται τώρα και μας κουνάει και το χέρι.Είναι δικό μας αίτημα εδώ και μήνες, η λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζόμενων με τηλεργασία. Ανεξάρτητα αν η Κυβέρνηση δεν τα περιέλαβε στο σύνολο τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Είναι δικό μας άρθρο στον Νόμο 3846/2010 η Ψηφιακή Κάρτα εργασίας, αν και προσχηματικά την επαναφέρει η Κυβέρνηση, στέλνοντας την υλοποίηση της στο μακρινό μέλλον” πρόσθεσε η κ. Γεννημάτα.

Τα 4 σημεία με έναν στόχο

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στα τέσσερα σημεία που για το Κίνημα Αλλαγής αποτελούν την «καρδιά» του Νομοσχεδίου “4 σημεία με 1 στόχο. Να ευνοηθεί μόνο ο ισχυρός. Και κυρίως ο ασύδοτος εργοδότης. Με τον εργαζόμενο απροστάτευτο, χωρίς δικαιώματα, ανασφαλή με χαμηλές αμοιβές. 4 θέματα που λειτουργούν σωρευτικά.

· Αφαιρείται η συλλογική σύμβαση ως προϋπόθεση για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Ο εργαζόμενος μένει μόνος του, ανίσχυρος απέναντι στην θέληση του εργοδότη του. Το 8ωρο καταργείται, έρχεται η 10ωρη δουλειά και χωρίς υπερωρίες.

Αυτή είναι διάταξη πρόκληση, που βρίσκει πλήρως αντίθετο και το επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής που επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ισότιμη διαπραγμάτευση μεταξύ του μεμονωμένου εργαζόμενου και του εργοδότη.

· Διευκολύνονται οι απολύσεις. Ακόμη και αυτές που κηρύσσονται παράνομες από το δικαστήριο.

Το μήνυμα είναι ότι αν δεν είσαι αρεστός θα φεύγεις. Αν ο εργοδότης θέλει άμεσα ομαδικές απολύσεις, θα τις κάνει . Και το πολύ να δώσει κάτι παραπάνω σε χρήματα.

· Η απεργία παρεμποδίζεται και η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών καταργείται. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος, όχι όπως θα έπρεπε η ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος της απεργίας και των αναγκών του κοινωνικού συνόλου. Υπονομεύεται ο Ν. 1264/82 του ΠΑΣΟΚ, ο πιο φιλελεύθερος στην Ευρώπη, για να σταλεί το μήνυμα στον εργαζόμενο ότι: είναι μάταιο να αντιδράς. Και ξέρετε γιατί είναι ιστορικοί αυτοί οι νόμου του ΠΑΣΟΚ όλες αυτές τις δεκαετίες και δεν τόλμησε κανείς να τους πειράξει, ούτε τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων και της λιτότητας; Γιατί είναι μεταρρυθμίσεις που δεν επιβλήθηκαν από πέντε σοφούς ή πέντε ισχυρούς. Προήλθαν από συλλογική δουλειά. Μίλησαν με τους άμεσους ενδιαφερόμενους. Συνδιαμορφώθηκαν. Δημιουργήθηκαν συμμαχίες. Αυτό σημαίνει εθνική λαϊκή ενότητα, γύρω από μεταρρυθμίσεις που πάνε μπροστά τον τόπο για τη νέα γενιά της πατρίδας μας. Αλλά δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτούς τους στόχους γιατί δεν μπορείτε να ξεπεράσετε αυτό που πραγματικά είσαστε. Ούτε η απεργία, ούτε το συνδικάτο θα σε καλύψει.

· Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, το ΣΕΠΕ, αποδυναμώνονται πλήρως. Με μια βαθιά υποκριτική λογική, η Κυβέρνηση λέει στον εργαζόμενο «μην περιμένεις τίποτε από το κράτος». Δεν θα σε προστατεύσουμε. Δεν έχω εγώ τώρα την ευθύνη. Όμως φροντίζει βέβαια να ελέγχει το Συμβούλιο και τον Διοικητή, της δήθεν ανεξάρτητης αρχής” ανέφερε η κ. Γεννηματά, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες ρυθμίσεις, που απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι.

“Απέναντι σε αυτή την πολιτική για τον κάθε πολίτη, που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Αυτός της δυναμικής αντίδρασης” τόνισε.

“Εμείς από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε απέναντι. Πιστοί στις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Με ενεργή παρουσία στις κινητοποιήσεις, στους εργασιακούς χώρους, μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Και αν σήμερα η Κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίσει αυτό το τερατούργημα, αποτελεί σαφή και αδιαπραγμάτευτη δέσμευση μας η κατάργηση του αμέσως όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν. Συσχετισμοί που αρχίζουν να αλλάζουν. Στο Κίνημα Αλλαγής ανοίγουμε έναν νέο -εναλλακτικό και αυτόνομο- δρόμο, το δρόμο της Νέας Αλλαγής μέσα από τις συμπληγάδες της συντήρησης και του λαϊκισμού. Μακριά από τις αποτυχημένες σκληρές συνταγές της λιτότητας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της απορρύθμισης της εργασίας, της διεύρυνσης των ανισοτήτων” κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ